Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaLIFE

Το φθινόπωρο θα με βρίσκεις στα φεστιβάλ

Συγκεντρώσαμε τα events της σεζόν που διεξάγονται εντός και εκτός πρωτεύουσας, με την ελπίδα πως θα παρατείνουμε για λίγο ακόμη το καλοκαίρι μας.
Cover photo by Diana Kalimeri

Ποτέ άλλοτε, μέχρι που η πανδημία έκανε την εμφάνισή της, δεν είχαμε φανταστεί ότι θα ερχόταν η στιγμή που θα μετρούσαμε μήνες μακριά από τις φεστιβαλικές σκηνές. Για καλή μας τύχη, αυτό το καλοκαίρι οι διοργανώσεις άρχισαν να κάνουν restart. 

Διανύοντας πλέον τις πρώτες ημέρες του φθινοπώρου, δυσκολευόμαστε να χωνέψουμε ότι πιθανότατα, για έναν ακόμη χειμώνα δεν θα μπορέσουμε να βρεθούμε σε χειμερινά events. Ο Σεπτέμβριος όμως είναι ακόμη εδώ – το ίδιο και ο ευνοϊκός καιρός του – και τα κάθε λογής φεστιβάλ συνεχίζονται κανονικά. Συγκεντρώσαμε τα events της σεζόν που διεξάγονται εντός και εκτός πρωτεύουσας, με την ελπίδα πως θα παρατείνουμε για λίγο ακόμη την καλοκαιρία.

14ο Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου

7-13 Σεπτεμβρίου 2021

Το Παλάτι των Ιπποτών της Ρόδου, ανοίγει και φέτος  τις πύλες του για να υποδεχθεί για 14η χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 7 έως τις 13 Σεπτεμβρίου στη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Το Φεστιβάλ ιδρύθηκε το 2007 με στόχο την αναβάθμιση της πολιτιστικής ταυτότητας του ιδιαίτερου αυτού τόπου, την προώθηση του Πολιτιστικού Τουρισμού, καθώς και την ανάδειξη των ιστορικών μνημείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού. Το φεστιβάλ έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους πιο επιτυχημένους  θεσμούς της ελληνικής περιφέρειας, έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές από τα Ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ και προσελκύει κάθε χρόνο φιλόμουσο κοινό από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σημαντικές ορχήστρες, μουσικά σχήματα και διακεκριμένοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν παρουσιασθεί στο φεστιβάλ, το οποίο επικεντρώνεται στην κλασική μουσική και την όπερα, σε ένα συνδυασμό με πρωτοποριακά cross over μουσικά σχήματα και show που εντυπωσιάζουν.

«Η φετινή χρονιά αποτελεί μια ακόμη πρόκληση για τη διοργάνωση του φεστιβάλ, με στόχο διεθνείς συνεργασίες, αλλά και την ανάδειξη του Ελληνικού πολιτισμού και των Ελλήνων δημιουργών σε μια κομβική χρονική στιγμή που όλα τα φώτα είναι στραμένα στη χώρα μας που γιορτάζει την επέτειο για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση», όπως σημειώνει η ιδρύτρια, πρόεδρος και καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ, Πηνελόπη Σερδάρη.

Δείτε το πρόγραμμα εδώ 

Φεστιβάλ Βόλου

6 Σεπτεμβρίου 2021 – 3 Οκτωβρίου 2021

Μέσα σε μόλις έξι χρόνια ύπαρξης, το Φεστιβάλ Βόλου έχει καταφέρει να αποτελέσει μια από τις κορωνίδες του περιφερειακού πολιτισμού στην κατηγορία των μεγάλων πολιτιστικών διοργανώσεων, σύμφωνα με τη λίστα εποπτευόμενων φορέων του ΥπΠοΑ. Λίγο πριν το φεστιβάλ υποδεχθεί για έκτη χρονιά το κοινό του, το Φεστιβάλ Βόλου αισθάνεται αισιόδοξο και γεμάτο αυτοπεποίθηση όχι μόνο για να παραστεί ενεργά στο νέο πολιτιστικό τοπίο που αναδύεται μετά την πανδημία, αλλά και για να το συνδιαμορφώσει.

Έχοντας στο ενεργητικό του 5 επιτυχημένες διοργανώσεις, το Φεστιβάλ αλλάζει για άλλη μια χρονιά τον σχεδιασμό του -κυρίως λόγω των γεγονότων που η sars-Cov 2 επιβάλλει- και παρουσιάζει ένα πρόγραμμα το οποίο ως βασικό στόχο έχει να διερευνήσει τη μετάβαση στα νέα δεδομένα, από τη  Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου έως την Κυριακή 3 Οκτωβρίου.

Ο φετινός καλλιτεχνικός προγραμματισμός της πολυθεματικής διοργάνωσης, διαρθρώνεται σε 7 ενότητες (Ημέρες Φωτογραφίας, Ημέρες Εικαστικών Τεχνών, Ημέρες Μουσικής, Ημέρες Θεάτρου και Χορού, Ημέρες Κινηματογράφου και Ημέρες Γαστρονομίας). Ο χαρακτήρας «ολόκληρη η πόλη μια σκηνή» παραμένει με τις εκδηλώσεις να λαμβάνουν χώρα σε πολλά και ετερόκλιτα σημεία της πόλης (πέραν των αιθουσών της Παλιάς Ηλεκτρικής και του Αχιλλείου, φέτος θα δούμε δράσεις σε εμπορικά καταστήματα, στο πρώην τέρμιναλ του Ο.Λ.Β, σε αυλές σπιτιών, σε parking κεντρικού σημείου της πόλης το οποίο θα μεταμορφωθεί σε μουσική σκηνή, σε στενά του κέντρου, στο αρχαίο θέατρο Δημητριάδος και σε πολλά άλλα).

Όπως αναφέρει στην Popaganda ο ο ιθύνων νους και εκτελεστικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Νίκος Φυτάς «Το φεστιβάλ είναι μία μεγάλη πρόκληση -και παράλληλα μια μεγάλη πρόσκληση- για ανάπτυξη του σύγχρονου περιφερειακού πολιτισμού. Δεν υπάρχουν ενδεδειγμένες συνταγές, το βιβλίο χρήσης γράφεται ενόσω οι διοργανώσεις διαδέχονται η μία την άλλη. Εμπειρικά γνωρίζω ότι αυτό που μετράει στο τέλος της μέρας είναι οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Όπου ο ένας γίνονται δύο, οι δύο τρεις και ούτω καθεξής οι αποστάσεις ανάμεσα στους στόχους και σε εμάς μικραίνουν. Νομίζω ότι αυτό είναι το σημείο στο οποίο προκύπτει η σύγκλιση: η πίστη στην εξυγιαντική δύναμη του πολιτισμού και της τέχνης».

Δείτε το πρόγραμμα εδώ

Φεστιβάλ Κολωνού

6 – 28 Σεπτεμβρίου 2021

Συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών αλλά και θεατρικές παραστάσεις με αγαπημένους ηθοποιούς, θα πρωταγωνιστήσουν στο φετινό Φεστιβάλ Κολωνού που σήκωσε αυλαία στις 6 Σεπτεμβρίου. Αυτή τη φορά, η διοργάνωση στοχεύει να προσφέρει πολύτιμες ανάσες στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αθήνας, αλλά και να στηρίξει έμπρακτα τους συνανθρώπους μας που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές στους οποίους και θα διατεθούν αποκλειστικά τα έσοδά του.

Μετά την επιτυχία του προγράμματος «Στηρίζουμε τον Πολιτισμό» του Δήμου Αθηναίων, που υλοποιούν  ο ΟΠΑΝΔΑ και η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, στηρίζοντας έμπρακτα τους καλλιτέχνες και τους εργαζόμενους στον πολιτισμό, στο πλαίσιο του Culture is Athens / Πολιτισμός είναι η Αθήνα, ο ΟΠΑΝΔΑ βρίσκεται και πάλι δίπλα στους πολίτες της Αθήνας, προσφέροντας ποιότητα ζωής στις γειτονιές της πόλης και μία πολιτιστική πινελιά στην καθημερινότητά τους, στον ιστορικό λόφο του Ιππίου Κολωνού. 

