Categories: WELLNESS

Yoga για παιδιά

Για να διατηρήσετε ένα παιδί ενεργό, μακριά από τα videogames και την άνεση του καναπέ, η yoga μπορεί να παρουσιαστεί ως μια ενδιαφέρουσα και διόλου επικίνδυνη, εναλλακτική λύση. Σε αντίθεση με άλλες αθλητικές ενασχολήσεις, το πρόγραμμα Rainbow Kids Yoga δεν είναι καθόλου ανταγωνιστικό. Αντίθετα, προωθώντας έναν υγιή και δραστήριο τρόπο ζωής, βοηθά τα παιδιά να χαλαρώνουν και να κοιμούνται καλύτερα. Βελτιώνει τις συχνά άγαρμπες και ασυντόνιστες κινήσεις τους, ενώ αυξάνει τη δύναμη αλλά και την ευλυγισία τους. Τα παιδιά, κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος, αποκτούν σωματική επίγνωση αλλά και πλήρη αντίληψη του περιβάλλοντα χώρου, ενώ βελτιώνουν όλο και περισσότερο τη συγκέντρωση αλλά και την ισορροπία τους.

Η yoga για παιδιά δεν έχει καμία σχέση με ένα τμήμα yoga για μεγάλους, τα “Ohm” και “Namaste”, σύμφωνα και με τον εμπνευστή του Rainbow Kids Yoga, Gopala  Amir Yaffe, καλό είναι να εκλείπουν. Αντίθετα, ο δάσκαλος θα πρέπει με διασκεδαστικό και παιχνιδιάρικο ύφος να βοηθήσει τα παιδιά να γνωρίσουν τις στάσεις της yoga, αναπτύσσοντας κυρίως την ελεύθερη έκφρασή τους. Με αυτό τον τρόπο, οι μικροί μαθητές, με σύμμαχό τους το παιχνίδι και τη μουσική, αυξάνουν τον αυθορμητισμό και την αυτοπεποίθησή τους, ενώ ταυτόχρονα μαθαίνουν τις δυνατότητες και τα όρια του σώματός τους.

Ένα παιδί μπορεί να ξεκινήσει το πρόγραμμα Rainbow Kids Yoga σε ηλικία τριών ετών και να συνεχίσει μέχρι και τα 12. Ενδεικτικά ένα μάθημα διαρκεί από 30-90 περίπου λεπτά και η τιμή κυμαίνεται από 7-15€ το μάθημα, ενώ υπάρχουν και μηνιαίες συνδρομές οι οποίες διαφοροποιούνται στον εκάστοτε χώρο.

Στο εξωτερικό, η παιδική yoga φαίνεται να μην αποτελεί μόνο μια πρακτική για τη χαλάρωση, τη σωματική δύναμη και ευλυγισία. Αντίθετα, με τη συνεχή πρακτική της εντοπίζονται στο σώμα πληθώρα αποτελεσμάτων, τα οποία μπορεί να είναι επωφελή όχι μόνο για την υγιή ανάπτυξη του παιδιού, αλλά και για την καταπολέμηση συνδρόμων, αλλά και ασθενειών. Παιδιά με ελλειμματική προσοχή – ΔΕΠΥ (ADHD), διατροφικές διαταραχές, επιληψία, αυτισμό κλπ, μπορούν να ανατρέψουν τις δυσκολίες που συναντούν στην καθημερινότητά τους, αντιμετωπίζοντας την ιδιαιτερότητά τους, με τη βοήθεια του συγκεκριμένου προγράμματος. Έφηβοι που πάσχουν από νευρική ανορεξία, όχι μόνο επανέφεραν με τη βοήθεια της γιόγκα τη σωματική δραστηριότητα στο ταλαιπωρημένο τους σώμα, αλλά μείωσαν δραστικά το φαινόμενο της διαστρεβλωμένης αυτό-αντίληψης, ενώ αύξησαν την αυτοεκτίμησή τους. Ειδικότερα, η yoga για παιδιά αποδεικνύεται πως συμμετέχει ενεργά στη συναισθηματική τους ανάπτυξή, καθώς μειώνει τις αρνητικές σκέψεις, την ένταση αλλά και τις συγκρούσεις. Επιπρόσθετα, μέσα από τη συνεχή συνεργασία των μελών της ομάδας, δίνει ιδιαίτερη βάση στις ήπιες, κοινωνικές σχέσεις αυξάνοντας σημαντικά τις επικοινωνιακές δεξιότητες. Έρευνες ως τώρα αποδεικνύουν πως οι στάσεις της γιόγκα και τα παιχνίδια αναπνοών παρέχουν χρήσιμες στρατηγικές για τη συναισθηματική ρύθμιση των παιδιών με αυτισμό. Υποκειμενικά αποτελέσματα περιλαμβάνουν βελτιωμένη εστίαση, αύξηση της υπερηφάνειας αλλά και βελτίωση της ικανότητας να ηρεμούν, ενώ στα παιδιά με σύνδρομο Down δείχνει να συμμετέχει στην αποτροπή της αύξησης του βάρους τους, αλλά και στη βελτίωση των κινητικών τους λειτουργιών. Τέλος, καθημερινό πρόγραμμα παιδικής γιόγκα 20’ χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της χρόνιας επιληψίας, αλλά και σε περιπτώσεις λεμφωμάτων.

Καθώς το παιδί μεγαλώνει, γίνεται όλο και σαφέστερη η ανάγκη της άσκησης για τη σαφή μυϊκή ενδυνάμωση, αλλά και την υγιέστερη ανάπτυξη του οργανισμού του. Βέβαια, δεν αισθάνονται όλοι άνετα με τη σκληρή φύση του ποδοσφαίρου ή άλλων απαιτητικών σωματικών δραστηριοτήτων. Δώστε την επιλογή στο παιδί αλλά και την ευκαιρία να εξερευνήσει όχι μόνο το σώμα του, αλλά το κουράγιο, το σεβασμό και τη γενναιοδωρία του, να αποκτήσει αυτοπειθαρχία και έλεγχο και το κυριότερο να μάθει να εκτιμά τον εαυτό του, το περιβάλλον αλλά και τους γύρω του.

*Μαθήματα Rainbow Kids Yoga διδάσκονται (ενδεικτικά) στο ΟΑΚΑ www.roidks.gr και στο στούντιο kinisis (studiokinisis.gr), ενώ πιστοποιημένους, Έλληνες δάσκαλους και στοιχεία επικοινωνίας θα βρείτε και στο επίσημο site του Rainbow Kids Yoga rainbowkidsyoga.net/grad_listings.html

Κατερίνα Γεωργοπούλου

Share
Published by
Κατερίνα Γεωργοπούλου