3 (1)

Σε μια εποχή έντονης ξενοφοβίας και ρατσισμού, με τη Χρυσή Αυγή και άλλα ακροδεξιά κόμματα που προωθούν τον ρατσιστικό λόγο να αυξάνουν την επιρροή τους στην Ευρώπη, ας επαναλάβουμε τα αυτονόητα: Κάποιοι άνθρωποι που φτάνουν στην πόρτα μας από τρίτες χώρες, δεν έχουν άλλη επιλογή. Αν μπορούσαν δεν θα εγκατέλειπαν την πατρίδα τους, την οικογένειά τους, τους φίλους τους. Αυτοί οι άνθρωποι δεν άφησαν το σπίτι τους για πλάκα, ούτε ήρθαν εδώ με σκοπό να μας πάρουν τις δουλειές, να μας ληστέψουν ή να αλλοιώσουν την ταυτότητά μας. Α, και φυσικά δεν ήρθαν για διακοπές!

2
navid 2

Ένας από αυτούς είναι ο Ναβίντ. Τον γνωρίζετε; Ίσως να έχετε ακούσει για αυτόν. Η ιστορία του, πριν μερικά χρόνια, έγινε βιβλίο (Ο Ναβίντ Δεν Ήρθε Για Διακοπές, εκδόσεις Κέδρος) κι αγαπήθηκε από παιδιά και κριτικούς (υποψήφιο το 2007 για το βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας του λογοτεχνικού περιοδικού Διαβάζω). Η ιστορία του Ναβίντ, ο οποίος μαζί με τη μητέρα του καταφτάνει ζητώντας καταφύγιο στη χώρα μας και ζει διάφορες περιπέτειες προσπαθώντας να ενταχθεί εδώ, είναι στην ουσία η συμπύκνωση πολλών διαφορετικών πραγματικών ιστοριών που ο συγγραφέας του Πάνος Χριστοδούλου συνέλεξε την περίοδο που εργαζόταν στην οργάνωση Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ).

Το βιβλίο αυτό σήμερα έγινε παιχνίδι. Ο συγγραφέας, μαζί με μερικούς καλούς φίλους (Μαρίζα Ντεκάστρο, Μίλτος Κύρκος, Δέσποινα Μιχαήλ και Άννα-Μαρία Παπαδημητρίου) αποφάσισαν να πάνε την ιστορία του Ναβίντ ένα βήμα πίσω. Ποια ήταν η ζωή στην πατρίδα του, τι ακριβώς συνέβη εκεί κι έπρεπε να φύγει; Τελικά, τα κατάφερε και πώς; Οι απαντήσεις δίνονται στο «Ο Ναβίντ δεν ήρθε για διακοπές – Το παιχνίδι» που μπορείτε να βρείτε και να παίξετε στο www.navid.gr

navid 1

Πρόκειται για ένα online παιχνίδι, στο οποίο ο παίκτης μπαίνει στη θέση του Ναβίντ και πρέπει να βρει τρόπο να φύγει από τη χώρα του επειδή κινδυνεύει. Η φυγή δεν θα είναι κάτι εύκολο. Για να τα καταφέρει θα πρέπει να περάσει διάφορες δοκιμασίες και θα πέσει θύμα εκμετάλλευσης. Το παιχνίδι απευθύνεται σε παιδιά τελευταίων τάξεων του δημοτικού και πρώτων του γυμνασίου και έχει σκοπό να δείξει με ρεαλιστικό τρόπο τι συμβαίνει σε χώρες με ανελεύθερα καθεστώτα και ταυτόχρονα να προβληματίσει αλλά και να ευαισθητοποιήσει στο θέμα των προσφύγων, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Στην ιστοσελίδα του παιχνιδιού, εκπαιδευτικοί και γονείς, αλλά και όποιος άλλος ενδιαφέρεται μπορούν να βρουν πολλά υλικά (σχετική βιβλιογραφία, χρήσιμες διευθύνσεις, ιδέες για σχέδια εργασίας κ.α.).

«Ο ρατσισμός δεν είναι παιχνίδι αλλά ίσως με ένα παιχνίδι να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι εναντίον του» αναφέρει ο Πάνος Χριστοδούλου. «Γι’ αυτό φτιάξαμε το ‘Ο Ναβίντ δεν ήρθε για διακοπές – Το παιχνίδι’, για να γίνει μια αρχή, για να θυμηθούμε εμείς και τα παιδιά μας αξίες, που δυστυχώς τελευταία -με δικαιολογία ή μη την κρίση- έχουμε ξεχάσει τελείως. Αξίες όπως η αλληλεγγύη, η βοήθεια στον αδύναμο και ο σεβασμός στον συνάνθρωπο, ειδικά αν ο συνάνθρωπος είναι διαφορετικής εθνικότητας ή χρώματος με εμάς».