Από τις  6 έως τις 28 Σεπτεμβρίου ο Θέατρο Κολωνού θα φιλοξενήσει ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα θεατρικών και μουσικών παραστάσεων υψηλών προδιαγραφών με την υπογραφή καταξιωμένων δημιουργών. 

Δείτε το πρόγραμμα εδώ

Plisskën Festival

11 & 12 Σεπτεμβρίου 2021

Το αγαπημένο μουσικό φεστιβάλ του αθηναϊκού κοινού, Plisskën Festival, ετοιμάζεται για μία ακόμη χρονιά να εξαντλήσει τις ανάσες μας, προσφέροντάς μας ένα ζωηρό, γεμάτο παλμό οπτικοακουστικό θέαμα. Στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου, η Τεχνόπολη θα φιλοξενήσει καλλιτέχνες/ιδες της διεθνούς και εγχώριας μουσικής σκηνής, που θα βρεθούν μπροστά στο αθηναϊκό κοινό τους με στόχο να το ξεσηκώσουν και να το επαναφέρουν στους ρυθμούς της φεστιβαλικής ζωής.

Στη φετινή διήμερη διοργάνωση του Plissken, θα έχουμε τη χαρά να απολαύσουμε στις 11 Σπετεμβρίου τους αγαπημένους του ελληνικού κοινού La Femme, τον electro/pop καλλιτέχνη Kid Francescoli, τη «δική μας» Μαρίνα Σάττι και τ@ non-binary performer Born In Flamez, ενώ στις 12 Σεπτεμβρίου θα παρασυρθούμε από την ατμόσφαιρα των μυσταγωγικών GOAT, θα ηλεκτριστούμε από τους ήχους του δημοφιλούς DJ και παραγωγού LSDXOXO, θα ταρακουνηθούμε από τον Moose, ο οποίος έχει τραβήξει την προσοχή της ελληνικής ραπ σκηνής για τον ασύγκριτο ρυθμό, τη χροιά και τη μελωδικότητα του, ενώ θα γνωρίσουμε την ανερχόμενη ράπερ της underground hip hop σκηνής, Bbymutha.

Δείτε το πρόγραμμα εδώ

Φεστιβάλ Αισχύλεια

έως 26 Σεπτεμβρίου 2021

Το Φεστιβάλ Αισχύλεια 2021, που διοργανώνει ανελλιπώς εδώ και 47 χρόνια ο Δήμος Ελευσίνας στο Παλαιό Ελαιουργείο της πόλης, παρουσιάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων τον Σεπτέμβριο. Η Ελευσίνα, ως πόλη που στη νεότερη ιστορία της αγκάλιασε πληθυσμούς απ’ όλα τα σημεία της Ελλάδας λόγω της εσωτερικής μετανάστευσης αλλά και τους ξεριζωμένους Έλληνες της Μικράς Ασίας και του Πόντου, καθιερώθηκε ως μια πόλη στης οποίας πλέον το DNA έχουν εισχωρήσει η καινοτομία, οι νέες ιδέες και η αποδοχή του διαφορετικού.

Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει επιλεγμένες εκδηλώσεις υψηλής αισθητικής και ποιότητας, παραστάσεις, συναυλίες, εικαστική εγκατάσταση και κινηματογραφικές προβολές. Ειδικότερα, η εικαστική εγκατάσταση Πίσω από το θέατρο του Ανδρέα Λόλη, πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με την Ελευσίνα 2023, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, όπως και η χορευτική παράσταση ΟΜΜΑ του Josef Nadj.

Τα events διεξάγονται στο Παλαιό Ελαιουργείο, έναν χώρο που έχει άρρηκτα συνδεθεί με τα Αισχύλεια και έχει αγαπήσει το φιλότεχνο κοινό, που φέτος διαμορφώνεται με τα απαραίτητα κενά, ώστε να πληρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας ανάμεσα στους θεατές. Μάλιστα μειώνεται το εισιτήριο από τα 12 στα 10 ευρώ, κατ’ άτομο, καθώς γίνεται ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια, ώστε το κοινό, να επανασυνδεθεί με τον πολιτισμό, μετά από ένα μεγάλο διάστημα αποχής.

