Categories: DIGITAL STORIES

Τελικά σβήνονται ή όχι τα apps της Apple από το iOS;

Την προηγούμενη Δευτέρα, η Apple αποκάλυψε πως στο iOS 10, οι χρήστες θα μπορούν να αφαιρούν τα apps που έρχονται προεγκατεστημένα στο iPhone, iPad και iPod touch τους και το διαδίκτυο, όπως ήταν φυσικό, πήρε φωτιά. Εν τέλει όμως απεδείχθη «άνθρακες ο θησαυρός» καθώς η εταιρεία από το Κουπερτίνο, προχώρησε σε συμπληρωματική τοποθέτηση προκειμένου να αποσαφηνίσει πλήρως τα όσα είχε η ίδια αναφέρει.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη λοιπόν, ο επικεφαλής λογισμικού της εταιρείας, Κρεγκ Φεντερίγκι, ξεκαθάρισε ότι στο iOS 10 ο χρήστης δεν θα μπορεί να απεγκαταστήσει πλήρως τις εφαρμογές της Apple αλλά να τις «εξαφανίσει» από το μενού της συσκευής του. Συγκεκριμένα, θα αφαιρούνται τα εικονίδια, τα δεδομένα χρήστη και ορισμένοι επιπρόσθετοι μηχανισμοί που αφορούν τη λειτουργία της εκάστοτε εφαρμογής, ωστόσο ο πυρήνας της θα παραμένει σταθερά εγκατεστημένος στη συσκευή. Πρακτικά λοιπόν, ακόμα κι αν θελήσετε να την «εγκαταστήσετε» εκ νέου, θα χρειαστεί μια απλή ενεργοποίηση και όχι ολόκληρη εγκατάσταση.

Η Apple μάλιστα έσπευσε να αποκρούσει τις κατηγορίες για δέσμευση χώρου στις συσκευές της, υποστηρίζοντας πως όλες της οι εφαρμογές καταλαμβάνουν λιγότερα από 150 MB συνδυαστικά, οπότε ναι, ακόμα και σε μία συσκευή των 16 GB δεν είναι παρά σταγόνα στον ωκεανό. Κάτι που θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα διαχειριστεί η Apple, είναι και οι προεπιλεγμένες εφαρμογές. Όπως γνωρίζετε, πρόκειται για κάτι που μέχρι τώρα ο χρήστης δεν μπορεί να παραμετροποιήσει: ένα link θα ανοίγει πάντα με τον Safari, ένα email με το Mail κλπ. Αν μία από αυτές τις εφαρμογές όμως λείπει, τι θα γίνεται; Θα πρέπει σώνει και ντε ο χρήστης να την κατεβάσει εκ νέου ή θα μπορεί να επιλέγει με ποιο app θα ανοίγει ο κάθε τύπος αρχείου;

Το βασικό πάντως είναι πως όλοι μας θα έχουμε την ευκαιρία να ξεφορτωθούμε επιτέλους εκείνον τον φάκελο με τα άχρηστα apps της Apple, εφαρμογές σαν το Stocks, τα Tips, το Find Friends ή το Keynote, που ποτέ δεν έχουμε χρησιμοποιήσει συνειδητά, απλά γιατί δεν μας χρειάστηκαν ποτέ ή γιατί βρήκαμε κάτι σαφώς ανώτερό τους στο App Store. Αν και το πρόβλημα δεν λύνεται εξ ολοκλήρου, η Apple έχει κάνει ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση: κάτι είναι κι αυτό…

Το iOS 10, η σημαντικότερη έκδοση του λειτουργικού της Apple σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, αναμένεται να διατεθεί αργότερα μέσα στη χρονιά που διανύουμε και συγκεκριμένα το φθινόπωρο, μαζί με το νέο iPhone που «παραδοσιακά» ανακοινώνεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή.

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος