Categories: ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Στις 20 Δεκεμβρίου 1957 οι ΗΠΑ ζητούν από τον Έλβις Πρίσλεϊ να καταταγεί στο στρατό

Στις 20 Δεκεμβρίου 1957, ο ήδη παγκοσμίου φήμης σταρ του rock and roll Έλβις Πρίσλεϊ λαμβάνει δελτίο κατάταξης στρατού. Ένα γεγονός όχι και τόσο σημαντικό για οποιονδήποτε άλλο, η κατάταξη του Πρίσλεϊ στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ τρεις μήνες αργότερα, την 24η Μαρτίου του 1958, επρόκειτο για πολύ καιρό – και όχι άδικα – να γίνει ένα από τα πρώτα θέματα των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Αν και ο αμερικανικός στρατός πρότεινε στον Πρίσλεϊ να κάνει «ειδική θητεία», εργαζόμενος ουσιαστικά ως τραγουδιστής εντός των ενόπλων δυνάμεων και έχοντας δική του κατοικία, έξω από το στρατόπεδο, εκείνος αρνήθηκε, επιλέγοντας να υπηρετήσει ως απλός στρατιώτης. Αυτό έκανε πολλούς από τους συναδέλφους του στο στρατό, αλλά και ανθρώπους που τον είχαν επικρίνει για τη ζωή του πριν καταταγεί, να εκφράσουν το σεβασμό τους για το πρόσωπό του.

Η ζωή του Πρίσλεϊ στο στρατό επρόκειτο να επηρεάσει ποικίλες πτυχές της μετέπειτα ζωής του. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, η μητέρα του Γκλάντι, πεθαίνει, γεγονός που καταβάλλει ψυχολογικά τον Πρίσλεϊ. Πολλοί μάλιστα υποστήριξαν αργότερα πως ο σταρ της rock and roll δεν μπόρεσε ποτέ να ξεπεράσει οριστικά την απώλεια της μητέρας του.

Στο πλαίσιο της στρατιωτικής του θητείας, ο Πρίσλεϊ μεταβαίνει, όπως πολλοί Αμερικανοί στρατιώτες την εποχή εκείνη, στη Δυτική Γερμανία, όπου συναντά τη μέλλουσα γυναίκα του, Πρισίλα Μπολιέ. Την περίοδο της παραμονής του στην Ευρώπη, εξαρτάται από διεγερτικές ουσίες και βαρβιτουρικά. Αυτά τα ναρκωτικά, και κυρίως η χρήση άλλων ουσιών στις οποίες οδήγησαν, ήταν μία από τις κύριες αιτίες του πρόωρου θανάτου του Πρίσλεϊ, σε ηλικία 42 ετών.

Ο Πρίσλεϊ με τη σύζυγό του, Πρισίλα.

Αξίζει να σημειώσουμε διάφορα γεγονότα γύρω από την εμπειρία του Πρίσλεϊ στο στρατό. Καταρχάς, η 24η Μαρτίου, ημέρα κατάταξής του, θεωρήθηκε η «Μαύρη Δευτέρα» για τους λάτρεις της μουσικής του, καθώς έπρεπε να τον στερηθούν για περισσότερο από δύο χρόνια. Ακόμη, ο Πρίσλεϊ έπρεπε να καταταγεί κανονικά τον Γενάρη του 1958, ωστόσο συμβατικές του υποχρεώσεις με την Paramount τον ανάγκασαν να αναβάλει, με την άδεια των αρχών, την κατάταξή του κατά δύο μήνες.

Στις αρχές του 1959, μετά από την αναφορές παραπόνων για τη συμπεριφορά του Πρίσλεϊ και φίλων του στρατό, αποφασίστηκε η διαμονή τους σε σπίτι έξω από το στρατόπεδο. Αυτό έκανε πολλούς Γερμανούς να συνωστίζονται έξω από την κατοικία του Πρίσλεϊ για να τον επευφημήσουν και να του ζητήσουν αυτόγραφο. Ο αριθμός των fans ήταν τόσο μεγάλος, που καθιερώθηκε επισήμως ένα μισάωρο -7.30 με 8.00 το απόγευμα – στο οποίο ο Αμερικανός σταρ θα υπέγραφε αυτόγραφα. 

Ο Πρίσλεϊ με τη στρατιωτική στολή.

Στις 20 Ιανουαρίου 1960, ο Πρίσλεϊ προάγεται σε λοχία και ακολουθεί η απόλυσή του. Πριν εγκαταλείψει τη Δυτική Γερμανία, ο αμερικανικός στρατός διοργανώνει ειδική συνέντευξη τύπου για την αποχώρησή.

Όταν αργότερα ρωτήθηκε γιατί αποφάσισε να υπηρετήσει στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ως απλός στρατιώτης και να μην κάνει «ειδική θητεία», ο Έλβις Πρίσλεϊ απάντησε: «Βρισκόμουν σε μία περίεργη κατάσταση. Βασικά, αυτός ήταν ο μόνος τρόπος που θα μπορούσα να υπηρετήσω. Όλοι περίμεναν ότι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα τα έκανα όλα μαντάρα. Πίστευαν ότι δεν θα τα κατάφερνα και έτσι ήμουν αποφασισμένος να κάνω τα πάντα για να αποδείξω το αντίθετο, όχι μόνο σε όσους αμφέβαλλαν για μένα, αλλά και σε μένα τον ίδιο».

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA