hello copy

Προχθές το βράδυ φεύγοντας από το γραφείο και μπαίνοντας στο τρένο συνειδητοποίησα πως η Apple είχε μόλις βγάλει το iOS 7.1. Το πρώτο major update εδώ και σχεδόν έξι μήνες, από τότε δηλαδή που κατεβάσαμε το 7. Η πρώτη μου σκέψη ήταν να βγω από το βαγόνι και να γυρίσω στο γραφείο για να το κατεβάσω πάραυτα, όμως ο συρμός ήταν ήδη στα μισά για τον επόμενο σταθμό. Damn it!

Υπομονή. Τα επόμενα 20-25 λεπτά θα ήταν ατελείωτα βασανιστικά. Βέβαια μετά από έξι ολόκληρους μήνες αναμονή τι να σου πουν μερικά λεπτά της ώρας, όμως, δεν ξέρω αν το έχεις προσέξει, πάντα η ουρά του γάιδαρου είναι που κάπως σου κάθεται. Τέλος πάντων το update έγινε και αφού είχα μια ολόκληρη μέρα στη διάθεση μου να “παίξω” μαζί του, μπορώ να γράψω τα καλά και τα κακά του, αφήνοντας στην άκρη τις καθαρά γραφιστικές αλλαγές, που είναι υποκειμενικές. Αλλαγές όπως στο Phone app που προσωπικά τις θεωρώ καλοδεχούμενες, καθώς δεν κατάλαβε πότε τι δουλειά είχε ένα παραλληλόγραμμο ανάμεσα σε τόσους κύκλους. Γενικώς αν είσαι χρήστης του iOS 7 είναι ένα update που δεν νοείται να μην κάνεις.

springboard crash

Τέλος στα κρασαρίσματα του Springboard

Τους τελευταίους έξι μήνες – περίπου, μη το γράφω συνέχεια – πολλές από τις συσκευές που έτρεχαν το νέο λειτουργικό κράσαραν. Αυτό στη γλώσσα του iOS σημαίνει πως το μηχάνημα έκανε ένα restart και εσύ, ο χρήστης, έβλεπες ένα λευκό μήλο σε ένα μαύρο φόντο. Πολύ συχνότερα απ’ ό,τι θα ήθελες ή θα έπρεπε. Το παράδοξο είναι πως ήταν οι νεότερες συσκευές της Apple, το 5s και το iPad mini με Retina που πάθαιναν περισσότερο αυτό το κακό. Με το 7.1 όλα διορθώθηκαν. 24 ώρες plus και ούτε ένα κρασάρισμα. Ελπίζω να μη με γκαντέμιασα μόλις.

FaceTime Notifications

Καταλαβαίνω πως τώρα κάποιοι θα σκέφτονται: σιγά το πράγμα, χαίρεται ή θεωρείται άξιο λόγου για ένα update κάτι τέτοιο; Το θέμα είναι πως επιτέλους η Apple αναγνωρίζει πως κάποιοι έχουμε περισσότερες από μια συσκευές και ρυθμίζει αυτόματα τα notifications και του FaceTime. Ειδικά με το iOS 7 που απέκτησε και δυνατότητα audio, αντικαθιστώντας τις τηλεφωνικές συνομιλίες μέσω του παρόχου, το να βλέπεις τις ειδοποιήσεις που είχες ήδη ελέγξει ξανά ήταν όχι μόνο εκνευριστικό, αλλά δημιουργούσε και παρεξηγήσεις. Άνοιγες π.χ. το iPhone, έβλεπες την ειδοποίηση, έπαιρνες πίσω, μιλούσες. Δυο ώρες μετά άνοιγες το iPad, έβλεπες την ίδια ειδοποίηση έπαιρνες ξανά, σου έλεγε ο άλλος “τρελός είσαι ρε; Αφού τα είπαμε”. Όπως και να ‘χει αυτό πάει, τελείωσε με αυτό το update. Τα notifications του FaceTime ανανεώνονται αυτόματα, όπως γινόταν με το iMessage. Επόμενο βήμα; Να μην μας έρχονται ειδοποιήσεις σε όλες τις συσκευές, εφόσον έχουμε δει κάτι σε μια από αυτές.

