Categories: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ακόμη και στο Hollywood υπάρχουν μισθολογικές ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών

«Παράλογη» κι ακόμα χειρότερη είναι η μισθολογική ανισότητα στο Hollywood, συγκριτικά με άλλους επαγγελματικούς χώρους, σύμφωνα με τη βραβευμένη με Όσκαρ, Νάταλι Πόρτμαν. 

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε σε περιοδικό, η ηθοποιός είπε πως οι απολαβές της ήταν 3 φορές χαμηλότερες συγκρινόμενες με αυτές του συμπρωταγωνιστή της Άστον Κούτσερ, για τον ρόλο της στην ρομαντική κωμωδία του 2011 «Μόνο το σεξ δεν φθάνει» (No Strings Attached).

«Συγκριτικά με τους άνδρες, στα περισσότερα επαγγέλματα, οι γυναίκες κερδίζουν 80 σεντς το δολάριο», εξήγησε η ηθοποιός στο περιοδικό Marie Claire.

«Στο Χόλιγουντ κερδίζουμε 30 σεντς το δολάριο».

Η 35χρονη πρωταγωνίστρια, η οποία κέρδισε το βραβείο Όσκαρ α΄ γυναικείου ρόλου το 2011 για τον ρόλο της στην ταινία «Μαύρος Κύκνος», ενώ ερμηνεύει την Τζάκι Κένεντι στην βιογραφική ταινία για την πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, υπογράμμισε ότι η μισθολογική διαφορά είναι «παράλογη».

Η μισθολογική ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων στο Χόλιγουντ αποκαλύφθηκε το 2015, όταν έγγραφα από την εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών Sony Pictures τα οποία είχαν υποκλέψει χάκερ και δόθηκαν στην δημοσιότητα έφεραν στο φως τις τεράστιες μισθολογικές διαφορές μεταξύ των γνωστότερων ονομάτων της μεγάλης οθόνης.

Για παράδειγμα, η Αμερικανίδα ηθοποιός Τζένιφερ Λόρενς πληρωνόταν λιγότερο σε σύγκριση με τους συμπρωταγωνιστές της Κρίστιαν Μπέιλ και Μπράντλεϊ Κούπερ στην μαύρη κωμωδία του 2013 «Οδηγός Διαπλοκής» (American Hustle).

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική αλληλογραφία που υπεκλάπη οι Μπέιλ και Κούπερ έλαβαν το 9% από τα συνολικά κέρδη της ταινίας, ενώ η Λόρενς το 7%.

Η Τζένιφερ Λόρενς δήλωσε τότε ότι είχε «οργιστεί με τον εαυτό της», αφού έμαθε για την μισθολογική διαφορά με τους συμπρωταγωνιστές της, καθώς, όπως είπε, «απέτυχε ως διαπραγματεύτρια». Ε όχι δα. Άλλους βαραίνουν οι ευθύνες. 

Και άλλες πρωταγωνίστριες του κινηματογράφου, όπως η Σάντρα Μπούλοκ και η Τζέσικα Τσαστέιν έχουν επίσης καταγγείλει την ανισότητα στις απολαβές γυναικών-ανδρών.

Αναστασία Βαϊτσοπούλου

Share
Published by
Αναστασία Βαϊτσοπούλου