Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
24.04.2024

15/11/1930, η γέννηση του J.G Ballard

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο συγγραφέας που επέδρασε όσο λίγοι με το αμιγώς προσωπικό του και δυστοπικά μελλοντολογικό του ύφος.
15/11/1930, η γέννηση του J.G Ballard

O J.G Ballard ήταν ένας από τους πιο επιδραστικούς μεταμοντέρνους συγγραφείς κατά τη δεκαετία του ’60 και του ’70. Τα έργα του αποτέλεσαν σταθμό για πολλαπλά είδη, με τα πρώτα να κατατάσσονται στην επιστημονική φαντασία, όπως τα The Drowned World (1962), The Burning World (1964) και The Crystal World (1966). Η στροφή στη θεματολογία έγινε με το ξεκίνημα της δεκαετίας του ’70, με το Atrocity Exhibition, που ενέπνευσε με τη σειρά του το ομώνυμο κομμάτι των Joy Division από το Closer, περίπου δέκα χρόνια μετά.

Γεννήθηκε στις 15 Νοέμβρη 1930, στη Σαγκάη, γιος Βρετανών που κατοικούσαν εκεί, λόγω της δουλειάς του πατέρα του. Οι εμπειρίες του εκεί, τον οδήγησαν χρόνια αργότερα στο να γράψει πιθανότατα το γνωστότερό του έργο, το Empire of the Sun(1984), που μεταφέρθηκε με επιτυχία από το Steven Spielberg τρία χρόνια αργότερα στη μεγάλη οθόνη και πρωταγωνιστή το νεαρό τότε Christian Bale. Το βιβλίο και η ταινία -ημιαυτοβιογραφικά και τα δυο- πραγματεύονται τη ζωή ενός πιτσιρικά Βρετανού κατά το Β’Παγκόσμιο Πόλεμο, που αιχμαλωτίζεται από τους Ιάπωνες και φυλακίζεται σε στρατόπεδο συγκέντρωσης και αποτελούν ίσως το πιο στρωτό, αλλά και γνωστότερο βιβλίο του συγγραφέα.

Παρόλα αυτά, το πιο σκανδαλώδες είναι το Crash (1973), λόγω της θεματολογίας του, με το φετιχισμό και τη συμφοροφιλία να είναι οι δυο κεντρικοί του πυλώνες. Το βιβλίο, χρόνια αργότερα το 1995, μεταφέρθηκε από τον David Cronenberg στον κινηματογράφο, με πρωταγωνιστές τους David Spade και Holly Hunter.

Η γραφή και η γενικότερη αιθητική του Ballard, με τις δυστοπικές κοινωνίες και τον ψυχολογικό εφιάλτη των τεχνολογικών επιτευγμάτων, έχουν κάνει άμεσα τόσο ξεχωριστό το στύλ του, ώστε να έχει τη δική του λέξη: Ballardian. Πέθανε στις 19 Απρίλη 2009 από καρκίνο, αφήνοντας ένα έργο που προκάλεσε τόσο αισθητικά όσο και με το περιεχόμενό του, όχι μόνο συγγραφείς, αλλά καλλιτέχνες από διαφορετικά πεδία.

Joy Division, Closer, το κομμάτι-φόρος τιμής στον Ballard, που ανοίγει το κύκνειο άσμα του συγκροτήματος από το Μάντσεστερ.

http://www.youtube.com/watch?v=5AqeqAQ1ILI

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.