Categories: LIFE

Στο re:wearit θα ξαναγαπήσεις τα ρούχα και θα επανανοηματοδοτήσεις το second hand

«Παιδιά, θα μείνει μεταξύ μας. Δεν το λέμε σε κανέναν», συμφώνησε μια παρέα γύρω στα mid 20s της συνωμοτικά, ενώ είχε μόλις βγει από το μαγαζί, χάρη στο οποίο οι Αθηναίες, οι Αθηναίοι και πολλά άτομα εντός και εκτός της χώρας επανεφευρίσκουν το στιλ και τα ρούχα με ιστορία. Δεν ξέρω αν είναι το χαμόγελο του Γιάννη που σε υποδέχεται άλλοτε με σπιτική λεμονάδα, άλλοτε με γλυκό, ή ακόμη και ποτό, ή αν φταίει ο φιλόξενος και προσεγμένος χώρος με τον λαδί, vintage καναπέ, τη μαλλιαρή τετράποδη Σίλα και το έργο τέχνης της Βάσως Πουρίδου ακριβώς από πάνω που καθιστούν ένα μαγαζί «σπίτι», αλλά η πρώτη αίσθηση που σου αφήνει το re:wearit είναι η οικειότητα. 

«Πίσω από όλο αυτό κρύβεται η αγάπη για τα ρούχα και για το vintage», εξομολογείται ο Γιάννης Παχιαδάκης, ο ιθύνων νους του re:wearit, το οποίο άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό τον περασμένο Νοέμβριο και ήταν ο λόγος που η Κυψέλη γέμισε τετράγωνα, βεραμάν αυτοκόλλητα στους δρόμους της, σαν σηματοδότες ότι μέσα στην πανδημία γεννιούνται και όμορφα πράγματα.

Γιάννης Παχιαδάκης.

“Regenerate the nation”, απαιτεί η MIA στο κομμάτι της “Rewear It”, το οποίο στάθηκε και η έμπνευση για το όνομα του second hand καταστήματος στην Πιπίνου, ύμνος σε μια γενιά που ανακυκλώνει και επαναχρησιμοποιεί, μέσα σε ένα ατέλειωτο σκηνικό ακραίου παγκόσμιου καταναλωτισμού. «Θέλουμε να ξαναχρησιμοποιήσεις κάτι παλιό, να συνεχίσεις την ιστορία του», λέει ο Γιάννης που ζει εδώ και χρόνια ανάμεσα σε ρούχα και ήταν πρώτα απ’ όλα, ο ίδιος καταναλωτής second hand. «Πήγαινα βόλτα για να βρω τον θησαυρό και μ’ αρέσει η ιδέα του να φοράω κάτι παλιό που δεν μπορείς να το βρεις εύκολα», προσθέτει τονίζοντας τις ιδιαίτερες ποιότητες των ρούχων και την ιστορία τους. 

Μιλώντας για ιστορία, ο Γιάννης μου εξηγεί ότι ο χώρος αυτός πριν ήταν «ένα μαύρο πράγμα, παρατημένο» και υπάρχει ο μύθος ότι εκεί είχε σκοτώσει ο Πάσσαρης μια κυρία, γεγονός που εντείνει τη μαυρίλα, την οποία όμως μεταμόρφωσε σε χρώμα και έδωσε ζωή και μια δεύτερη ευκαιρία. «Ο μακρόστενος χώρος με τα στρογγυλά στοιχεία μού έδινε πολύ την vintage αισθητική των 60s και νομίζω από τότε χρονολογείται το κτίριο», περιγράφει ο Γιάννης που τον  κέρδισε η προοπτική του χώρου. Τα περισσότερα διακοσμητικά του re:wearit είναι επίσης παλιά, από παζάρια, από το δρόμο.

Αυτό που ξεχωρίζει και καταλαβαίνει κανείς ίσως με την πρώτη ματιά είναι ότι στο re:wearit το κάθε κομμάτι έχει λόγο που είναι εκεί -they stand out from the crowd- και όλα είναι προσεκτικά επιλεγμένα. Κάτι που σημαίνει ότι δεν θα δυσκολευτείς καθόλου να βρεις κάτι που να σου αρέσει και να σου ταιριάζει και μάλλον ότι δεν θα υπάρξει φορά που θα επισκεφτείς το χώρο και δεν θα σου κάνει κάτι κλικ. «Το ψάχνω πολύ με τους προμηθευτές. Τους λέω τι θέλω, για παράδειγμα, μπορεί να χρειάζομαι τζιν, γιατί δεν έχω, αλλά αν δεν μου αρέσει κάτι, δεν θα το πάρω. Ακόμη κι αν έχω πάρει κάτι που δεν μου άρεσε πολύ, θα το αφήσω να το πάρει κάποιος που το έχει ανάγκη. Γιατί αν δεν μου αρέσει κάτι, δεν μπορώ να το δώσω. Επίσης, η ιδέα είναι να μην είναι ακριβά, γιατί τα vintage έχουν χάσει λίγο σε αυτό το κομμάτι. Για εμένα τα second hand και τα vintage είναι περίπου το ίδιο. Πρέπει να υπάρχει έστω μια κλίμακα, να μην είναι όλα πανάκριβα ή όλα πάρα πολύ φθηνά».

Τα αγαπημένα του κομμάτια είναι τα παλιομοδίτικα 60s-70s φορέματα, οι ρόμπες, τα κιμονό, ενώ ο κόσμος φαίνεται ότι προτιμάει τα shell jackets από τα 90s, τις φόρμες, τα ψηλόμεσα παντελόνια. Πέρα από ρούχα όμως στο ReWearIt μπορείς να ολοκληρώσεις το look σου, καθώς έχει από γυαλιά ηλίου, βραχιόλια, σκουλαρίκια, δαχτυλίδια και φουλάρια, μέχρι τσάντες κάθε τύπου και παπούτσια. 

