Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΤΑΞΙΔΙ

Βρυξέλλες: 48 ώρες στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Τα 6 στιγμιότυπα που κρατάμε από την επίσκεψή μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Κομισιόν αλλά και την ίδια την πόλη των Βρυξελλών.

To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Το όνομα της πόλης είναι σχεδόν συνώνυμο στην κοινή συνείδηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι συνυφασμένη με την καρδιά της όπου συμβαίνουν όλα, δηλαδή τις Βρυξέλλες. Βέβαια, η βελγική πρωτεύουσα δεν είναι μόνο αυτό, ένα χωριό που ζουν μόνο κοστομαρισμένοι eurocrats, αλλά μια ζωντανή ευρωπαϊκή πόλη που συνδυάζει το κλασικό με το μοντέρνο, που όλοι θα βρουν κάτι να κάνουν όταν την επισκεφτούν.

Η δική μας επίσκεψη διήρκεσε 48 ώρες και είχε απ’ όλα: Ευρωπαϊκή Κοινοβούλιο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και την τουριστική μας βόλτα… Αυτά είναι τα έξι στιγμιότυπα που κρατάμε από την επίσκεψή μας…

Μπήκαμε μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μάθαμε τις βασικές λειτουργίες του

Η εξερεύνηση δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει αλλού παρά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι σημαίες των κρατών-μελών σημαίνουν και το καλωσόρισμα στο χώρο όπου πήραμε μια πρώτη γενική γεύση για τις βασικές αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και τις διαδικασίες που αυτό ακολουθεί στις αποφάσεις. Μπορεί στην κοινή συνείδηση να φαντάζει το κέντρο και η αρχή των πάντων, όμως το Κοινοβούλιο δεν έχει πάντα τον πρώτο και κύριο λόγο όπως ίσως πολλοί πιστεύουν. Μάθαμε λοιπόν τις διαφορετικές αρμοδιότητες που αναλαμβάνει σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο, για τα οποία αναλαμβάνει τον δημοκρατικό έλεγχο των δράσεών τους. Και φυσικά μπήκαμε στην αίθουσα όπου συνεδριάζουν οι εκλεγμένοι ευρωβουλευτές. Αν είστε από αυτούς που μπερδεύουν την αίθουσα του Στρασβούργου με αυτή των Βρυξελλών, το απλό κόλπο για να τις ξεχωρίζετε είναι το χρώμα των καθισμάτων: σκούρο μπλε για το Στρασβούργο, ξύλινα καθίσματα για τις Βρυξέλλες…

Μάθαμε τους ρόλους και τις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η δεύτερη ημέρα της επίσκεψής μας ήταν μια αναλυτική παρουσίαση των λειτουργιών και των χώρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ξεκίνησε φυσικά με την βασική παρουσίαση της Κομισιόν, όπως αλλιώς συνηθίζεται να την λέμε, δηλαδή του νομοθετικού σώματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι βασικές αρμοδιότητες της Επιτροπής είναι να εξασφαλίζει την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ενώ χειρίζεται και τον οικονομικό προϋπολογισμό της. Η φιλοσοφία πίσω από τις δράσεις της έχει ένα κοινό ευρωπαϊκό όραμα και δεν επηρεάζεται από την επί μέρους εθνική πολιτική ή άλλους θεσμούς.

Γνωρίσαμε την ψηφιακή παρουσία της Κομισιόν

Πέρα από τη φυσική της παρουσία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει και μια πολύ οργανωμένη ψηφιακή δικτύωση. Μέσα από μια αναλυτική παρουσίαση μάθαμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η επιτροπή στα social media, ενώ μάθαμε και τις πολύ καλά οργανωμένες οπτικοακουστικές ψηφιακές υπηρεσίες της όπου κανείς μπορεί να βρει υλικό που αφορά την Επιτροπή. Και μετά την παρουσίαση, γίναμε και εμείς για λίγο μέρος των social media της Επιτροπής γυρίζοντας βιντεάκια με μερικές όχι και τόσο συνηθισμένες ερωτήσεις γύρω από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μπήκαμε στα ραδιοτηλεοπτικά στούντιο της Επιτροπής

Η Κομισιόν διαθέτει δύο πλήρως σύγχρονα τηλεοπτικά στούντιο κι ένα ραδιοφωνικό. Μην νομίζετε πως αυτά τα στούντιο είναι άπιαστο όνειρο μιας και είναι στη διάθεση των δημοσιογράφων αλλά και τον ραδιοτηλεοπτικών σταθμών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν κατόπιν φυσικά συνεννόησης, με προτεραιότητα πάντα θέματα που αφορούν τις τρέχουσες εξελίξεις της Επιτροπής. Εμείς μπορεί να μην κλείσαμε κάποιο τέτοιο ραντεβού στο στούντιο, ωστόσο μπήκαμε σε αυτό μπροστά και πίσω από τις κάμερες αλλά και στο κοντρόλ ρουμ. Φυσικά, υπάρχουν και εγκαταστάσεις για μοντάζ, αλλά και πρόσβαση σε αρχειακό υλικό.

Μάθαμε πώς γίνονται διαχειρίσιμες οι καταστάσεις κρίσης

Φωτογραφία: © European Union/ECHO

Τι συμβαίνει σε περιπτώσεις ακραίας κακοκαιρίας; Τι προβλέπεται όταν ξεσπάει κάπου πυρκαγιά; Ή όταν ισχυροί άνεμοι κατευθύνονται σε κάποιο περιοχή της Ευρώπης (όπως τον τελευταίο καιρό στη χώρα μας, καλή ώρα); Ο Συντονισμός Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης βρίσκεται στις Βρυξέλλες ακριβώς για να προβλέπει τέτοια φαινόμενα και να φροντίζει για την έγκαιρη αντιμετώπισή τους. Στο κεντρικό δωμάτιο του Συντονισμού υπάρχουν δύο μεγάλες οθόνες με χάρτες της Ευρώπης. Στον έναν απεικονίζονται σε ζωντανό χρόνο τα τρέχοντα καιρικά φαινόμενα, ενώ ένας άλλος χάρτης προβλέπει βάση των ως τώρα καιρικών εξελίξεων ανά περιοχή της Ευρώπης, που υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες για συγκεκριμένα καιρικά φαινόμενα. 

Κάναμε τη βόλτα γύρω από την Γκραν Πλας

Δεν θα μπορούσαμε να φύγουμε από την πόλη των Βρυξελλών χωρίς να γνωρίσουμε και την ίδια τη ζωή της. Περπατήσαμε γύρω από την πλατεία της παλιάς πόλης, την Γκραν Πλας, μια πλατεία που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα και καταλάβαμε γιατί η επιβλητική μπαρόκ αρχιτεκτονική των κτιρίων γύρω από αυτή την κάνει μια από τις πιο εντυπωσιακές πλατείες του κόσμου. Όμως πέρα από την «κλασική» ομορφιά, στα στενά της πόλης θα γνωρίσει κανείς και τη μοντέρνα της πλευρά, με σήμα-κατατεθέν τα γκράφιτι με καρτούν που σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε σε διάφορες γωνιές της (άλλωστε το Βέλγιο έχει παράδοση στα κόμικ). Και βέβαια αν βρεθείτε στις Βρυξέλλες θα πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε τα τρία βασικά προϊόντα για τα οποία φημίζεται: τηγανητές πατάτες, σοκολάτες και μπύρες. Τα δοκιμάσαμε όλα και κάπως έτσι, φύγαμε χορτάτοι από κάθε άποψη. Τελικά, δεν βλέπεις και λίγα μέσα σε 48 ώρες.

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.