Categories: LIFE

Το Happyplants φέρνει τα φυτά σε αυτούς που τα χρειάζονται περισσότερο, δηλαδή στους ανθρώπους της πόλης

Πολλοί από εμάς έχουμε επιθυμήσει κάποιο φυτό εσωτερικού χώρου, μα γρήγορα συνειδητοποιήσαμε ότι μας λείπουν βασικές γνώσεις για τη φροντίδα του ή πήραμε το θάρρος να επισκεφθούμε το φυτώριο της γειτονιάς μας, για να φύγουμε ακόμα πιο μπερδεμένοι και με άδεια χέρια.

Ζούμε σε μια εποχή όπου η αστικοποίηση και το καθημερινό στρες κάνουν την σύνδεσή μας με τη φύση πιο επιτακτική από ποτέ. Πριν λίγες μέρες άλλωστε, σε μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αποκαλύφθηκε ότι σχεδόν το 88% του πληθυσμού της Αθήνας δεν πληροί τον ελάχιστο στόχο στην πρόσβαση των κατοίκων σε χώρους πράσινου, οδηγώντας σε σημαντικές επιπτώσεις για την υγεία. 

Ε, λοιπόν, στο Happyplants.gr φαίνεται να έχουν βρει τον τρόπο να φέρουν τα φυτά σε αυτούς που τα χρειάζονται περισσότερο, δηλαδή στους κατοίκους της Αθήνας, με έναν νέο, ηθικό και βιώσιμο τρόπο. Πρόκειται για ένα online plant shop που έχει σχεδιαστεί ειδικά, ώστε ο καθένας από εμάς να μπορεί να επιλέξει τα φυτά που του ταιριάζουν και μπορεί να φροντίσει, να τα αγοράσει και να τα παραλάβει χωρίς τον παραμικρό κόπο.

Πίσω από το Happyplants βρίσκεται μια ομάδα από τέσσερα αγόρια, τον Κώστα, τον Βασίλη, τον Γιάννη και τον Γιώργο, που συνδυάζει τη βαθιά εξειδίκευση γύρω από τα φυτά εσωτερικού χώρου μαζί με εμπειρία σε διάφορους κλάδους τεχνολογίας και design. Αυτό που παρατήρησαν, όπως οι ίδιοι μου αναφέρουν, ήταν ότι «Παρ’ ότι η ανάγκη για φυτά στη ζωή των κατοίκων της πόλης είναι πιο έντονη από ποτέ, δεν υπήρχε μια πλατφόρμα που να εξυπηρετεί αυτή την ανάγκη με έναν εύκολο τρόπο που να συμβαδίζει με τους ρυθμούς και τις συνθήκες του σήμερα. Κάπως έτσι λοιπόν πήραμε την απόφαση να βοηθήσουμε ώστε να γεμίσουν με πράσινο τα σπίτια της Αθήνας». 

Και έρχονται να δώσουν λύση στο παραπάνω, δημιουργώντας μια διαφορετική εμπειρία γνωριμίας και αγοράς φυτών. Πέρα από πρακτικές οδηγίες για τη φροντίδα τους, ο επισκέπτης του Happyplants μαθαίνει μυστικά αλλά και παράδοξα για τον υποψήφιο “συγκάτοικό” του, ξεκινώντας έτσι μια πραγματική σύνδεση και σχέση με το φυτό που αγοράζει. Μάλιστα για την επιλογή του ιδανικού φυτού η ομάδα έχει καινοτομήσει, δημιουργώντας ένα πρωτοποριακό plant quiz μέσω messenger, όπου απαντώντας σε 4 απλές ερωτήσεις, ο καθένας από εμάς μπορεί να βρίσκει τα ιδανικά φυτά που θέλει και μπορεί να φροντίσει. Μάλιστα το ποσοστό επιτυχίας σε σχέση με την ακρίβεια των αποτελεσμάτων για κάθε χρήστη ξεπερνά το 95%, δηλαδή οι χρήστες πραγματικά βρίσκουν τα ιδανικά για εκείνους φυτά. Ένας επαναστατικός τρόπος για να βάλουμε το πράσινο στη ζωή μας ο οποίος αποδεικνύει ότι είναι εξίσου σημαντικό για την ομάδα όχι μόνο το τι κάνει αλλά το πώς και το γιατί.

Ο Κώστας, ο Βασίλης, ο Γιάννης και ο Γιώργος, συνεργάζονται με τοπικούς παραγωγούς, φέρνοντας στην πόρτα σου φυτά υψηλής ποιότητας, προσαρμοσμένα στο Ελληνικό περιβάλλονΕπειδή τα φυτά καλλιεργούνται στην περιοχή της Αττικής, “εγκλιματίζονται” στο ελληνικό κλίμα και είναι πιο ανθεκτικά από αυτά του εξωτερικού. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έχουν τις υπηρεσίες ώστε να σε βοηθήσουν σε οτιδήποτε χρειαστείς και να παραμείνουν τα φυτά σου υγιή και χαρούμενα. 

