Categories: DIGITAL STORIES

Το τέλος του roaming: Τι αλλάζει από 15/6 στη χρήση των κινητών μας στο εξωτερικό;

Περι…αγωγής ο λόγος. Μέχρι σήμερα, 15 Ιουνίου, όταν ταξιδεύαμε σε κάποια άλλη χώρα της ΕΕ, χρεωνόμασταν υψηλότερα για τα τηλέφωνα, τα μηνύματα και τα δεδομένα που ξοδεύαμε. Εδώ και δέκα χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να ενοποιήσει την αγορά των τηλεπικοινωνιών στις χώρες-μέλη της. Από το 2007,οι χρεώσεις του roaming στην κινητή τηλεφωνία όλο και μειώνονται. Άλλωστε, δε γίνεται να ανήκεις σε μια κοινή αγορά, να πηγαινοέρχεσαι ελεύθερα και να μην μπορείς να χρησιμοποιήσεις το κινητό σου οπουδήποτε στην Ένωση χωρίς επιπλέον χρέωση.

Από τις 15 Ιουνίου, όπως έχει ανακοινωθεί εδώ κι αρκετό καιρό, οι Επομένως, οι Ευρωπαίοι που ταξιδεύουν είτε για δουλειά είτε για αναψυχή  στα 28+3 κράτη εντός ΕΕ  θα χρεώνονται βάσει των προγραμμάτων που έχουν υπογράψει με τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας στη χώρα τους.

H Popaganda συγκέντρωσε για εσάς τα βασικά σημεία της περιαγωγής «σαν στο σπίτι σας»:

 • Το κόστος του roaming είχε μειωθεί περισσότερο από 92% από το 2007, μέχρι που φτάσαμε στην κατάργησή του.
 • Οι τηλεφωνικές κλήσεις, τα SMS, τα gigabyte δεδομένων θα χρεώοντι ή θα αφαιρούνται πια από τον όγκο του εθνικού σας τιμολογιακού προγράμματος ακριβώς σαν να βρισκόσασταν στο «σπίτι» σας.
 • Δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα για να ενεργοποιήσετε την περιαγωγή. Ο πάροχός σας θα πάψει αυτομάτως να εφαρμόζει τα τέλη περιαγωγής εφόσον χρησιμοποιείτε υπηρεσίες περιαγωγής στο εξωτερικό εντός ΕΕ μετά την 15η Ιουνίου 2017.
 • Ο πάροχος θα σας ενημερώσει για την κατάργηση των τελών περιαγωγής και πώς αυτό θα επηρεάσει το συγκεκριμένο τιμολόγιό σας (π.χ. από την πολιτική εύλογης χρήσης), ενώ το συμβόλαιό σας θα προσαρμοστεί αναλόγως.
 • Αν μετακομίσετε κι αποκτήσετε μόνιμη διαμονή σε άλλη χώρα της ΕΕ, δεν θα είστε πλέον σε θέση να επωφεληθείτε από τις προσφορές περιαγωγής σαν στο σπίτι σας από εταιρεία κινητής τηλεφωνίας της χώρας από όπου ήρθατε, για να αποφευχθούν τυχόν τακτικές μεταφοράς του συμβολαίου σε χώρες με χαμηλότερες χρεώσεις.