Στο re:wearit, θα δεις πολύ συχνά νέο κόσμο που συχνάζει στο κέντρο και πολλοί από αυτούς είναι μέλη της queer κοινότητας, όπως οι drag queens Kangela και Reverso που φωτογραφήθηκαν μπροστά στο φακό της Popaganda, φορώντας ρούχα που διάλεξαν από εκεί. «Αισθάνονται μάλλον ασφαλείς και μου αρέσει πάρα πολύ αυτό, τρελαίνομαι δηλαδή. Θεωρώ πολύ σημαντικό το να είναι safe space και ο ένας φίλος να φέρνει τον άλλο φίλο. Το έχω φτιάξει επίτηδες και σαν σπίτι, γιατί είμαι εδώ πολλές ώρες. Περνάει κόσμος, φίλοι κάθονται εδώ και γνωρίζονται με τον κόσμο που έρχεται», λέει ο Γιάννης που έχει σχεδόν δημιουργήσει τη δική του μικροκοινότητα στην Κυψέλη.

Επίσης, δεν γίνεται εμφανής διαχωρισμός σε «γυναικεία» και «αντρικά», υπάρχει ένα ανακάτεμα κι ένα θεμιτό αλισβερίσι που βρίσκουν οι μεν ταιριαστά κομμάτια στους δε. «Με ενδιαφέρει πολύ και το plus size. Τα περισσότερα ρούχα είναι φτιαγμένα για ανθρώπους με μικρότερα σώματα, αλλά ευτυχώς πολλά second hand και vintage ρούχα έρχονται από Αμερική, όπου έχουν πολλά μεγαλύτερα νούμερα κι έχουν πολύ ωραία σχέδια. Προσπαθώ να έχω όμορφα ρούχα plus size».

Kangela Tromokratisch.

Reverso.

«Ήθελα να είμαι στο κέντρο κι όταν ήρθα εδώ, χάρηκα πολύ, γιατί είμαστε δίπλα στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου που είναι ένα πολύ νεανικό μέρος και υπάρχει έντονη η αίσθηση της γειτονιάς και της κοινότητας εδώ. Ρωτάς τον άλλον από που είναι και σου λέει “Κυψελιώτης” με πολλή χαρά», συμπληρώνει, αφήνοντας την αγάπη του για την περιοχή να ξεχειλίσει, με αυτό το boost νεανικότητας που επικρατεί.

«Ωραία είναι η μόδα, αλλά είναι σημαντικό να υπάρχει βιωσιμότητα και ποιότητα. Μιλάμε για ρούχα που έχουν αντέξει τόσα χρόνια και θα αντέξουν κι άλλο. Με συγκινεί πολύ ότι βρίσκω ρούχα που σου λένε την ιστορία τους, με κάποιο τρόπο», υπογραμμίζει έτσι ο Γιάννης τη σημασία και το περιβαλλοντικό αντίκτυπο της επιλογής second hand ρούχων. 

Δημήτρης.

Γιώργος Μπίμπας.

Ο Γιώργος Μπίμπας είναι ο υπεύθυνος για την γραφιστική αισθητική και το styling στην εικονική πραγματικότητα των social media, αλλά και στον τρισδιάστατο φυσικό χώρο του καταστήματος. Είναι αλήθεια ότι το Instagram account του re:wearit ξεχωρίζει για την μοναδική οπτική που παρουσιάζει τα ρούχα και αξεσουάρ, με χιούμορ και αυθορμητισμό. «Η αισθητική που έχουμε ήρθε σαν αντίδραση στις υπόλοιπες αισθητικές των ήδη υπαρχόντων μαγαζιών vintage και second hand, τα οποία προσπαθούσαν να αγγίξουν το κοινό που ήδη υπάρχει με αισθητικές που ήδη είχε. Οπότε προσπάθησα να δημιουργήσω κάτι ακραίο για το ελληνικό μάτι, παίζω με τα ρούχα. Επίσης, τα μοντέλα που έχουμε δεν είναι μοντέλα, είναι φίλοι μας, είμαστε εμείς, και έχουμε μεγάλη ποικιλία σε σώματα, πρόσωπα και καταστάσεις, ενώ επιλέγουν τα ίδια τα άτομα το ρούχο που θα φορέσουν και προκύπτει αυτό το αποτέλεσμα. Δεν κάνουμε κάτι μοντελικό, απλά για να δείξουμε το ρούχο, λες και είναι κρεμάστρες. Είναι παιχνίδι, δεν χρειάζεται να είμαστε στημένοι ή να είσαι με την τέλεια πόζα. Δεν μας πειράζει να είναι “λάθος” η πόζα ή να φοράνε ένα νούμερο μικρότερο ή μεγαλύτερο». 

Kangela.

Λίγο πριν φύγεις από το re:wearit, αφού χαθείς για ώρες ανάμεσα στους θησαυρούς του, και γνωριστείς με τον Γιάννη, τον Γιώργο και τα άλλα παιδιά, θα φύγεις με μια γεύση και χαρά μικρού παιδιού που του έδωσαν αυτοκόλλητα «από το παιδικό πάρτυ» κι έτσι, θα θες να πηγαίνεις ξανά και ξανά. 

re:wearit, Πιπίνου 21, Κυψέλη. Τηλ.: 211 2152267.
Αναστασία Βαϊτσοπούλου