«Πιστεύουμε ότι τα φυτά μπορούν να μας κάνουν πραγματικά χαρούμενους και μάλιστα με αποδείξεις. Τα φυτά εσωτερικού χώρου πέρα από ότι ομορφαίνουν το χώρο μας, έχει αποδειχθεί μεταξύ άλλων ότι βοηθούν στην καταπολέμηση του καθημερινού στρες και καθαρίζουν την ατμόσφαιρα από τους αστικούς ρύπους, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη υγεία μας. Σε μια εποχή που ο σύγχρονος τρόπος ζωής, μας απορροφά όλο και περισσότερο, η ύπαρξη φυτών στο χώρο μας, βοηθά στο να διατηρήσουμε τη ευεργετική σύνδεσή μας με τη φύση», αναφέρουν. 

Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι ότι συνεργάζονται με παραγωγούς στην Ελλάδα, βοηθώντας έτσι στην ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας και της αγοράς εργασίας. Παράλληλα μειώνουν σημαντικά το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα σε 3 άξονες: 

  • Τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου έρχονται στη χώρα μας από το εξωτερικό, αντίθετα, επιλέγοντας οι ίδιοι τοπικούς παραγωγούς, συμβάλλουν στο να καταναλώνονται συντριπτικά λιγότερα καύσιμα και να εκλύονται λιγότεροι ρύποι κατά τη μεταφορά των φυτών.
  • Μιας και τα φυτά που θα αγοράσετε καλλιεργούνται στην Αττική, είναι εγκλιματισμένα στο ελληνικό κλίμα και δεν είναι τόσο ευαίσθητα όσο αυτά του εξωτερικού. Ένα πιο ανθεκτικό φυτό είναι πιο δύσκολο να χαλάσει. Όσο λιγότερα φυτά χαλάνε, τόσο λιγότερα χρειάζεται να αντικαταστήσει κανείς, εξοικονομώντας έτσι πόρους που αφορούν την καλλιέργεια, μεταφορά και συσκευασία του φυτού.
  • Η συσκευασία και μεταφορά των φυτών γίνεται με γνώμονα την εξοικονόμηση περιττών υλικών συσκευασίας, ώστε στο τέλος της ημέρας να παραλαμβάνεις πραγματικά “πράσινα” φυτά.

Γνωρίζοντας προσωπικά την παρέα του Happyplants και παρακολουθώντας τους ένα πρωί να φροντίζουν τα δικά μου φυτά στο σπίτι μου, αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι πραγματικά ο καθένας από αυτούς λατρεύει τη φύση και νιώθει την ανάγκη για περισσότερο πράσινο στη ζωή μας. Αυτό φαίνεται από κάθε κουβέντα τους: «Πέρα από τα παραπάνω, φιλοδοξία μας είναι να έχουμε και έναν θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον όπου δραστηριοποιούμαστε και θα βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να γίνουν οι πόλεις μας λίγο πιο βιώσιμες».

Σίγουρα θα αγαπήσεις το Happyplants, όχι μόνο επειδή εκεί θα βρίσκεις καθημερινά, μοναδικά φυτά εσωτερικού χώρου και εντυπωσιακά κασπώ για να τα συνδυάσεις, ούτε επειδή θα κάνεις τις αγορές σου online και θα τις παραλαμβάνεις στον χώρο σου. Μάλλον ο λόγος δεν θα είναι ούτε οι υπηρεσίες φροντίδας φυτών που έχουν σχεδιάσει και θα βοηθήσουν να διατηρείς τα φυτά σου υγιή και χαρούμενα. Θα το αγαπήσεις γιατί θα είσαι κι εσύ μέρος της δικής του πράσινης επανάστασης σε ό,τι έχει να κάνει με τα φυτά και το urban sustainability.

Στα τέσσερα αγόρια αρέσει να κάνουν τα πράγματα πάντα λίγο διαφορετικά και με το δικό τους προσωπικό στυλ. Γι’ αυτό φέτος τα Χριστούγεννα θα σε παροτρύνουν να στολίσεις, αντί για το παραδοσιακό πλαστικό ή κομμένο έλατο, ένα ζωντανό έλατο σε γλάστρα ή, γιατί όχι, ένα μεγάλο φυτό εσωτερικού χώρου όπως μια Παχύρα, μια Μονστέρα ή έναν Φίκο και θα σου προσφέρουν ειδικές εορταστικές εκπτώσεις. Ακολούθησε την ομάδα για να μαθαίνεις από πρώτο χέρι τις δράσεις και τις προσφορές που ανακοινώνουν. 

Αντιγόνη Πάντα-Χαρβά

Share
Published by
Αντιγόνη Πάντα-Χαρβά