Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Καταρρακτώδεις βροχές έχουν προκαλέσει προβλήματα σε μεγάλο μερος της χώρας

Οι αρχές στην Αυστραλία εξέδωσαν νέες προειδοποιήσεις για πλημμύρες και εντολές για εκκενώσεις περιοχών σήμερα, καθώς συνεχίζονται οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις σε αρκετές περιοχές της χώρας, τις χειρότερες που έχουν σημειωθεί στη χώρα εδώ και 60 χρόνια, με τα νερά να παρασύρουν σπίτια και να προκαλούν ζημιές σε δρόμους.

Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε προειδοποιήσεις για ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλες τις πολιτείες της Αυστραλίας πλην μίας, τα οποία θα επηρεάσουν περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους σε σύνολο 25 εκατομμυρίων.

«Η βροχή και η κατάσταση με τις πλημμύρες θα παραμείνει δυναμική και εξαιρετικά περίπλοκη», δήλωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι, αλλά χιλιάδες άνθρωποι έχουν χρειαστεί τη συνδρομή των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων τις τελευταίες ημέρες. Περίπου 18.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ οι αρχές αναμένουν ότι άλλοι 15.000 θα χρειαστεί να πράξουν το ίδιο.

Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν γέφυρες να έχουν καταρρεύσει, σπίτια βυθισμένα στα νερά και ζώα αποκλεισμένα από τις πλημμύρες στη Νέα Νότια Ουαλία.

Σε ένα βίντεο φαίνεται ένα φορτηγό να προσκρούει σε γέφυρα, προκαλώντας της ζημιές, ενώ ένα άλλο δείχνει ένα αυτοκίνητο να παρασύρεται από τον δρόμο εξαιτίας των νερών στη γειτονική πολιτεία Κουίνσλαντ.

Άλλες φωτογραφίες δείχνουν πλήθος αραχνών και φιδιών να προσπαθούν να γλιτώσουν από τα νερά.

Στη Νέα Νότια Ουαλία τα ακραία καιρικά φαινόμενα μαίνονται για τέταρτη συνεχή ημέρα.

«Οι μετεωρολογικές συνθήκες έχουν επιδεινωθεί και ενδέχεται να χειροτερέψουν κι άλλο στη διάρκεια της ημέρας, οπότε πολλές κοινότητες θα αντιμετωπίσουν ισχυρές βροχοπτώσεις», δήλωσε η πρωθυπουργός της πολιτείας Γκλάντις Μπερετζίκλιαν.

Το φράγμα Ουαραγκάμπα, από το οποίο το Σίδνεϊ προμηθεύεται νερό, άρχισε να υπερχειλίζει το Σάββατο, με την κατάσταση να αναμένεται ότι θα παραμείνει ίδια την επόμενη εβδομάδα. Πέρυσι λόγω της ξηρασίας και των πυρκαγιών το επίπεδο του νερού στο φράγμα είχε πέσει κάτω από τη μέση, με αποτέλεσμα να επιβληθούν αυστηροί περιορισμοί στη χρήση νερού.

Οι βροχοπτώσεις αναμένεται να σταματήσουν από αύριο Τετάρτη, όμως οι αρχές προειδοποίησαν ότι οι κάτοικοι δεν θα πρέπει να βιαστούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA