Categories: ΜΟΔΑFeatured

Τα πιο «μουσικά» ελληνικά t-shirts χωράνε σε μία κασέτα βγαλμένη από τα 80s

Τα t-shirts είναι μάλλον το πιο «παντοτινό» item σε όλες τις ντουλάπες του ντουνιά. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει σώνει και καλά να αντιμετωπίζονται ούτε ως κάτι βαρετό, ούτε όμως από την άλλη να γίνονται κακόγουστες και υπερβολικές παρεμβάσεις πάνω τους, χάριν εντυπωσιασμού της κακιάς ώρας. Ναι, μπορούν να αποτελέσουν «καμβά» για να μεταδώσει ο όποιος δημιουργός τους ένα μήνυμα. Το λεπτό γούστο όμως δεν είναι χάρισμα όλων. Εξ ου και εδώ στην Popaganda χαρήκαμε όταν πέσαμε πάνω στο Muzitee, το ενδιαφέρον t-shirt project του Βαγγέλη Ορφανίδη.

«Δουλεύω σε μία διαφημιστική εταιρεία, στο τμήμα των social media ενώ παράλληλα ασχολούμαι με τη μουσική ως μέλος του electro-pop group ΟΚ. Πρόσφατα επίσης κυκλοφόρησα και το 1ο μου solo EP ως Hume Assine από τη Mahayana Records». Αφορμή για το Muzitee ήταν, λοιπόν, πρωτίστως η αγάπη του ίδιου για τη μουσική και η επιθυμία του να τη συνδυάσει με τα t-shirts «που είναι το μόνο ένδυμα δεν βαριέμαι να ψωνίζω! Ως μουσικόφιλος ο ίδιος, δεν έβρισκα κάποιο brand που να ασχολείται με αυτό το κομμάτι – χωρίς να περιλαμβάνει όμως merchandise συγκεκριμένων συγκροτημάτων. Έψαχνα κάτι που να έχει πιο στενή σχέση με την κουλτούρα ενός ανθρώπου που ζει και αναπνέει για τη μουσική. Οπότε ουσιαστικά σκέφτηκα να φτιάξω κάτι για τον εαυτό μου. Να μου το “πουλήσω” και να το “αγοράσω” με χαρά! Σκεφτόμουν ότι αν το κατάφερνα αυτό, σίγουρα θα έβρισκα και άλλους σαν εμένα».

Μπορεί η γραφειοκρατία να τον καθυστέρησε λιγάκι παραπάνω, όμως δεν πτοήθηκε και το Muzitee έγινε πραγματικότητα. Το ότι τα t-shirts πραγματεύονται τη μουσική είναι προφανές, αρκεί να τους ρίξεις μια ματιά. Το κερασάκι στην τούρτα, όμως, είναι κάτι άλλο: «Όποιος αποκτά ένα Muzitee, έχει στη διάθεσή του έναν κωδικό με τον οποίο κάθε μήνα κατεβάζει EPs ανεξάρτητων καλλιτεχνών τα οποία επιμελούνται οι ίδιοι, για τους Muzitee owners. Μέχρι στιγμής μπορεί κάποιος να κατεβάσει το EP του Nikolas Gale, που κινείται σε ηλεκτρονικά μονοπάτια, καθώς και το  EP των 10 code που είναι γεμάτο ηλεκτρισμό. Θα ακολουθήσουν καλλιτέχνες από πολλά διαφορετικά είδη μουσικής. Άλλωστε θεωρώ ότι ένας μουσικόφιλος δεν είναι δυνατόν να ακούει μόνο ένα είδος μουσικής. Η καλή μουσική είναι παντού», λέει ο Βαγγέλης.

Μπαίνεις λοιπόν στο site και τσεκάρεις τα σχέδια που είναι «συγκεκριμένα και επιλεγμένα προσεχτικά ώστε να στηρίζουν μία συγκεκριμένη αισθητική και χρωματική παλέτα». Αν θέλεις κάποιο άλλο σχέδιο, ο Βαγγέλης περιμένει το mail σου για να προστεθεί στις ιδέες του για κάποιο μελλοντικό σχέδιο. Κι αν αναρωτηθείς γιατί όλα τα t-shirts πωλούνται προς 19,81€, ο Βαγγέλης εξηγεί ότι η επιλογή δεν έγινε τυχαία, αλλά από τη χρονολογία γέννησής του (1981, ντε!). Στα ψιλά προφανώς δεν γίνεται να περάσει ότι το shipping είναι δωρεάν. «Ξέρω ότι όλοι ενοχλούνται λίγο με το “καπελάκι” που μπαίνει στο τέλος. Είναι λογικό να υπάρχει, αλλά αποφάσισα να το πληρώνω εγώ. Τσούζει λιγουλάκι, αλλά χαλάλι!».

Αφήσαμε το καλύτερο για το τέλος. Γιατί το όλο «πακέτο» του Muzitee ολοκληρώνεται με το…πακέτο μέσα στο οποίο σου παραδίδεται. Η συσκευασία του δεν είναι ούτε σακούλα, ούτε φάκελος, ούτε κάτι ανάλογο, της σειράς. Αλλά ένα ένα κουτί σε σχήμα κασέτας.

«Σκέφτηκα ότι μία κασέτα θα μπορούσε να λειτουργήσει στη συνέχεια και ως διακοσμητικό στο χώρο ενός ανθρώπου που είναι εραστής της μουσικής. Ήθελα μία κασέτα από τις παλιές – εκείνες του 80, όχι τις διάφανες του 90, και βρήκα μία ωραία κίτρινη από τη συλλογή της μητέρας μου από την εποχή που ήταν φοιτήτρια. Έγραφε απ’ έξω “Νταλάρας – Αλεξίου” από τη μία πλευρά και από την άλλη “διάφορα”. Άραγε είχε διάφορα άλλων καλλιτεχνών ή διάφορα από Νταλάρα και Αλεξίου; Δεν ξέρω. Τη φωτογράφισα απ’ όλες τις πλευρές και μετά πήγα το υλικό σε μία εταιρία που κατασκευάζει κουτιά και μου το έφτιαξαν. Πραγματικά βγήκε καλύτερο απ’ ό,τι περίμενα και δείχνει να έχει γίνει το χαρακτηριστικό “αλατοπίπερο” κάθε Muzitee t-shirt». Προσυπογράφω.

Για παραγγελίες και άλλα τινα, εδώ.

Λήδα Αδαμάκη - Τράντου

Share
Published by
Λήδα Αδαμάκη - Τράντου