Categories: GAMING

Resident Evil 7: Biohazard review (Xbox One)

Καιρό είχαμε να δούμε ένα παιχνίδι που να μας τρομάξει. Το κατάφερε περίφημα το Amnesia: The Dark Descent του 2010 κι έκτοτε… το τίποτα. Οι τίτλοι που κυκλοφόρησαν έχοντας προηγουμένως συστηθεί ως survival horror μόνο τέτοιοι δεν ήταν και το μοναδικό που κάτι πήγε να κάνει, το P.T. (από τα αρχικά του Playable Teaser, ενός demo του παιχνιδιού Silent Hills, παραγωγής Χιντέο Κοτζίμα που αργότερα ακυρώθηκε έπειτα από το «διαζύγιο» του Ιάπωνα δημιουργού με την Konami), χάθηκε νύχτα. Κάπως έτσι λοιπόν, η κυκλοφορία του ενδέκατου και ουχί εβδόμου παιχνιδιού της σειράς Resident Evil έμοιαζε με βάλσαμο για τους λάτρεις των παιχνιδιών τρόμου, αφού η Capcom, πραγματοποιώντας εξαιρετική δουλειά, παρουσίασε έναν τίτλο με “wow factor” ανάλογο αυτού του πρώτου επεισοδίου του franchise.

Παιδιά ο Ethan, Ethan τα παιδιά

Το Resident Evil 7: Biohazard αποτελεί reboot για τη σειρά, αφού διαφέρει σε σχέση με τους προκατόχους του σε πάρα πολλά σημεία. Οι αναφορές του δε, σε στοιχεία του παρελθόντος, είναι ελάχιστες κι αυτές εντοπίζονται προς το τέλος. Πρωταγωνιστής είναι ο Ethan Winters ο οποίος λαμβάνει ένα email από την αγνοούμενη γυναίκα του Mia. Έτσι οδηγείται σε μία μυστηριώδη έπαυλη στις αγροτικές περιοχές της Λουιζιάνα για να διαπιστώσει ότι κάτι δεν πάει καλά με τους ιδιοκτήτες της… Το στόρι του παιχνιδιού δεν είναι κακό και μάλιστα μέχρι ενός σημείου είναι αρκετά ενδιαφέρον, απλά αυτή που κερδίζει τις εντυπώσεις είναι η τοποθεσία όπου εξελίσσεται η υπόθεση.

Η έπαυλη της οικογένειας Baker συνθέτει το απόλυτο “creepy” σκηνικό: ένα ρημαγμένο αρχοντικό, γεμάτο σκοτεινά δωμάτια και κλειστές πόρτες και με το καθετί να τρίζει. Η ατμόσφαιρα που δημιουργεί το Resident Evil 7 είναι και το μεγαλύτερο όπλο του αφού θα σας κάνει να νιώσετε πως ανά πάσα στιγμή κάποιος σας ακολουθεί. Καθώς χαζεύετε τις λεπτομέρειες στα διάφορα δωμάτια, θα αντιληφθείτε ότι το σπίτι αποτελεί πράγματι τον τόπο κατοικίας μιας οικογένειας, έστω κι αν υπάρχει κάτι το αλλόκοτο με δαύτη. Μέχρι να εξοικειωθείτε με τους μηχανισμούς και τη γενικότερη προσέγγισή του, το Resident Evil 7 θα σας τρομάξει για τα καλά, δημιουργώντας σας αλλεπάλληλα ρίγη, το ένα μετά το άλλο.

Η προοπτική πρώτου προσώπου παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό το τελευταίο. Ποτέ άλλοτε κάτι απλό όπως το στρίψιμο σε μια γωνία ή το άνοιγμα μιας πόρτας δεν ήταν τόσο αγχωτικό, κι αυτό διότι ποτέ δεν θα είστε σίγουροι για το τι σας περιμένει στη συνέχεια. Το αίσθημα της καταδίωξης θα σας συντροφεύει για κάμποσες ώρες ενώ σε περίπτωση που παίξετε το παιχνίδι σε PS4, βρείτε πάση θυσία το PS VR και δοκιμάστε το, αφού αλλάζει άρδην ολόκληρη η εμπειρία που προσφέρει το παιχνίδι –το είχαμε δοκιμάσει στο Tokyo Game Show και μας είχε φύγει η μαγκιά!

Άρα; Μας αρέσει;

Το Resident Evil 7: Biohazard καταφέρνει κάτι εντυπωσιακό: μας εκπλήσσει και μας τρομάζει παράλληλα όπως ακριβώς το πρώτο –άντε οριακά το δεύτερο- παιχνίδι της σειράς τα είχε καταφέρει, χωρίς όμως να επαναλαμβάνεται σε καμία περίπτωση –άλλωστε, η επανάληψη εκτός από μητέρα της μαθήσεως αποτελεί και τον θάνατο κάθε φόβου. Χρησιμοποιεί επιλεκτικά τους ίδιους μηχανισμούς, όπως τους γρίφους, ορισμένοι απ’ τους οποίους θα σας δοκιμάσουν, τα δωμάτια αποθήκευσης προόδου, τα βότανα (herbs) και βέβαια τα ελάχιστα πυρομαχικά –η έλλειψη αυτή μάλιστα, θα σας ωθήσει να υιοθετήσετε τακτικές stealth ουκ ολίγες φορές, αφού θα διαπιστώσετε ότι είναι ευκολότερο να αποφύγετε έναν αντίπαλο απ’ ότι να τον εξουδετερώσετε.

Οι μάχες με τα bosses είναι εμπνευσμένες στην πλειοψηφία τους, ξεφεύγοντας αρκετά από την ενοχλητικά απλοϊκή λογική του «βρείτε το αδύνατο σημείο του ξεχωριστού σας αντιπάλου και αλαλιάστε το». Γενικότερα το Resident Evil 7 κάνει προσπάθεια να ξεφύγει εντελώς από τη φιλοσοφία που διέκρινε τη σειρά ως τώρα: ξεχάστε τις ορδές από αιμοδιψή ζόμπι, τους macho ήρωες και τη Raccoon City. Αν θέλετε να «ξαπλώσετε» στρατιές από απέθαντους, θα πρέπει να καταφύγετε σε προτάσεις τύπου Zombi ή Dead Rising: εδώ τα πράγματα είναι πιο «προσωπικά», πιο στοχευμένα, πιο δομημένα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα survival horror που καιρό είχαμε να δούμε και για καιρό θα μνημονεύουμε.

Τα Resident Evil είναι και πάλι μαζί μας, προσφέροντάς μας αυτά για τα οποία τα αγαπήσαμε. Δώστε στο Resident Evil 7 μια ευκαιρία, αφήστε το να σας διηγηθεί την ιστορία του, να σας ταξιδέψει στην Λουιζιάνα και να σας τρομάξει και… απολαύστε το!

#instareview: ένα πραγματικό survival horror που βασίζεται στο κόνσεπτ του πρώτου παιχνιδιού της σειράς, μπολιάζοντάς το με νέες ιδέες και προσεγγίσεις.

Βαθμός δυσκολίας

Δεν θα σας δημιουργήσει προβλήματα αφού δεν είναι περισσότερο απαιτητικό σε σχέση με τα λοιπά FPS που κυκλοφορούν στην αγορά. Λίγο οι γρίφοι του ανεβάζουν το επίπεδο δυσκολίας αλλά τίποτα το ιδιαίτερο.

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος