zuckerberg-why-i-stayed-facebook-ceo-even-though-many-thought-i-should-quit (1)

Ελάχιστοι φαντάζονταν μερικά χρόνια πριν πως ένας 30άρης θα κατόρθωνε να μπει «σφήνα» ανάμεσα στα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας βιομηχανίας Τεχνολογίας. «Σφήνα» σε όλα: στη φήμη, τα προϊόντα, την εξουσία, τα έσοδα, την περιουσία, τα πάντα γενικώς. Και όμως ο Mark Zuckerberg το κατόρθωσε και μάλιστα με ένα και μόνο προϊόν: το Facebook ήταν αρκετό όχι απλά για να κάνει πάμπλουτο τον Νεοϋορκέζο προγραμματιστή και επιχειρηματία αλλά για να τον βοηθήσει να ξεπεράσει σε περιουσία μερικές από τις πλέον εξέχουσες προσωπικότητες του χώρου της Τεχνολογίας.

Με τη μετοχή του Facebook, λίγο μετά την ανακοίνωση της κερδοφορίας της εταιρείας το τελευταίο τρίμηνο του οικονομικού της έτους, να ανεβαίνει στα $76, σημειώνοντας άνοδο $5 σε μία μέρα, η περιουσία του Zuckerberg αυξήθηκε κατά $2 δισεκατομμύρια έτσι απλά. Ο Zuckerberg είναι στο Νο.16 της λίστας των δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, έχοντας βάλει από κάτω του ονόματα όπως τον Jeff Bezos, ιδιοκτήτη της Amazon, τους Larry Page και Sergey Brin, ιδρυτές της Google, ακόμα και τον πασίγνωστο μεγαλοεπενδυτή George Soros.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν πάντως πως ο Zuckerberg έχει τη δυνατότητα να ανέβει πολύ ψηλότερα στα… charts και με δεδομένο το νεαρό της ηλικίας του αλλά και τις προοπτικές του Facebook, να χτυπήσει ακόμα και την πρώτη θέση στην οποία τα τελευταία χρόνια εναλλάσσονται ο Bill Gates και ο Carlos Slim. Η μετοχή του Facebook εξ’ άλλου πέρυσι τέτοια εποχή πωλείτο στα μόλις $34 (ήτοι $41 χαμηλότερα από τα σημερινά της επίπεδα) και ο Zuckerberg έχει το 22% του συνόλου, ένα ποσοστό μεγαλύτερο κι από αυτό που έχουν στις εταιρείες τους οι προαναφερθέντες Bezos, Page και Brin.

Για πολύ κόσμο ο Zuckeberg ενσαρκώνει ένα όνειρο ζωής. Ένας νεαρός προγραμματιστής που χάρη στη δουλειά του κατόρθωσε όχι απλά να γίνει πάμπλουτος αλλά να κρατά στα χέρια του τις τύχες ενός από τα δύο δημοφιλέστερα sites του παγκόσμιου διαδικτύου, μπαίνοντας με το «έτσι θέλω» σε μία από τις πιο κλειστές κάστες που πιθανώς υπάρχουν στον πλανήτη. Το κατά πόσο οι αρχές λειτουργίας του Facebook παραμένουν αγνές και οι διεργασίες του διαφανείς είναι μια άλλη ιστορία, το γεγονός όμως είναι πως πρόκειται για τη σελίδα στην οποία ξοδεύονται εκατοντάδες εκατομμύρια ώρες καθημερινά -το δίκτυο εξ’ άλλου αποτελεί το τρίτο σε πληθυσμό «έθνος» στον πλανήτη μετά την Κίνα και την Ινδία.

Το αν ο Zuckerberg θα καταφέρει να σπάσει κάθε ρεκόρ σε οτιδήποτε, θα εξαρτηθεί αφ’ ενός από την πορεία του Facebook και αφ’ ετέρου από τα νέα προϊόντα που θα σκεφτεί να λανσάρει ή τις εξαγορές στις οποίες θα προχωρήσει. Πόσα Facebook πια να «κατεβάσει» ένα μυαλό;