Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
19.04.2024

25/10/1993, φεύγει ο «άρχων του τρόμου» Vincent Price

Η λεπτή φιγούρα με την επιβλητική φωνή.
25/10/1993, φεύγει ο «άρχων του τρόμου» Vincent Price

Ο Vincent Price αποτέλεσε ένα πολύ σπάνιο είδος ηθοποιού, αφού ακροβατούσε πάντοτε ανάμεσα στον τρόμο και το χιούμορ. Πότε υποβλητικός, πότε «campy», πότε λίγο κι απ’τα δυο. Γεννήθηκε στο Σάιντ Λούις του Μιζούρι το 1911 και αφού αποφοίτησε από το Γέιλ με πτυχίο στην ιστορία της τέχνης, συνέχισε στο Θέατρο, το οποίο τον τράβηξε τότε και τον κέρδισε -ευτυχώς. 

Αφού ξεκίνησε με ορισμένες παραστάσεις, μετακινήθηκε στον κινηματογράφο, συμμετέχοντας σε μπόλικες ταινίες τη δεκαετία του ’30, αλλά χωρίς να έχει βρει ακόμη το χαρακτηριστικό του στοιχείο. Ήταν απλώς ένας καλός ηθοποιός, παίζοντας όμως από τότε εκκεντρικές περσόνες. Τη δεκαετία του ’50, βρέθηκε στις πρώτες ταινίες τρόμου ως πρωταγωνιστής και από εκεί τα πράγματα πήραν από μόνα τους το δρόμο τους. House of Wax (1953), The Fly (1958), House on Haunted Hill (1959) προτού συνεργαστεί με τον Roger Corman, με τον οποίο θα έφτιαχναν μια σειρά ταινιών -φόρο τιμής στον Edgar Allan Poe στη δεκαετία του ’60. Κλασικές ταινίες του, τα Masque of Red Death (1964), The Last Man on Earth (1964), Witchfinder General (1968), The Abominable Dr.Phibes (1971), Theatre of Blood (1973), ενώ από το 1975 και μετά αρχίζει να εμφανίζεται λιγότερο στη μεγάλη οθόνη. Αυτές κι άλλες πολλές ταινίες έχτισαν το μύθο του Price, καθιερώνοντάς τον ως τον «άρχοντα του τρόμου». Το ιδιαίτερο ύφος του, η τρομερή φωνή του, χάρη στην οποία είχε κάνει δίσκους

Ο Tim Burton, μέγιστος φαν του, κάτι που φαίνεται και στις πρώτες ταινίες του, έφτιαξε μια μικρού μήκους το 1982, με τίτλο Vincent, και διήγηση από τον ίδιο τον Price, ενώ η τελευταία εμφάνιση του ηθοποιού έγινε στον Ψαλιδοχέρη του Burton, το 1993, όπου ο ρόλος του ως ο δημιουργός του Edward, είναι πολύ μικρός ακριβώς λόγω των συμπτωμάτων που είχε. Ο Price έπασχε από εμφύσημα, ως γερός καπνιστής που ήταν, ενώ αντιμετώπιζε πρόβλημα και με τη νόσο του Πάρκινσον. Έφυγε στις 25/10/1993 σε ηλικία 82 ετών, με τις ταινίες του να μένουν χαρακτηριστικές χάρη στο δικό του προσωπικό στυλ, που ήταν αμίμητο.

Ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκυμαντέρ για τη ζωή του:

https://www.youtube.com/watch?v=AQK4kXVQEAY

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.