Categories: ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

7 διάσημοι χαρακτήρες που υπήρξαν στην πραγματικότητα και όχι μόνο στη φαντασία των δημιουργών τους

Καθώς παρακολουθούμε μια σειρά ή διαβάζουμε ένα βιβλίο έχουμε την τάση να «δενόμαστε» με τους χαρακτήρες των έργων, μέχρι που υπενθυμίζουμε στους εαυτούς μας ότι είναι απλά αποκυήματα της φαντασίας κάποιου δημιουργού. Παρ’ όλα αυτά, όμως, κάποιοι συγγραφείς και σεναριογράφοι αντλούν τους χαρακτήρες τους από πραγματικά πρόσωπα – την εμφάνισή τους, τους τρόπους τους, ακόμα και αγαπημένες ή χαρακτηριστικές τους ατάκες.

Dr. House — ο γιατρός Thomas Bolte

© RealDoctorHouse © Universal Media Studios (UMS)

Όπως, ακριβώς και ο χαρακτήρας  που υποδύθηκε ο  Hugh Laurie, ο γιατρός Thomas Bolte είναι γνωστός για την ικανότητά του να λύνει ιατρικά μυστήρια που κανείς άλλος δεν μπορεί. Οι δημιουργοί του House εμπνεύστηκαν από κάποιες υποθέσεις του, καθώς και από την εκκεντρική του συμπεριφορά. 

Ο διάσημος πλέον γιατρός, του οποίου η καριέρα απογειώθηκε μετά τη σειρά, έχει δηλώσει πως ο γρηγορότερος τρόπος για να μετακινηθεί κανείς στους δρόμους της Νέας Υόρκης είναι με πατίνια! Έτσι, κάθε φορά που δέχεται μια κλήση για ένα επείγον περιστατικό, φοράει τα πατίνια του και «τρέχει» να προλάβει.

Dorian Gray — ο ποιητής John Gray

© wikipedia © Serie “Penny Dreadful”, Showtime

Ο Βρετανός ποιητής John Gray, τον οποίο ο Oscar Wilde συνάντησε στα τέλη του 19ου αιώνα, είναι το πραγματικό πρόσωπο από το οποίο εμπνεύστηκε τον χαρακτήρα του Dorian Gray. Όντας ένας μορφωμένος, έξυπνος, όμορφος και φιλόδοξος ποιητής ο John Gray ενέπνευσε τον συγγραφέα να δημιουργήσει τον διάσημο χαρακτήρα ενός νέου και απίστευτα όμορφου άντρα. Το παράδοξο έγκειται στον ότι ο άντρας που ενέπνευσε τον Dorian Gray, μετά από τριάντα χρόνια εγκατέλειψε την καλλιτεχνική ζωή και έγινε καθολικός ιερέας.

Sherlock Holmes — ο καθηγητής Joseph Bell

© Lenfilm © apchemprojectf

Ο Conan Doyle εμπνεύστηκε τον χαρακτήρα του Sherlock Holmes από τον καθηγητή και μέντορά του στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, Joseph Bell. Ο Bell έχει πολλά κοινά στοιχεία με τον διάσημο ντετέκτιβ: ήταν διάσημος για την ιδιαίτερη εξυπνάδα του και χρησιμοποιούσε τις επαγωγικές του δυνάμεις για τη διάγνωση ασθενειών και δυσλειτουργιών των ασθενών. «Κατά πάσα πιθανότητα, εσύ είσαι ο άνθρωπος στον οποίο χρωστάω τον Sherlock Holmes», έγραψε ο Doyle σε ένα γράμμα του στον Bell το 1892.

James Bond — Ο «Άσσος των κατασκόπων» Sidney Reilly

© spartacus-educational © Warner Bros.

