Categories: GAMING

Έζησα την εμπειρία ενός PS4 Pro σε μία ολοκαίνουρια 4K Sony Bravia…

Το ραντεβού κλείστηκε για ένα χειμωνιάτικο μεσημέρι σε ένα άνετο και προπάντων ήσυχο meeting room κάπου στο Μαρούσι. Στη μία πλευρά του τραπεζιού ο γράφων και το πιστό του PS4 Pro. Στην άλλη η ολοκαίνουρια Sony Bravia XD85, ένα υπέροχο κομμάτι στις 55”, απ’ αυτά που ο καθένας θα ήθελε στο σαλόνι του.

Ο σκοπός της συνάντησης προφανής: να ζήσουμε τη 4K εμπειρία που μπορεί να προσφέρει το PS4 Pro σε μία αναλόγων δυνατοτήτων τηλεόραση –και η συγκεκριμένη αποτελεί ένα πραγματικό «τέρας» ως προς τα τεχνικά της χαρακτηριστικά. Με 4K επεξεργαστή X1, Triluminos οθόνη για όσο το δυνατόν πιο ευρεία χρωματική παλέτα, τεχνολογία Motionflow XR για άρτια εικόνα ακόμα και όταν η δράση είναι ακατάπαυστη και ήχος Dolby Digital Plus & DTS, η Bravia 55XD85 κυκλοφορεί σε δύο χρώματα (ίδιο, υπέροχο design και σε γκρι και σε μαύρο) και αποτελεί ένα από ‘κείνα τα μοντέλα που επιτρέπουν στο PS4 Pro να ξεδιπλώσει όλες του τις αρετές.

Οι «δοκιμασίες»

Τώρα που… συστηθήκαμε, πάμε να δούμε πώς ακριβώς κύλησε το απόγευμά εκείνο. Για να διαπιστώσω πόσο καλά συνεργάζονταν το PS4 Pro με την ολοκαίνουρια Bravia που στεκόταν περήφανη απέναντί μου, επιστράτευσα συγκεκριμένους τίτλους οι οποίοι ωφελούνταν σημαντικά από την επιπλέον ισχύ του νέου PS4 –αν θυμάστε, τους είχαμε παρουσιάσει όλους εδώ. Έτσι λοιπόν, το πρόγραμμα του απογεύματος περιελάμβανε NBA 2K17, Uncharted 4: Το Τέλος Ενός Κλέφτη και Assassin’s Creed: Syndicate, μια τριπλέτα τίτλων που εκμεταλλεύτηκαν εξ αρχής τις αρετές του PS4 Pro.

Τα δύο πρώτα μάλιστα, τρέχοντας στο PS4 Pro εκμεταλλεύονται εκτός των άλλων και τη λειτουργία HDR της τηλεόρασης, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τα χρώματα να είναι περισσότερα και ζωηρότερα και η εικόνα περισσότερο δυναμική. Τι σήμαινε αυτό στην πράξη; Στο μεν NBA 2K17 ήταν σαν να streamαρα περιεχόμενο κατ’ ευθείαν από το NBA TV, αφού τα όσα διαδραματίζονταν στην τηλεόραση ήταν εξωφρενικά ρεαλιστικά. Τα γήπεδα έμοιαζαν πιο ζωντανά από ποτέ ενώ το όλο “feeling” ήταν αμιγώς τηλεοπτικό. Όσο για το Uncharted 4, προτίμησα τα κεφάλαια 13 & 14: αμφότερα περιλαμβάνουν μπόλικο σκαρφάλωμα αλλά συγχρόνως προσφέρουν και μερικά από τα εντυπωσιακότερα πανοράματα στο παιχνίδι. