Screen Shot 2013-12-19 at 6.04.02 μ.μ.

Kάνοντας  google search το όνομα “Δήμητρα Δημητρακοπούλου” το τελευταίο που περιμένει να δει κάποιος, βάσει των αποτελεσμάτων, είναι το πλέξιμο. Και αυτό γιατί η Δήμητρα έχει ένα πολύ ενδιαφέρον βιογραφικό, αφού είναι λέκτορας στο τμήμα Δημοσιογραφίας στο Α.Π.Θ. και όπως διαβάζουμε “ασχολείται ερευνητικά με τη διαδικτυακή και συμμετοχική δημοσιογραφία, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα νέα μέσα και το μιντιακό αλφαβητισμό και τον εθνικιστικό και μισαλλόδοξο λόγο στις πλατφόρμες Web 2.0”. Και όμως ανάμεσα σε αυτά και σε πολλά άλλα ενδιαφέροντα η Δήμητρα έμαθε να πλέκει και δημιούργησε το Plektronio, στο οποίο μπορεί κανείς να δημιουργήσει μέσω μιας πλατφόρμας το σχέδιο του πλεκτού που θέλει διαλέγοντας τα χρώματα και τα αξεσουάρ. Την περίοδο αυτή τρέχει η καμπάνια crowdfunding στο indiegogo προκειμένου να ολοκληρώσει το όνειρό της για το Plektronio.

_AMM0098 copy

Πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με το πλέξιμο; 

Το πλέξιμο ξεκίνησε για μένα ως χόμπι πριν από λίγα χρόνια. Η περίοδος εκείνη συνέπεσε με τη γέννηση της μικρής μου βαφτιστήρας και θέλοντας να της φτιάξω ένα  δώρο που θα ήταν χειροποίητο και ξεχωριστό, της έπλεξα τα πρώτα της μικροσκοπικά παπουτσάκια: ένα ζευγάρι λευκά Mary Janes με ξύλινα κουμπάκια. Από εκεί ξεκίνησαν όλα! Το σχέδιο ενθουσίασε διάφορους φίλους που άρχισαν να μου ζητάνε διαφορετικά χρώματα και κουμπιά, ανάλογα με το προσωπικό τους γούστο και βλέποντας ότι το αποτέλεσμα άρεσε, άρχισα να ψάχνω όλο και πιο ιδιαίτερα πατρόν. Έτσι ξεκίνησε η πρώτη συλλογή του Plektronio – μια σειρά από βρεφικές πλεκτές μπαλαρίνες, μοκασίνια, μποτάκια, ακόμα και καλοκαιρινά peep toes.

Από πού αντλείς την έμπνευσή σου; Υπήρξαν επιρροές από το οικογενειακό σου περιβάλλον αφού το πλέξιμο ήταν μια παλιά συνήθεια;

Έχω φορέσει άπειρα πλεκτά ως παιδί, καθώς έπλεκαν πολύ και η μητέρα μου και οι δυο γιαγιάδες μου, αλλά ποτέ δεν έπλεξα δίπλα τους. Είναι όμως μια εικόνα που σίγουρα μου είναι οικεία και ιδιαίτερα νοσταλγική ως μια διαδικασία προσωπικής εργασίας και φροντίδας για την προσφορά ενός δώρου μοναδικού και χειροποίητου. Για τα δικά μου πλεκτά με εμπνέουν τα πολύχρωμα νήματα, η απαλή αίσθηση του πλεκτού, οι απλές τεχνικές και οι λιτές πλέξεις. Πίσω από τα σχέδια και τους συνδυασμούς που προτείνω, κρύβονται πολλές ώρες αναζήτησης για τα κατάλληλα νήματα και τα σχέδια εκείνα που θα επιλέξω ώστε να ταιριάζουν στο στυλ του Plektronio για κομψά και μοντέρνα πλεκτά. Αυτό όμως που δίνει την τελική έμπνευση είναι ο άνθρωπος για τον οποίο πλέκω και οι προτιμήσεις τις οποίες έχει μοιραστεί μαζί μου για το πλεκτό του.

_AMM9314 copy copy

Η Δήμητρα Δημητρακοπούλου.

Θεωρείς ότι είναι μια μόδα που επανήλθε τα τελευταία χρόνια ή θα παραμείνει και θα διαδοθεί περισσότερο;

Πράγματι, επανήλθε ως μόδα, όπως και οι χειροτεχνικές δημιουργίες γενικότερα. Και στο εξωτερικό επίσης, το πλέξιμο έχει γίνει πολύ αγαπημένη ασχολία. Σε κάποια πανεπιστήμια στην Αυστραλία, προσφέρουν το πλέξιμο ως προαιρετικό μάθημα για τη διαχείριση του άγχους ειδικά σε περιόδους εξετάσεων. Πιστεύω πως όσο μεγαλώνει η ανάγκη για διέξοδο προς δημιουργικές δραστηριότητες, θα αυξάνεται το ενδιαφέρον για χειροτεχνικά χόμπι.

Χαλαρώνει πραγματικά κανείς πλέκοντας ή είναι δύσκολη διαδικασία;

Εξαρτάται αν πλέκει κανείς στον ελεύθερό του χρόνο ή για να παραδώσει παραγγελίες. Είναι, όμως ουσιαστικά χαλαρωτικό, καθώς σε κρατάει συγκεντρωμένο σε ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο και η διαδικασία αυτή αποσπά το μυαλό σου από ό,τι μπορεί να σε απασχολεί.

Πού και πώς μπορεί να μάθει κάποιος να πλέκει; 

Υπάρχουν διάφορα εργαστήρια και κύκλοι μαθημάτων στην πόλη και πολλά  μαθήματα μέσω Ίντερνετ επίσης.

Επέλεξες το crοwdfunding ως μέσο χρηματοδότησης για το Plektronio. Πώς αντιμετωπίζεται από τους χρήστες στην Ελλάδα αυτή η τακτική;

Είναι κάτι πολύ καινούριο και σε πολλούς παραμένει ακόμα άγνωστο. Στην Ελλάδα είχαμε πρόσφατα το παράδειγμα της πολύ επιτυχημένης καμπάνιας των ξύλινων γυαλιών Χylo που έκανε το crowdfunding λίγο περισσότερο γνωστό στον κόσμο. Είναι μια πολύ δυνατή ιδέα αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι πλέον μπορεί ο καθένας μας να γίνει συμμέτοχος σε μια νέα και πρωτότυπη επιχειρηματική πρόταση, παίρνοντας και “αντάλλαγμα” για τη συνεισφορά του. Πίστεψα πολύ στην ιδέα της συλλογικής χρηματοδότησης και γι’ αυτό και το επέλεξα για να προετοιμάσω το επόμενο βήμα του Plektronio: την ανάπτυξη μιας ευέλικτης και εύχρηστης πλατφόρμας που θα επιτρέπει να σχεδιάσουμε και να επιλέξουμε τα πλεκτά μας όχι μόνο στα μέτρα μας αλλά και σύμφωνα με το προσωπικό μας γούστο. Από τη στιγμή που πλέκουμε μαζί για να δημιουργήσουμε το μοναδικό πλεκτό για εσάς, ας φτιάξουμε και μαζί το νέο “σπίτι” για το Plektronio.

plektronio.com

indiegogo.com/projects/plektronio

_AMM0041 copy
_AMM0127 copy
_AMM0200 copy_comb
_AMM0199 copy_comb
_AMM8643 copy_red shoes
_AMM0201 copy_comb
_AMM9002 copy
_AMM0202 copy_comb
_AMM9926 copy-s