Υπάρχουν πολλές εικασίες και υποθέσεις για το πρόσωπο το οποίο ενέπνευσε τον χαρακτήρα του James Bond, και έχει ειπωθεί πως μπορεί να έχει εμπνευστεί από πολλούς διαφορετικούς χαρακτήρες. Οι περισσότεροι, όμως, συγκλίνουν στο ότι ο χαρακτήρας μοιάζει να είναι εμπνευσμένος από τον «Άσσο τον Κατασκόπων», έναν Βρετανό κατάσκοπο από τη Ρωσία, τον  Sidney Reilly. Ο Reilly ήταν ένας άνθρωπος χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, που είχε όμως έντονη κλίση στις ξένες γλώσσες, του άρεσε να εμπλέκεται στην πολιτική σκηνή και να χειραγωγεί τους άλλους· είχε, επίσης, αναπτύξει τη φήμη του γυναικά. Είχε το ταλέντο να μεταμορφώνεται αναλόγως την περίσταση, δεν απέτυχε ποτέ σε καμία επιχείρηση που το ανατέθηκε  και ήξερε πάντα πως να βρίσκει τη λύση σε ένα πρόβλημα.

Peter Pan — Michael Davies

© dailymail © Universal Pictures, “Peter Pan”, 2003

Η έμπνευση του J. M. Barrie για το χαρακτήρα και την ιστορία του Peter Pan, δόθηκε από τους γιους των φίλων του, Arthur and Sylvia Davies, και συγκεκριμένα από τον γιο τους Michael. Αρκετοί από τους χαρακτήρες του βιβλίου έχουν πάρει τα ονόματα των παιδιών της οικογένειας, αλλά ο Michael ήταν αυτός που σχεδόν εξ’ ολοκλήρου ενέπνευσε τον Peter Pan. Ο μικρότερος γιος της οικογένειας περιέγραψε αργότερα τον αδερφό του Michael, ως τον πιο έξυπνο και αυθεντικό απ’ όλους. Όταν οι γονείς των παιδιών πέθαναν από καρκίνο ο Barrie ανέλαβε την ευθύνη των παιδιών και φυσικά του Michael.

Christopher Robin — Christopher Robin Milne

© kew.ly © Walt Disney Pictures

Ο Christopher Robin Milne, ήταν γιος τους A. A. Milne – συγγραφέα της σειράς βιβλίων Winnie the Pooh – και φυσικά το πρόσωπο που ενέπνευσε τον Christopher Robin. Ως παιδί δεν είχε καλές σχέσεις με τους γονείς του· η μητέρα του ενδιαφερόταν μόνο για τον εαυτό της και ο πατέρας του ήταν πάντα πολύ απασχολημένος γράφοντας βιβλία, με αποτέλεσμα ο μικρός να περνάει τον περισσότερο από τον χρόνο του με τη νταντά του. Το αγαπημένο του παιχνίδι ήταν ένας αρκούδος που ο πατέρας του του είχε χαρίσει στα πρώτα του γενέθλια. 

Ο ίδιος έγραψε αργότερα:«Μεγαλώνοντας έπρεπε να φύγω από τη σκιά δυο πραγμάτων· της φήμης του πατέρα μου και από τον Christopher Robin».

The Wolf of Wall Street — ο χρηματιστής Jordan Belfort

© celebritynetworth © Paramount Pictures

Ο Jordan Belfort είναι ο άνθρωπος του οποίου η βιογραφία παρουσιάζεται στην ταινία, ο Λύκος της Wall Street. Η ζωή του διάσημου πρωταγωνιστή είχε πολλά σκαμπανευάσματα, πράγμα που προώθησε ακόμα περισσότερο την ιδέα μιας ταινίας για τη ζωή του. Στην αρχή ζούσε μια πλούσια και πολυτελή ζωή, και μόλις δυο χρόνια αργότερα βρισκόταν στη φυλακή με κατηγορίες για οικονομικές απάτες. Μετά την αποφυλάκισή του ο Belfort αποφάσισε να εκμεταλλευτεί τα ταλέντα του γράφοντας δυο βιβλία για τη ζωή του και δίνοντας διαλέξεις ως κεντρικός ομιλητής. Σύμφωνα, με τον Belfort ένας είναι ο βασικός κανόνας της επιτυχίας, «Δράσε σαν να… Σαν να είσαι ήδη πλούσιος, και στο τέλος σίγουρα θα γίνεις!»

Πηγή: Brightside

Μαρία Νετζίπι

Share
Published by
Μαρία Νετζίπι