Categories: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

SKIN – In And Between Two Worlds: Ένα σεμινάριο σύγχρονης τέχνης που εξερευνά τη σχέση του φυσικού με το κοινωνικό σώμα

Το δέρμα, επιφάνεια διεπαφής δύο κόσμων, σώματος και πραγματικότητας δεν αποτελεί ακριβές όριο, αμετάβλητη συνθήκη μεταξύ βιολογικού και δημόσιου κόσμου∙ «επεκτείνεται».

Η φανερή ορατότητα των πραγμάτων επενδύεται μέσα στο σώμα  με μια μυστική ορατότητα∙ ξυπνά μια ηχώ∙ αυτή η ηχώ, την οποία το σώμα υποδέχεται, γεννώμενη από τη σύνθεση ενδότερου κι εξώτερου κόσμου αποτελεί εδώ, την πρώτη ύλη για έρευνα∙ η μετάβαση από το δέρμα, την «επιφάνεια» των πραγμάτων, στο βάθος, την ουσία τους συνιστά το κυρίαρχο συστατικό συζητήσεων στις σύγχρονες αισθητικές και κριτικές θεωρίες περί τέχνης. Η διάδραση του φυσικού σώματος με το κοινωνικό σώμα, ως εκ τούτου, η σχέση σωματικού-κοινωνικοπολιτικού και βιοπολιτικής θα αποτελέσει το σημείο εστίασης της παρούσας διαδρομής.  Το έργο των προσκεκλημένων ομιλητών, ως βιωματική συνάρτηση της προαναφερθείσας συνθήκης θα συγκροτήσει τη βάση για ανάλυση της σύνδεσης του εμπειρικού και πνευματικού μέρους της δημιουργίας τους.

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα του σεμιναρίου:

16.11.18: Τέχνη∙ ένας τόπος αλλαγής οπτικής και κατανόησης
Εισαγωγή στις κυρίαρχες κατευθύνσεις της σύγχρονης τέχνης και ανίχνευση των κύριων διαδρομών της. Η εξέλιξη της τέχνης ως εξέλιξη της Ιδέας.

23.11.18: Από τη θεωρία του ωραίου στη θεωρία της τέχνης
Διερεύνηση θέσεων σχετικά αφενός με τον επαναπροσδιορισμό του όρου τέχνη κι αφετέρου με το ρόλο του συμβολισμού στην τέχνη. Το καλλιτεχνικό καθεστώς που διέπει το «έτοιμο αντικείμενο» και την εννοιολογική τέχνη.

30.11.18: Πολυαισθητηριακή ένταξη στον κόσμο
Η επαναφορά των αισθήσεων. Η πορεία προς την πολυαισθητηριακή τάση της σύγχρονης τέχνης. Νέα Μέσα: αποϋλοποίηση ή ενσωμάτωση;
Προσκεκλημένος ομιλητής: Νίκος Ναυρίδης, αρχιτέκτων, εικαστικός, καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών

07.12.18: Η αναζήτηση του ουσιώδους
Νευροφυσιολογία της όρασης. Σχέση τέχνης και εγκεφάλου. Η «προς τα έσω οπτική».
Προσκεκλημένη ομιλήτρια: Δανάη Στράτου, εικαστικός, πρώην καθηγήτρια – εξωτερική συνεργάτης στο Μεταπτυχιακό της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών

14.12.18: Tο Σώμα ως ενεργός κατασκευαστής και πλαισιοθέτης της «εικόνας»
Συνοπτική παρουσίαση του σώματος, ως κεντρικό θέμα στην τέχνη (σύντομη ιστορική αναδρομή), με έμφαση στη διαφοροποίηση των στόχων, που αφορούν στην εικαστική έρευνα, την εκάστοτε εποχή.
Προσκεκλημένοι ομιλητές: Χάρης Φραγκούλης, Ανδρέας Κοντόπουλος, ηθοποιοί

11.01.19: Ιδιωτικότητα και μυχιότητα
Σκιαγράφηση διαστάσεων του «ιδιωτικού χώρου».
Προσκεκλημένη ομιλήτρια: Έφη Φαλίδα, δημοσιογράφος – αρθρογράφος στην εφημερίδα «Τα Νέα»