Δείτε το πρόγραμμα εδώ

5ο Stray Art Festival 

10-12 Σεπτεμβρίου 2021

Η 5η Περιπλανώμενη Γιορτή της Τέχνης του Δρόμου, γνωστή ως Stray Art Festival, επιστρέφει στις γειτονιές της Σύρου στις 10, 11 και 12 Σεπτεμβρίου. Σε μία κομβική χρονική συγκυρία κατά την οποία συμπληρώνονται 200 έτη από την Ελλη­νική Επανάσταση και ενώ η ανθρωπότητα συνεχίζει να μάχεται ενάντια στην πανδημία, η κεντρική θεματική του Stray Art Festival αφορά την διατήρηση και την προστασία του περιβάλλοντος και την αρμονική συνύπαρξη με τους ζωντανούς οργανισμούς του πλανήτη. Το στίγμα αυτής της θεματικής θα δοθεί με τοιχογραφίες – graffiti, ζωντανή μουσική, performances και άλλα δρώμενα σχετικά με την κουλτούρα του δρόμου.

Στο συγκρότημα των Λυκείων, στην περιοχή του Μάννα, θα χτυπήσει φέτος η «καρδιά» του Stray Art Festival, που επιστρέφει στο πρόγραμμα «Σύρος – Πολιτισμός» για να μυήσει ακόμη περισσότερο το κοινό της πρωτεύουσας των Κυκλάδων στην κουλτούρα της τέχνης του δρόμου και παράλληλα να αναδείξει στοιχεία της νησιωτικής  παράδοσης.

Η ομάδα «Σπινθήρας» σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική εταιρεία «Ούριος Άνεμος», διοργανώνουν ένα ακόμη τριήμερο περιπλανώμενο Φεστιβάλ, αφιερωμένο στις τέχνες του δρόμου, με κύριο άξονα τις τοιχογραφίες, πλαισιωμένο από δρώμενα πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Δείτε το πρόγραμμα εδώ

Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου

έως 10 Οκτωβρίου 2021

Κορυφαίος δημόσιος πολιτιστικός οργανισμός της χώρας, τo Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου είναι από τα παλαιότερα φεστιβάλ της Ευρώπης. Στα 66 χρόνια λειτουργίας του, έχει φιλοξενήσει μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της Μουσικής, του Χορού και του Θεάτρου από την εγχώρια και τη διεθνή σκηνή, σε συνεργασία με τους σημαντικότερους ελληνικούς και διεθνείς καλλιτεχνικούς οργανισμούς, προσελκύοντας πλήθη θεατών από ολόκληρο τον κόσμο.

Μέχρι το 2005, το Φεστιβάλ ήταν αποκλειστικά συνδεδεμένο με το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στην Αθήνα και με το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Από το καλοκαίρι του 2006, εντάχθηκαν πέντε νέες θεατρικές σκηνές, στον βιομηχανικό χώρο της Πειραιώς 260, που αποτελεί εμβληματικό σταθμό της σύγχρονης δημιουργίας.

Φέτος, από την 1η Ιουνίου 2020, ο θεσμός έχει προσφέρει ένα πλούσιο οπτικοακουστικό πρόγραμμα στο κοινό, η διεξαγωγή του οποίου συνεχίζεται μέχρι τις 10 Οκτωβρίου. Κεντρικό ρόλο στη νέα φιλοσοφία του θεσμού έχει η αναζήτηση ενός αντισυμβατικού βιώματος των φεστιβαλικών χώρων, μιας διαφορετικής, μη αναμενόμενης κατοίκησής τους. Στο ίδιο πλαίσιο, οι καλλιτεχνικές δράσεις του Φεστιβάλ δεν περιορίζονται πλέον στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του καλοκαιριού, αλλά επεκτείνονται και κατά τη διάρκεια του φθινιπώρου και του χειμώνα.

