Μπορεί να είναι γνωστό ως Το Νησί της Αποκάλυψης, αλλά στην Πάτμο σίγουρα θα ανακαλύψετε και άλλα πράγματα ακόμη κι αν η θρησκεία δεν είναι το φόρτε σας. Η βόλτα στα λαβυρινθώδη σοκάκια της νησιώτικης Χώρας του Αιγαίου που είναι ορεινή και βλέπει μόνο από ψηλά τη θάλασσα (και το εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα). Το καφέ-μπιστρό Houston στη Σκάλα που μοιάζει σαν να βγήκε από ταινία του Wes Anderson. Η πατινιώτικη τυρόπιτα με το χειροποίητο ζυμάρι που θα σας χορτάσει για δέκα. Και ένα παγωτό που θα σας κάνει να παραμιλάτε: το παγωτό του Ιταλού. 

Το παγωτατζίδικο της Σκάλας στο οποίο θα βρείτε την υγειά σας τυπικά λέγεται Gelateria Marechiaro αλλά για όλους είναι απλά «ο Ιταλός». Αυτός δηλαδή που θα σας περιμένει πίσω από τη βιτρίνα με τα παγωτά. Πάω στοίχημα πως μιλάει ελληνικά ή έστω καλύτερα από αυτό που αφήνει να φανεί. Πάντως ο Ιταλός σαν να κρύβεται κάθε φορά πίσω από τις γλώσσες, μιας και ανάλογα τα κέφια του θα σας μιλήσει είτε αγγλικά, είτε ιταλικά με λίγα ελληνικά, σε κάθε περίπτωση θα συνεννοηθείτε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. 

Στο δια ταύτα όμως: τα παγωτά. Δεν ξέρω ποιά γεύση να σας προτείνω, μιας και δεν πρόκειται να μετανιώσετε ό,τι κι αν επιλέξετε, οπότε κινηθείτε με το ένστικτο -αν όμως είστε φαν της bitter σοκολάτας, βάλτε διπλή μπάλα. Και σίγουρα μην τσιγκουνευτείτε γενικότερα τις μπάλες μιας και θα θέλετε το λίγο παραπάνω, έστω από λιγούρα.

Θα γλείφετε τα δάχτυλά σας. Και το κυπελλάκι. Θα περάσετε και αύριο το απογευματάκι. Certamente.

Gelateria Marechiaro
Σκάλα Πάτμου, 855 00
τηλ. 694 567 6391