Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
08.03.2024

Συνάντηση με Μέρκελ – Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο

Σκοπός της συνάντησης η αποκατάσταση των διμερών σχέσεων Γερμανίας - ΗΠΑ.
Συνάντηση με Μέρκελ – Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα καθώς ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα υποδεχθεί αργότερα σήμερα την γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ στον Λευκό Οίκο με αμφότερους να επιθυμούν να αποκαταστήσουν τις διμερείς σχέσεις τους που είχαν πληγεί επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι ΗΠΑ και η Γερμανία είναι σημαντικοί ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοι, αλλά διαφωνούν σε μια σειρά θεμάτων, ανάμεσά τους και ο αγωγός Nord Stream 2, ο οποίος ενώνει τη Ρωσία με τη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική και ο οποίος, όπως φοβάται η Ουάσινγκτον, θα αυξήσει την ευρωπαϊκή εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Οι ΗΠΑ και η Γερμανία διαφωνούν επίσης και για το κατά πόσο είναι σκόπιμη η συνεργασία με την Κίνα σε επιχειρηματικές συμφωνίες, για τη συνέχιση των ταξιδιωτικών περιορισμών στις ΗΠΑ από την Ευρώπη και για την άρνηση της Γερμανίας να υποστηρίξει την πρόταση Μπάιντεν για προσωρινή άρση της πατέντας των εμβολίων κατά του κορονοϊού με στόχο την επίσπευση της παραγωγής τους.

Ο 78χρονος Μπάιντεν και η 66χρονη Μέρκελ πάντως συμφωνούν σε μια σειρά ευρύτερων θεμάτων.

Πιθανόν να συζητήσουν για μια συνεργασία για την αντιμετώπιση των απειλών προς τη Δημοκρατία σε όλο τον κόσμο, αλλά και για την αντιμετώπιση των ρωσικών κυβερνοεπιθέσεων και την εδαφική επιθετικότητα στην Ανατολική Ευρώπη και τις προσπάθειες της Κίνας να επικρατήσει στον τομέα της προηγμένης τεχνολογίας, όπως λένε αξιωματούχοι και των δύο κυβερνήσεων.

Οι ίδιες πηγές δηλώνουν ότι θα συζητηθεί και το ζήτημα του τερματισμού της πανδημίας και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Οι δύο όμως ηγέτες δεν έχουν πολύ χρόνο για να συνεργαστούν για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των χωρών τους –της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο και της τέταρτης μεγαλύτερης.

Η Μέρκελ, η οποία είναι καγκελάριος από το 2005, σχεδιάζει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση της χώρας μετά τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, που σημαίνει ότι κατά τους τελευταίους μήνες στην εξουσία πιθανόν να θεωρείται ανίσχυρη.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Χριστιανοδημοκράτες της αναμένεται να έχουν προβάδισμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές, αλλά παραμένει άγνωστο ποια κόμματα θα συμμετάσχουν σε έναν συνασπισμό.

Το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπάιντεν έχει αδύναμη πλειοψηφία στο αμερικανικό Κογκρέσο, που θα μπορούσε να χαθεί στις εκλογές για το Κογκρέσο το 2022.

Ο Τζον Έμερσον, ο οποίος διετέλεσε πρεσβευτής στη Γερμανία επί προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα, λέει ότι η σχέση παραμένει “απαραίτητη” για την Ουάσινγκτον δεδομένου του ρόλου της Γερμανίας ως της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη και του γεγονότος ότι είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ αλλά και ότι λειτουργεί χτίζοντας γέφυρες ως προς τη Ρωσία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Η Γερμανία φιλοξενεί περίπου 36.000 αμερικανούς στρατιώτες στο έδαφός της.

Αποκατάσταση των σχέσεων

Η επίσκεψη της Μέρκελ στον Λευκό Οίκο –η πρώτη ευρωπαίου ηγέτη από τον Ιανουάριο που ο Μπάιντεν ανέλαβε την προεδρία– δείχνει ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να επανορθώσουν απέναντι σε έναν σύμμαχο που συχνά δεχόταν επιθέσεις την περίοδο της προεδρίας του Τραμπ.

“Η πρόσκληση προς την Μέρκελ είναι σημαντική συμβολικά, αλλά είναι επίσης και μια ευκαιρία να επανέλθει η σχέση στο σωστό δρόμο και αυτό συμβαίνει ξεκάθαρα”, σχολιάζει ο Έμερσον.

Το σημερινό πρόγραμμα της Μέρκελ περιλαμβάνει πρόγευμα με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο Μπάιντεν και ένα δείπνο που θα παραχωρήσει το προεδρικό ζεύγος στον Λευκό Οίκο.

Επίσης η γερμανίδα καγκελάριος θα παραλάβει τιμητικό δίπλωμα από το τμήμα Προηγμένων Διεθνών Σπουδών του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς και στη συνέχεια θα κάνει δηλώσεις.

Ο Πίτερ Μπάγερ, ο γερμανός συντονιστής υπερατλαντικών σχέσεων, λέει ότι οι Γερμανοί γνωρίζουν πως είναι περιορισμένος ο διαθέσιμος χρόνος για την επίτευξη προόδου στις σχέσεις των δύο χωρών δεδομένου ότι ο Μπάιντεν πιθανόν να είναι αποδυναμωμένος μετά τις εκλογές του 2022.

Η Μέρκελ πιθανόν να συμβουλεύσει τον Μπάιντεν για το τι θα πρέπει να περιμένει από την επόμενη γερμανική κυβέρνηση, λέει ο Τζάκσον Τζέινς, μέλος του Γερμανικού Ταμείου Μάρσαλ των Ηνωμένων Πολιτειών.

“Νομίζω ότι θα είναι στη λογική: ‘Ευχαριστώ για τις αναμνήσεις’ και ίσως κάτι παραπάνω σχετικά με το τι πρέπει να σκέφτεται ο Μπάιντεν όταν θα αντιμετωπίζει την επόμενη κυβέρνηση του Βερολίνου”, λέει ο ίδιος αναφερόμενος στο πιθανό μήνυμα της επίσκεψης της Μέρκελ.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.