Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
DESIGN

Έχετε παρατηρήσει τη νέα πολύχρωμη εικόνα μιας μεταπολεμικής στοάς στην οδό Λέκκα;

Η εγκατάσταση BMY_Lekka δημιουργήθηκε για να επηρεάσει θετικά την καθημερινότητα όσων εργάζονται ή επισκέπτονται τη στοά που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Εμμανουήλ Βουρέκα, ο οποίος σχεδίασε επίσης το Hilton και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Φωτογραφίες: Γαβριήλ Παπαδιώτης

Αποτελώντας κομμάτι της εμπορικής δραστηριότητας και της ιστορίας της πόλης, στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας (Πανεπιστημίου – Ερμού – Αθηνάς) βρίσκονται παραπάνω από 40 στοές συνολικής επιφανείας περίπου 65.000 τ.μ. ενώ στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αθηναίων υπάρχουν περίπου 180. 

Γνώρισαν μεγάλη άνθιση κατά τη δεκαετία του ‘60, αλλά την επόμενη δεκαετία άρχισαν να χάνουν τη δημοτικότητά τους, οι έμποροι προτιμούσαν να στολίζουν τις βιτρίνες τους σε κεντρικούς δρόμους και όχι σε ένα στεγασμένο, «κρυμμένο» περιβάλλον. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε πολλές από τις στοές της Αθήνας να αναζωογονούνται και να κερδίζουν πάλι την προσοχή τόσο των νέων όσο και των παλιών κατοίκων της πόλης μέσα από δημιουργικές και εικαστικές παρεμβάσεις που γίνονται σε αυτές. 

Στην καρδιά του τριγώνου, στην οδό Λέκκα 23-25, υπάρχει μια «διπλή» στοά που παρότι φιλοξενεί διάφορα μαγαζιά, παραμένει «αόρατη» για τους βιαστικούς περαστικούς. Κομμάτι της μεταπολεμικής μοντέρνας αρχιτεκτονικής της Αθήνας, η Στοά Δημητρίου Ζερμπίνη ενώνεται με τη Στοά Γ. Κωνσταντακόπουλου, σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Εμμανουήλ Βουρέκα, ο οποίος σχεδίασε επίσης το Hilton και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. 

Στο πλαίσιο του προγράμματος This is Athens-Polis η ομάδα μελέτης φωτισμού ASlight κλήθηκε από τη διαχείριση της στοάς να προτείνει μια προσωρινή εγκατάσταση, την BMY_Lekka που δίνει χρώμα στο σημείο προκειμένου να επηρεάσει θετικά την καθημερινότητα όσων εργάζονται ή επισκέπτονται την στοά. 

Για την ανάδειξη της στοάς και την ενεργειακή αναβάθμιση της εγκατάστασης φωτισμού, τα υπάρχοντα φωτιστικά σώματα αντικαταστάθηκαν από νέα χαμηλότερης κατανάλωσης και αναρτήθηκαν καθ’ όλο το μήκος της χρωματιστά ημιδιάφανα πανέλα τριών διαφορετικών χρωμάτων, μπλε, ματζέντα και κίτρινα. Η αλληλεπίδραση των πανέλων με τα φωτιστικά σώματα και η μεταξύ τους οπτική αλληλοεπικάλυψη δημιουργεί εναλλασσόμενους χρωματικούς συνδυασμούς προσκαλώντας τους περαστικούς στο εσωτερικό της στοάς. 

«Εκεί σας περιμένει μια έκπληξη. Στο αίθριο της στοάς έχει αναρτηθεί μια σύνθεση από υποδομημένα πανέλα που κινείται με τον αέρα και φωτίζεται είτε από το φυσικό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας είτε από τεχνητό φως κατά τη διάρκεια της νύχτας», όπως περιγράφουν η υπεύθυνη υλοποίησης της εγκατάστασης, Βάσω Αλεξανδρή και η ομάδα των ASlight που ανέλαβε τον σχεδιασμό και την επίβλεψη της κατασκευής. 

«Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η στοά μοιάζει να γιορτάζει και να καλεί τους επισκέπτες στα εγκαίνια της χαρούμενης πολύχρωμης πραγματικότητας. Καθώς νυχτώνει και η πόλη ανάβει τα φώτα της, η στοά “φοράει τα καλά της”  ̇οι δύο είσοδοι δημιουργούν ένα χρωματιστό κατώφλι που συνδιαλέγεται με τα φώτα των γύρω μπαρ και καλεί τους τολμηρούς στο εσωτερικό της. Εκεί, η φωτισμένη κατασκευή του αιθρίου “βάφει με χρώμα” τον φωταγωγό σαν μια μαγική τοιχογραφία που μεταλλάσσεται συνεχώς». 

Το This is Athens-Polis είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα αστικής αναζωογόνησης, το οποίο καλεί τους πολίτες της Αθήνας να συν-διαμορφώσουν την ταυτότητα της πόλης. Η εγκατάσταση BMY_Lekka θα παραμείνει στη στοά της οδού Λέκκα μέχρι τον Ιούνιο.

Υπεύθυνη Υλοποίησης: Βάσω Αλεξανδρή, Σχεδιασμός & Επίβλεψη κατασκευής: ΑSlight, Προγραμμα This is Athens-Polis, Προμήθεια και τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων: Αλέξανδρος Λογοθέτης, Ηλεκτρολογικές Εργασίες-Κατασκευή & Τοποθέτηση πανέλων και φωτεινών πινακίδων: Εργαστήριο Γιάννης & Βασίλης Βλαχάκης 
POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2021 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.