calendar list view

Calendar

Το list option του Calendar ευτυχώς επέστρεψε. Όταν βλέπεις μια συγκεκριμένη μέρα μπορείς να πατήσεις το σύμβολο του list και έτσι να δεις αναλυτικά σε μια λίστα τι ραντεβού και υποχρεώσεις έχεις. Στο month view, αν πατήσεις τη λίστα θα σου δείξει τα ραντεβού της συγκεκριμένης ημέρας.

Camera

Αν έχεις το iPhone 5S το iOS 7.1 σου δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίζεται αυτόματα το αν οι φωτογραφίες που θα τραβήξεις θα είναι HDR. Δεν χρειάζεται να το κάνεις πια χειροκίνητα. Το καλό είναι πως αν επιλέξεις να γίνεται αυτό, το feature λειτουργεί αυτόματα μόνο όταν ο επεξεργαστής του iPhone κρίνει πως ναι, το να τραβήξει HDR τη δεδομένη στιγμή θα έχει πραγματικό αποτέλεσμα στην τελική εικόνα. Sweet! Αν αναρωτιέσαι γιατί μόνο το 5S είναι γιατί το συγκεκριμένο μοντέλο κάνει δεκάδες υπολογισμούς σε νανοδευτερόλεπτα και επιλέγει αυτόματα πολλές ρυθμίσεις που σε όλα τα προηγούμενα γίνονταν από τον χρήστη.

Accessibility 

Έως τώρα όταν η Apple άλλαζε κάτι στο iOS είχες δυο επιλογές: ή να σου αρέσει οπότε όλα καλά, ή να μη σου αρέσει οπότε την πάτησες. Τώρα για πρώτη φορά δίνει επιλογές στους χρήστες (ήχος φούρνου που γκρεμίζεται). Καταρχάς αν πάθαινες ναυτία από τις κινήσεις του λειτουργικού και όλα αυτά που χοροπηδάνε, μπορείς να τα κλείσεις. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πας Settings > General > Accessibility και εκεί να βρεις αυτό που ψάχνεις.

Το αν αυτά που μπορείς να αλλάξεις είναι για καλό ή όχι, είναι εντελώς υποκειμενικό. Προσωπικά δεν μου αρέσει όλο αυτό το “πείραγμα” στο λειτουργικό. Μου δίνει την αίσθηση πως η Apple υπαναχωρεί στις τόσες αλλαγές που έκανε με το iOS 7. Λίγο σαν να φοβούνται πια χωρίς τον Steve να κρατήσουν τη πορεία που αποφάσισαν και να πιέσουν (όπως έκαναν πάντα) τους χρήστες να συνηθίσουν τις αλλαγές, με το σκεπτικό “εμείς ξέρουμε τι είναι καλύτερο για εσάς”. Μεγαλύτερη από αυτές τις ρυθμίσεις που με κάνουν να αισθάνομαι έτσι είναι η επιλογή να επαναφέρεις τα “κουμπιά”. Το iOS 7 σχεδιάστηκε σε μια flat λογική ακριβώς για να εξαλείψει τα κουμπιά και τις αναφορές στον πραγματικό κόσμο (βλέπε το skeumorphic design, όλων των προκατόχων του). Οπότε το να δίνει την επιλογή στους χρήστες να γυρίσουν πίσω σε αυτό, αντί να τους παρασύρει στο μέλλον, είναι από αυτά τα πράγματα που σε κάνουν να τρέχεις να ανάψεις ένα κερί στη μνήμη του Steve. Εκτός και αν…

buttons are back iOS 7.1

Όταν ρύθμισα να “επιστρέψουν” τα κουμπιά, ήταν τόσο άσχημα που τα έβγαλα μετά από 2-3 λεπτά. Αν είναι τόσο άσχημα επίτηδες, ώστε να σε κάνουν να επιστρέφεις στο flat σχεδιασμό και μάλιστα με ανακούφιση, τότε τους βγάζω το καπέλο, γιατί βρήκαν ένα πιο διπλωματικό τρόπο να περάσουν αυτό που θέλουν. Με τον καιρό θα μάθουμε.

