Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
17.04.2024

06/02/1958, η αεροπορική τραγωδία του Μονάχου

Το αεροπορικό δυστύχημα που ξεκλήρισε τη μεγάλη ομάδα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
06/02/1958, η αεροπορική τραγωδία του Μονάχου

Στις 6 Φεβρουαρίου 1958 ένα αεροπλάνο, που μετέφερε πίσω στην πατρίδα την αποστολή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, συνετρίβη κατά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Ριμ του Μονάχου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 23 από τους 43 επιβαίνοντες. Η πτήση τσάρτερ της British Airways προερχόταν από το Βελιγράδι, όπου οι μπέμπηδες του Ματ Μπάσμπι είχαν αποσπάσει ισοπαλία 3-3 από τον Ερυθρό Αστέρα και είχαν προκριθεί στην επόμενη φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 6ης Φεβρουαρίου, το ελικοφόρο Airspeed Ambassador προσγειώθηκε στο Μόναχο για ανεφοδιασμό. Το μοιραίο συνέβη στις 3:04 τα ξημερώματα, κατά την τρίτη προσπάθεια απογείωσης, λόγω χιονοθύελλας. Το αεροπλάνο απέτυχε να κερδίσει ύψος και κατέπεσε σ’ ένα χωράφι δίπλα στο αεροδρόμιο. Τα συνεργεία διάσωσης ανέσυραν νεκρούς 7 ποδοσφαιριστές (Τζεφ Μπεντ, Ρότζερ Μπερν, Έντι Κόλμαν, Μαρκ Τζόουνς, Ντέιβιντ Πεγκ, Τόμι Τέιλορ και Λίαμ Γουίλαν), 7 δημοσιογράφους, 4 στελέχη της ομάδας, 2 μέλη του πληρώματος και δύο φιλάθλους. Ο σπουδαίος ποδοσφαιριστής Ντάνκαν Έντουαρντς πέθανε λίγες μέρες αργότερα από τα βαριά του τραύματα σε νοσοκομείο του Μονάχου.

Η είδηση «πάγωσε» τον φίλαθλο κόσμο, όχι μόνο στο Νησί. Η νεανική και ταλαντούχα ομάδα της Μάντσεστερ, εξ ου και το προσωνύμιο «Μπέμπηδες», βρέθηκε ξαφνικά χωρίς 8 επίλεκτα στελέχη της στο πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα του κόσμου. Η Μάντσεστερ θα σηκωνόταν και πάλι στα πόδια της, φτιάχνοντας σχεδόν αμέσως μια τεράστια ομάδα και πάλι, χωρίς ωστόσο κανείς να ξεχάσει τη συγκεκριμένη τραγωδία, μπροστάρηδες τους επιζώντες Ματ Μπάσμπι ως προπονητή, Μπόμπι Τσάρλτον και Μπιλ Φόουκς ως παίκτες. Η Γιουνάιτεντ θα «λυτρωνόταν» και ο κύκλος θα έκλεινε οριστικά κάτι λιγότερο από δέκα χρόνια μετά την τραγωδία, το 1967 όταν μαζί με το νεαρό Τζόρτζ Μπεστ θα κατακτούσε το πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών για την Αγγλία απέναντι στη Μπενφίκα με 4-1. ΠΗΓΗ: sansimera.gr

http://youtu.be/OkvmDfW_Q08

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.