Δείτε το πρόγραμμα εδώ

Comicdom Con Athens

10 – 12 Σεπτεμβρίου 2021

Το μακροβιότερο φεστιβάλ κόμικς πραγματοποιείται στους χώρους της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και την Πλατεία Κλαυθμώνος, με ελεύθερη είσοδο. Στην Ελληνοαμερικανική Ένωση φιλοξενούνται οι εκθέσεις του Comicdom CON Athens, ενώ παράλληλα, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, πραγματοποιούνται panels, workshops, προβολές και events, όπως η απονομή των Ελληνικών Βραβείων Κόμικς και ο Διαγωνισμός Comicdom Cosplay.

Στην κεντρική διεθνή έκθεση «Σκέψου μπλε, σκέψου στρουμφ», τα δημοφιλή μπλε πλασματάκια που μεγάλωσαν γενιές και αγαπήθηκαν μέσα από τα κινούμενα σχέδια, τα comics και τις ταινίες, αφήνοντας ανεξίτηλο αποτύπωμα στην pop κουλτούρα, συστήνονται ξανά, μέσα από σειρά πάνελ που αφηγούνται την συναρπαστική διαδρομή τους στο χρόνο, από σελίδες comics και συναρπαστικά memorabilia.

Τιμώμενη χώρα του Φεστιβάλ είναι φέτος η Τσεχία με δύο εκθέσεις. Η έκθεση «100 Χρόνια Τσέχικα Comics» είναι αφιερωμένη στην πλούσια ιστορία των τσεχικών comics και την εξέλιξή τους μέσα στον χρόνο, ενώ η παιδική έκθεση «12 Κόσμοι» συστήνει στους επισκέπτες της ισάριθμους εικονογράφους παιδικών βιβλίων. Στο πλαίσιο του αφιερώματος στην Τσεχία, το Φεστιβάλ υποδέχεται τη βραβευμένη δημιουργό comics και εικονογράφο Lucie Lomová, προβάλλοντας παράλληλα την πιο επιτυχημένη και πολυβραβευμένη τσέχικη ταινία κινούμενων σχεδίων των τελευταίων ετών, «Οι Μονοφάγοι». Το αφιέρωμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Τσεχικό Κέντρο της Αθήνας. Ακόμη, τιμώμενος Έλληνας καλλιτέχνης του φετινού φεστιβάλ είναι ο Βασίλης Λώλος, μέσα από μια ατομική έκθεση με επιλεγμένα έργα του βραβευμένου καλλιτέχνη.

Δείτε το πρόγραμμα εδώ

Athens Coffee Festival 

25 – 27 Σεπτεμβρίου 2021

Επαγγελματίες της καφεστίασης, home baristas και κορυφαίες προμηθευτικές και παραγωγικές εταιρείες καφέ, θα περάσουν τις «πύλες» του Athens Coffee Festival (25-27 Σεπτεμβρίου 2021, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων) για να δώσουν το σύνθημα της νέας φιλόδοξης εποχής για τον κλάδο.

Το 5ο Athens Coffee Festival, το κορυφαίο γεγονός για τους επαγγελματίες και τους λάτρεις του καφέ, επανέρχεται με open air διάθεση από τις 25 έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2021, µε στόχο να θέσει τις βάσεις για την νέα εποχή στον κλάδο της Καφεστίασης και να συμβάλλει στη δυναμική εξέλιξη της κουλτούρας του καφέ στη χώρα µας.

Μεγάλες προμηθευτικές και παραγωγικές εταιρείες καφέ, εταιρείες εξοπλισμού, προμηθευτές ροφημάτων (καφέ, τσάι, energy drinks κλπ), εξειδικευμένα e-shops κ.α., όλα τα διεθνούς φήμης brands, αλλά και ελληνικές εταιρείες που έχουν ξεχωρίσει και έχουν καταφέρει να γίνουν και αυτές leader του κλάδου στην χώρα μας, θα είναι εκεί για ακόμα μία φορά για να συναντήσουν από κοντά όλους τους coffee masters του κλάδου αλλά και τους home baristas.

Δείτε το πρόγραμμα εδώ

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.