Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Η Αυστραλία ξανανοίγει το κέντρο κράτησης προσφύγων στο Νησί των Χριστουγέννων

Η Αυστραλία ανοίγει ξανά ένα αμφιλεγόμενο υπεράκτιο κέντρο κράτησης αιτούντων άσυλο, δήλωσε σήμερα ο συντηρητικός πρωθυπουργός της χώρας Σκοτ Μόρισον, μία ημέρα μετά την ταπεινωτική ήττα που δοκίμασε η κυβέρνηση μειοψηφίας στο κοινοβούλιο, όπου εγκρίθηκε μια τροπολογία με βάση την οποία οι μετανάστες που είναι έγκλειστοι σε υπεράκτια κέντρα κράτησης θα πρέπει να μεταφέρονται στην αυστραλιανή επικράτεια για τους προσφέρεται ιατρική περίθαλψη όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

   Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα και ανεξάρτητοι ενέκριναν χθες την τροπολογία που δίνει δικαίωμα στους γιατρούς να μεταφέρουν περίπου 1.000 άνδρες και γυναίκες από δύο κέντρα κράτησης σε νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού στην Αυστραλία, εάν χρειάζονται ιατρική φροντίδα.

   Η τροπολογία, που εγκρίθηκε σήμερα από τη Γερουσία, καταφέρνει πλήγμα στην κυβερνητική συμμαχία, που με βάση πολλές δημοσκοπήσεις οδεύει σε ήττα με διαφορά στις εκλογές του Μαΐου.

   Ο Μόρισον, σε μια ομιλία στην οποία αρκετοί είδαν την «αβάν πρεμιέρ» μιας προεκλογικής εκστρατείας επικεντρωμένης στην κινδυνολογία για το ζήτημα της μετανάστευσης, υποστήριξε ότι η τροπολογία αυτή θα προσελκύσει νέο κύμα αιτούντων άσυλο και άρα αναγκάζει την κυβέρνηση να ανοίξει ξανά το κέντρο κράτησης στο Νησί των Χριστουγέννων, περίπου 1.550 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της ηπειρωτικής Αυστραλίας.

   «Εγκρίναμε την επανέναρξη της λειτουργίας των εγκαταστάσεων κράτησης στο Νησί των Χριστουγέννων, για να αντιμετωπίσουμε τόσο την προοπτική των νέων αφίξεων, όσο και την προοπτική των μεταγωγών» αιτούντων άσυλο που χρειάζονται περίθαλψη, είπε ο Μόρισον σε δημοσιογράφους στην Καμπέρα.

   Ως τώρα οι αιτούντες άσυλο που αναχαιτίζονταν στη θάλασσα και μεταφέρονταν στα κέντρα κράτησης στην Παπούα Νέα Γουινέα και στο Ναούρου δεν επιτρεπόταν να εισέλθουν στην Αυστραλία, παρά μόνο αν οι αρχές αποφάσιζαν ότι χρειάζονταν ιατρική φροντίδα επειγόντως.

   Ο υπουργός Μετανάστευσης Ντέιβιντ Κόλμαν υποστήριξε την Κυριακή ότι η τροπολογία θα φέρει ξανά τις ημέρες που χιλιάδες αιτούντες άσυλο πήγαιναν στην Ινδονησία και πλήρωναν διακινητές για να τους μεταφέρουν με πλεούμενα στην Αυστραλία.

   Η αντιπολίτευση αντέτεινε ότι η κυβέρνηση απλά δημιουργεί κλίμα φόβου προς αξιοποίηση στην προεκλογική εκστρατεία, αφού η διάταξη αφορά αποκλειστικά τους ανθρώπους που κρατούνται ήδη στον Ειρηνικό.

   Το κέντρο κράτησης στο Νησί των Χριστουγέννων — που είχε κλείσει πέρυσι, έπειτα από 10 χρόνια λειτουργίας — αποτέλεσε το σκηνικό του δράματος που ανέτρεψε το προδιαγραφόμενο αποτέλεσμα μιας προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης στην Αυστραλία.

   Το 2001, ο συντηρητικός τότε πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ είχε αρνηθεί να δώσει άδεια σε νορβηγικό πλοίο το οποίο μετέφερε 433 πρόσφυγες να εισέλθει στα χωρικά ύδατα της Αυστραλίας. Ο Χάουαρντ, ο οποίος βρισκόταν πίσω στις δημοσκοπήσεις, κέρδισε και παρέμεινε στην εξουσία ως το 2007. Αφού εγκατέλειψε την εξουσία, η κυβέρνηση του κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος διατήρησε ανοικτό το κέντρο κράτησης στο Νησί των Χριστουγέννων.

   Καθώς νέες αφίξεις επιδείνωσαν την ήδη άσχημη κατάσταση ως προς τον αριθμό των ανθρώπων που ήταν έγκλειστοι στο νησί, ξέσπασαν διαδηλώσεις, επιδεινώνοντας την εικόνα μιας κυβέρνησης που είχε απολέσει κάθε έλεγχο στο πεδίο της εθνικής ασφάλειας· αυτό το πολιτικό κλίμα επανέφερε τη δεξιά στην εξουσία το 2013.

POPAGANDA