Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
NEWS
03.08.2021

Στις 24 Σεπτεμβρίου του 1991 κυκλοφορεί το Nevermind των Nirvana

Που περιείχε την μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία τους, το Smells like teen spirit.

Το 1989, οι Nirvana είχαν μόλις κυκλοφορήσει το ντεμπούτο τους, Bleach, στη Sub Pop κι ετοιμάζονταν για το δεύτερο άλμπουμ τους. Όμως, έγιναν μια σειρά από αλλαγές που τελικώς αντί να τους καταδικάσουν μουσικά, τους έστειλαν στα ουράνια. Κατ’αρχάς, ο ντράμερ τους, Chad Channing αποχώρησε το 1990. Αλλά τη θέση του πήρε ο πρώην ντράμερ των πάνκηδων Scream, Dave Grohl, που όπως φάνηκε ήταν και το κομμάτι που έλειπε από την εξίσωση. Έψαχναν ένα καλό παραγωγό. Προσθέστε τον Butch Vig, τον επίσης ντράμερ των Garbage, αλλά και την αλλαγή δισκογραφικής, αφού υπό την παρότρυνση της Kim Gordon των Sonic Youth, η πολυεθνική Geffen πήρε τους Nirvana, τους υπέγραψε στη θυγατρική της, DGC και όλα πήγαιναν ρολόι. 

https://www.youtube.com/watch?v=hTWKbfoikeg

Ο δίσκος, περιείχε μερικά σκόρπια κομμάτια του Cobain, τα οποία χρειάζονταν γυάλισμα και μερικές στιχουργικές ανακατατάξεις. Χάρη στο Vig, που είχε μια ξεκάθαρη άποψη για το πώς θα βγάλει προς τα έξω τη δυναμική της μπάντας -αν και πολύ συχνά δεν ταίριαζε με την οπτική του Cobain- δημιούργησαν έναν από τους σπουδαιότερους δίσκους των 90ς στα στούντιο Sound City στην Καλιφόρνια. Εκείνος έπεισε τον φρόντμαν να κάνει double-tracking στα φωνητικά, εκείνος καθάρισε τον ήχο με τέτοιο τρόπο, ώστε να βγάλει στο προσκήνιο το θόρυβο των Nirvana κι εκείνος έδωσε γενικότερα στο Nevermind την τρομακτικά μεγάλη σε εύρος και παράλληλα πολύ φρέσκια -για την εποχή ειδικά- παραγωγή. 

Ήταν 24 Σεπτέμβρη 1991, όταν τελικά ο δίσκος με το μωρό στο εξώφυλλο έκανε την εμφάνισή του στα δισκοπωλεία, αλλάζοντας όλο το ύφος της mainstream και ποπ κουλτούρας της περιόδου, αφού ουσιαστικά υπήρξε η τέλεια σύμπραξη του εναλλακτικού με το εμπορικό, με όλα τα κομμάτια να τοποθετούνται σωστά στη σειρά, αφήνοντάς μας ένα δίσκο παρακαταθήκη ακόμη και για τους κουφούς.

© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2021 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.