 • Η Ελλάδα είναι από τις πιο ακριβές χώρες στις χρεώσεις δεδομένων. Παρόλα αυτά, έχει παρατηρηθεί πτώση στις τιμές της εγχώριας αγοράς κινητής τηλεφωνίας τον τελευταίο καιρό.
 • Οι κλήσεις από τη χώρα σας δεν είναι περιαγωγή. Τα νέα δικαιώματα αφορούν επικοινωνίες (φωνητικές κλήσεις, μηνύματα SMS, δεδομένα) που πραγματοποιούνται κατά την περιαγωγή εντός ΕΕ, δηλαδή όταν ταξιδεύετε σε άλλη χώρα της ΕΕ. Οι τιμές κλήσεων από τη χώρα σας σε ξένη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, δεν υπάγονται σε ρύθμιση.
 • Αν ταξιδεύετε στο εξωτερικό στην ΕΕ και δέχεστε μια κλήση, δεν πληρώνετε τίποτα -ακριβώς όπως στη χώρα σας!
 • Στο πλαίσιο της πολιτικής ορθής χρήσης, το ανώτατο όριο στον όγκο των δεδομένων θα εξακολουθήσει να ισχύει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ανάλογα με τους περιορισμούς που προβλέπει το κάθε πακέτο υπηρεσιών ξεχωριστά. Ο καταναλωτής μπορεί να «κατεβάσει» από το κινητό μέχρι 50 ευρώ (ή το αντίστοιχο ποσό σε άλλο νόμισμα), εκτός αν έχει συμφωνήσει διαφορετικό όριο με τον πάροχό του. Θα λαμβάνει, επίσης, προειδοποίηση, όταν φτάνει στο 80% του συμφωνημένου ορίου.
 • Αν έχετε καρτοκινητό (προπληρωμένη κάρτα), αν πληρώνετε ανά μονάδα και η εγχώρια τιμή μονάδς σας για δεδομένα είναι μικρότερη από 7,7 EUR ανά GB, ο πάροχός σας μπορεί να εφαρμόσει περιαγωγή σαν στο σπίτι σας με όριο όγκου δεδομένων. Για φωνητικές κλήσεις και μηνύματα θα πληρώσετε ακριβώς την ίδια τιμή μονάδας, όπως στη χώρα σας.
 • Τι συμβαίνει αν ταξιδεύετε περισσότερο από τον μέσο πολίτη και ο χρόνος που παραμένετε στην χώρα σας δεν είναι περισσότερος από τον χρόνο που που είστε στο εξωτερικό; Τότε, η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας σας μπορεί να εντοπίσει την ισορροπία περιαγωγής και εγχώριας κίνησης σε διάστημα τεσσάρων μηνών και να σας ζητήσει να αποσαφηνίσετε την κατάστασή σας εντός 14 ημερών. Ο πάροχος μπορεί να αρχίσει την επιβολή μικρής χρέωσης για την κατανάλωση περιαγωγής σας. Το όριο είναι 3,2 λεπτά EUR ανά ωριαίο λεπτό για κλήσεις και ένα λεπτό EUR ανά SMS. Για τα δεδομένα, η μέγιστη προσαύξηση θα είναι 7,7 EUR ανά GB (από 15ης Ιουνίου 2017), που θα μειωθεί σε 6 EUR ανά GB (από 1ης Ιανουαρίου 2018), 4,5 EUR ανά GB (από 1ης Ιανουαρίου 2019), μέχρι να φτάσει 2,5 EUR ανά GB (από 1ης Ιανουαρίου 2022).
 • Οι κανόνες για την περιαγωγή ισχύουν για τις επίγειες συνδέσεις. Μόλις οι υπηρεσίες παρέχονται μέσω άλλου είδους ραδιοδικτύων, λ.χ. μέσω δορυφορικών συστημάτων σε πλοία ή αεροσκάφη, δεν υπόκεινται στα δεσμευτικά ανώτατα όρια τιμών της ΕΕ.
 • Αν στη χώρα σας έχετε απεριόριστες κλήσεις και μηνύματα SMS, θα έχετε απεριόριστες κλήσεις και SMS κατά την περιαγωγή σας εντός της ΕΕ. Δεν επιτρέπονται πλέον τυχόν ποσοτικοί περιορισμοί για φωνητικές κλήσεις και SMS ενόσω βρίσκεστε σε περιαγωγή.