18.01.19: Δέρμα και «Ανατομή» 
Η ανατομή του δέρματος στη σύγχρονη τέχνη. Η σημασία της «ανατομής» όχι μόνο στην ιατρική επιστήμη, αλλά στη δυτική σκέψη εν γένει.
Προσκεκλημένος ομιλητής: Ντένης Ζαχαρόπουλος, ιστορικός και κριτικός τέχνης, καλλιτεχνικός διευθυντής της Πινακοθήκης Μουσείων και Συλλογών του δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ)

25.01.19: Eρωτισμός και κοινωνικό περιβάλλον
Το σώμα ως σύμβολο του ερωτισμού απασχόλησε την τέχνη καθ’ όλη την πορεία της ιστορίας της. Έχει αναδειχθεί ως τόπος, ο οποίος αφενός ενεργοποιεί ερωτικές φαντασιώσεις κι αφετέρου αποκαλύπτει στοιχεία της ενδότερης κοινωνικής δομής της εκάστοτε εποχής.
Προσκεκλημένη ομιλήτρια: Λένα Κιτσοπούλου, ηθοποιός, σκηνοθέτιδα

01.02.19: Πόνος∙μέσο επιβολής εξουσίας
Ο πόνος σωματικός και ψυχικός θέτει τη σωματικότητα σε δοκιμασία, πολλές φορές αγγίζοντας τα όριά της∙ αποτελεί μέσο επιβολής πολιτικής και θρησκευτικής εξουσίας.
Προσκεκλημένος ομιλητής: Γιώργος Βέλτσος, κοινωνιολόγος, επικοινωνιολόγος, θεατρικός συγγραφέας,
ποιητής.

08.02.19: Αναστοχασμός και διάλυση του κανονιστικού σώματος: Προσθετική και Σαρκική Τέχνη
Η υπέρβαση της «διαφοράς» υποδεικνύει το «σμίλεμα του εαυτού» και την αναγωγή του σε ένα είδος «ζωντανού γλυπτού», τα οποία καθιστούν το σώμα τόπο ενδεχομενικότητας, το αναδεικνύουν σε ουσία αμιγώς καλλιτεχνική, ενώ ταυτόχρονα η πρακτική τους ασκεί κριτική στην κυριαρχία συγκεκριμένων αισθητικών και πολιτισμικών προτύπων.
Προσκεκλημένη ομιλήτρια: Λήδα Παπακωνσταντίνου, εικαστικός, περφόρμερ

15.02.19: Δέρμα : Επιφάνεια διεπαφής δύο κόσμων
Η υπέρβαση του δέρματος, η επέκτασή του, ως μια πράξη ανακοπής της έννοιας του «κλειστού». Η κήρυξη της ανάγκης «επανασχεδιασμού» ολόκληρου του σώματος μέσω των νέων μέσων και η διεύρυνση των ανθρώπινων αντιληπτικών και μηχανικών ιδιοτήτων.
Προσκεκλημένος ομιλήτης: Δημήτρης Δημητριάδης, συγγραφέας, θεατρικός συγγραφέας, μεταφραστής

22.02.19: Ενσώματη εγγραφή του κυρίαρχου κοινωνικοπολιτικού κώδικα
Σώμα και κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα, αδιάλειπτα διασταυρούμενα και διαπλεκόμενα. Η βιωματική σύλληψη του κόσμου μορφοποιημένη ως ενσώματη καταγγελία της καθεστηκυίας τάξης πραγμάτων, εγκαθιδρύει μια συνθήκη αποκάλυψης πραγμάτων στις δυσδιάκριτες διαστάσεις τους.
Προσκεκλημένη ομιλήτρια: Άντζελα Μπρούσκου, Σκηνοθέτιδα, ηθοποιός

SKIN – In And Between Two Worlds. Στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138). Από Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018 έως 22 Φεβρουαρίου 2019. 18.00-20.00.
Ελένη Μαραγκού

Share
Published by
Ελένη Μαραγκού