Categories: ΜΟΔΑ

Οι αθηναϊκές τέντες, έγιναν οι τσάντες από τους 3quarters και κάνουν θραύση

Ας υποθέσουμε ότι περπατάτε στην πόλη. Κοιτάξτε ψηλά. Τι βλέπετε; Ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά του αθηναϊκού, αστικού τοπίου, είναι οι τέντες που «στολίζουν» τις άχαρες πολυκατοικίες μας. Πράσινες, μπλε, μερικές φορές και πορτοκάλι. Τις γιορτάσαμε στα late 60’s και στα 70’s. Μας έκοψαν τον ήλιο τα πολύ ζεστά μεσημέρια του Αυγούστου, όταν θέλαμε να απολαύσουμε μια φέτα καρπούζι στο μπαλκόνι. Τις αποδομήσαμε ως κιτς και σπεύσαμε να αντικαταστήσουμε τα ζωντανά χρώματά τους με άχαρα μπεζ. Ξαναλατρέψαμε όσες στάθηκαν αγέρωχες στο χρόνο, γιατί κάνουν καλές Instagram ευκαιρίες. Υπάρχει βέβαια και η αθέατη πλευρά της τέντας. Τα φλοράλ σχέδια που απολαμβάνει ένας Αθηναίος, μόνος, στο μπαλκόνι του. Ε, λοιπόν, τώρα αυτή την πλευρά της τέντας, μπορείς να την έχεις στους ώμους σου και στα χέρια σου, γιατί οι τσάντες 3QUARTERS, είναι φτιαγμένες από τεντόπανα που αποκήρυξε κάπου, κάποτε μια συνέλευση ενοίκων μιας πολυκατοικίας.

Το 3QUARTERS ξεκίνησε πριν ένα χρόνο από τη Γαρυφαλιά και το Γιάννη, μία αρχιτέκτονα και ένα φωτογράφο με κοινό ενδιαφέρον στο ντιζάιν, τις τέχνες, τη μόδα, τα ποδήλατα και τη ζωή στην πόλη. Χρησιμοποιούν και έχουν αγαπήσει προϊόντα από ανακύκλωση/ επανάχρηση και εκτιμούν το έξυπνο ντιζάιν και τη δουλειά στο χέρι. Δύο δημιουργοί που, αφού έζησαν για χρόνια σε ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, θέλησαν να δουλέψουν για την Αθήνα και με την Αθήνα, με την πόλη και τα κτήρια της. Το upcycling είναι πλέον τάση, παρόμοιες ιδέες δουλεύουν ήδη στη χώρα και ο νέος κόσμος τις έχει αγκαλιάσει. Βέβαια, αγκαλιάζουμε εκ νέου μια κουλτούρα, που είχε η γιαγιά μας, θυμάστε; Εκείνη που δεν πετούσε τίποτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Οι τέντες είναι ανθεκτικές, αδιάβροχες και έχουν χρώμα! Μας αρέσουν οι κίτρινες, πράσινες, μπλε και άσπρες πολυκατοικίες αλλά μας αρέσει και να ρίχνουμε κλέφτες ματιές στη μέσα τους μεριά. Αυτή που δε βλέπει κανείς παρά ο Aθηναίος στο μπαλκόνι του. Και φυσικά να τα φέρνουμε τούμπα, να δείχνουμε τη λουλουδάτη, ανάλαφρη και συχνά ελαφρά κιτς πλευρά της πόλης», λένε στην Popaganda οι δύο δημιουργοί. Στις τσάντες τους χρησιμοποιούν ρετάλια ή χρησιμοποιημένα τεντόπανα, ιμάντες από παντζούρια και δέρμα. Δουλεύουν με υφάσματα που θα πετιούνταν ή μένουν για χρόνια σε αποθήκες και έτσι στηρίζουν άλλους επαγγελματίες. Μάλιστα θέλουν να εισάγουν σειρά με βίγκαν προϊόντα και να χρησιμοποιήσουν ανακυκλωμένα ή τουλάχιστον χρησιμοποιημένα δέρματα και είναι στην αναζήτηση τρόπου.

Οι τσάντες του 3QUARTERS σχεδιάζονται με βάση τρία χαρακτηριστικά. Τη χρήση της κάθε τσάντας, το υλικό και τη μεγιστοποίηση του χαρακτήρα και των δυσκολιών του και την πόλη και την αισθητική της. Αυτή τη στιγμή η συλλογές αποτελούνται από δύο σακίδια ώμου, μία αναδιπλώμενη τσάντα ποδηλάτη και ένα γυναικείο σακίδιο. Δύο clutch ώμου και χεριού, που ανοίγουν και διπλασιάζονται σε μέγεθος, μία τσάντα για ψώνια και μία messenger bag.

Είναι αδιάβροχες, ιδιαίτερα ανθεκτικές και εύκολα καθαριζόμενες, όπως και οι τέντες! Η original σειρά τους είναι ο συνδυασμός άσπρο-ώχρα. Είναι τα χρώματα των περισσότερων πολυκατοικιών της Αθήνας. «Δουλεύουμε με ότι υλικά βρίσκουμε και κάθε μία τσάντα είναι πραγματικά μοναδική.Και εννοούμε πραγματικά μοναδική. Έχοντας μία περιορισμένη πηγή υλικών (και δεν εξαρτάται καν από εμάς ποιά χρώματα και σχέδια θα πέσουν στα χέρια μας), κάθε κομμάτι σχεδιάζεται απ’ την αρχή, κατασκευάζεται στο χέρι και έχει τι χαρακτήρα του. Ποτέ δεν επαναλαμβάνεται καμία μας τσάντα, και κάθε μέρα είναι δύσκολο να τις αποχωριζόμαστε», εξομολογούνται η Γαρυφαλιά και ο Γιάννης. «Για τη φετινή άνοιξη και καλοκαίρι όμως η έμφαση είναι στη φλοράλ μεριά του τεντόπανου. Εμπνευσμένη από τις νεραντζιές και τον αθηναϊκό ουρανό, η νέα μας σειρά είναι χαρούμενη, πολύχρωμη, γεμάτη λουλούδια, γαλάζιο, πορτοκαλό και πράσινο» Μείνετε συντονισμένοι καθώς σύντομα θα έρθουν και τσάντες θαλάσσης.

Info: Αγίου Δημητρίου 19, Ψυρρή, Τηλέφωνο:693 2625 362, όλες οι συλλογές εδώ.
Φιλίππα Δημητριάδη

Η Φιλίππα Δημητριάδη είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε το 1990 στην Αθήνα, όπου μεγάλωσε και ζει μέχρι σήμερα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

Share
Published by
Φιλίππα Δημητριάδη