touchID

Άγγιζε

Πλέον η Siri δεν χρειάζεται να ανιχνεύει πόσο να σε ακούει – πράγμα πολύ βολικό όταν είσαι κάπου με θόρυβο όπως ένα bar – αλλά μπορεί να σε ακούει για όσο πατάς το home button. Επίσης απέκτησε νέες και πιο “φυσικές” φωνές σε διάφορες γλώσσες. H Siri να μιλήσει Ελληνικά παραμένει μακρινό όνειρο, πράγμα λογικό τόσο μικρή αγορά που είμαστε.

Το πιο σημαντικό όμως όσον αφορά το άγγιγμα είναι το TouchID που βελτιώθηκε. Δεν ήταν κακό. Είχε όμως θέμα αν άγγιζες με κάπως διαφορετική γωνία το δάχτυλο σου. Τώρα είναι πιο έξυπνο και ανταποκρίνεται καλύτερα σε αυτό. Συνεχίζω να μην καταλαβαίνω όμως, γιατί όταν ανοίγεις τη συσκευή ή μετά από restart το TouchID δεν λειτουργεί και θέλει τον κωδικό μου πρώτα. Ότι μου πήρε κάποιος το δάχτυλο και προσπαθεί να την ανοίξει; Και αν ναι, στο να μου πάρει και τον κωδικό θα κολλούσε;

iPhone 4

Αν είσαι κάτοχος της συγκεκριμένης συσκευής δεν νοείται να μην κάνεις αυτό το update. Το συγκεκριμένο iPhone με το iOS 7 έχασε κάμποση από τη σπιρτάδα του. Με το 7.1 θα γίνει πιο γρήγορο αν και δεν θα φτάσει ποτέ την ταχύτητα που είχε με το 6. Τι τα θες, τα πράγματα παλιώνουν, τι είμαστε ένα πουφ κ.ο.κ. 

Γραμματοσειρές

Το πληκτρολόγιο άλλαξε. Το φόντο έγινε πιο αχνό, και τα γράμματα ελάχιστα πιο bold, αλλά σε συνδυασμό, αυτά τα δυο, κάνουν τα γράμματα να φαίνονται πολύ πιο έντονα. Επίσης οι γραμματοσειρές καθ’ όλο το σύστημα έγιναν λίγο πιο έντονες. Ελάχιστα πιο bold που κάνει όμως τρομερή διαφορά σε μια γραμματοσειρά όπως η helvetica light neue. Αν προσέξεις θα το δεις από το “Slide to unlock” έως.. παντού. Πάντως στο Accessibility μπορείς να την κάνεις ακόμα πιο έντονη. 

CarPlay

CarPlay

Το 7.1 θέτει σε λειτουργία το CarPlay που είναι η εξόρμηση της Apple στα αυτοκίνητα μας. Είναι το πιο σημαντικό απ’ όλα όσα έχουμε πει, επειδή όμως κανένας από μας δεν σκοπεύει να αγοράσει Mercedes, Ferrari και Volvo άμεσα, θα τα πούμε άλλη στιγμή. Το ίδιο ισχύει και για τις μετατροπές που έγιναν στο iBeacon. Στην Ελλάδα θα αργήσουμε να το δούμε, θα τα πούμε όταν έρθει η ώρα.

Και τώρα μερικές γραφιστικές αλλαγές…