 • Αν στη χώρα σας έχετε απεριόριστα ή πολύ φθηνά δεδομένα κινητής τηλεφωνίας, μπορεί ο πάροχος να εφαρμόσει ένα όριο διασφάλισης (εύλογη χρήση) στη χρήση δεδομένων σε περιαγωγή. Στην περίπτωση αυτή, η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας οφείλει να σας έχει ενημερώσει εκ των προτέρων σχετικά με το εν λόγω όριο και πρέπει να σας ενημερώνει σε περίπτωση που το φτάσετε. Αυτό το όριο διασφάλισης θα είναι αρκετά υψηλό ώστε να καλύψει τις περισσότερες, αν όχι όλες, τις ανάγκες περιαγωγής σας.
 • Αν, με την ευκαιρία αυτή, η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας σάς ειδοποιήσει για αλλαγές σε οποιουσδήποτε άλλους όρους του συμβολαίου σας, έχετε το δικαίωμα να τερματίσετε το συμβόλαιο χωρίς να υποστείτε κυρώσεις, σε περίπτωση που δεν δεχθείτε τις αλλαγές αυτές.
 • Πήγατε στο εξωτερικό και δεν μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε «περιαγωγή σαν στο σπίτι», χωρίς να υποστείτε πρόσθετη χρέωση; Τότε, θα πρέπει πρώτα να αμφισβητήσετε αυτές τις επιπλέον χρεώσεις στον οικείο πάροχο, ο οποίος οφείλει να διαθέτει διαδικασία καταγγελιών. Εάν η εταιρεία επιμένει, πρέπει να ενημερώσετε τον αρμόδιο φορέα στη χώρα σας, συνήθως την οικεία εθνική ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών, η οποία θα διευθετήσει την υπόθεση.

 • Αν υπερβείτε τα όρια της περιαγωγής, ο πάροχος μπορεί να επιβάλει ένα μικρό τέλος για κατανάλωση περιαγωγής:  3,2 λεπτά EUR ανά ωριαίο λεπτό για πραγματοποιηθείσες φωνητικές κλήσεις (+ ΦΠΑ)/ 1 λεπτό EUR ανά SMS (+ ΦΠΑ)/ 7,7 EUR ανά GB δεδομένων (+ ΦΠΑ) (λιγότερο από 1 λεπτό EUR ανά MB)
 • Αρχικά οι κανόνες περί roaming θα εφαρμοστούν στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχική Δημοκρατία, Φινλανδία.
 • Στις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία η περιαγωγή σαν στο σπίτι σας θα εισαχθεί σύντομα μετά τις 15 Ιουνίου.
 • Η κατάργηση των τελών περιαγωγής θα αυξήσει τις εγχώριες τιμές; Από τότε που θεσπίστηκαν οι κανονισμοί της ΕΕ για τη μείωση των τελών περιαγωγής, έχουν μειωθεί επίσης οι εγχώριες τιμές κινητών επικοινωνιών. Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί. 

  Η εκτελεστική πράξη που εξέδωσε η Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2016 προβλέπει λεπτομερείς κανόνες σχετικά με τις δύο εγγυήσεις για την αποτροπή στρεβλώσεων στις εγχώριες αγορές που, διαφορετικά, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυξήσεις των τιμών: (1) κανόνες εύλογης χρήσης που επιτρέπουν στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να αποτρέπουν την καταχρηστική ή αντικανονική χρήση των υπηρεσιών περιαγωγής, όπως είναι η μόνιμη περιαγωγή, και (2) ένα κατ’εξαίρεση και προσωρινό σύστημα παρέκκλισης για τις εταιρείες τηλεφωνίας που πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο εάν εγκριθεί από την εθνική ρυθμιστική αρχή, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, όταν το τέλος των χρεώσεων περιαγωγής σε μια συγκεκριμένη εγχώρια αγορά θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των εγχώριων τιμών.


Ο Άντρους Άνσιπ, αντιπρόεδρος και επίτροπος αρμόδιος για την ψηφιακή ενιαία αγορά, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία και δήλωσε σχετικά: «Αυτό ήταν το τελευταίο κομμάτι του παζλ. Από τις 15 Ιουνίου, οι Ευρωπαίοι θα μπορούν να ταξιδεύουν στην ΕΕ χωρίς τέλη περιαγωγής. Έχουμε επίσης φροντίσει οι φορείς εκμετάλλευσης να συνεχίσουν να παρέχουν τις πλέον ανταγωνιστικές και ελκυστικές προσφορές στις εγχώριες αγορές τους. Σήμερα, υλοποιούμε την υπόσχεσή μας. Ευχαριστώ θερμά τον εισηγητή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Miapetra Kumpula-Natri και όλους τους διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και τη μαλτέζικη Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και όλους εκείνους που βοήθησαν για την επίτευξη αυτού του στόχου. Οι προσπάθειές τους είχαν αποτελέσματα».

Αναστασία Βαϊτσοπούλου

Share
Published by
Αναστασία Βαϊτσοπούλου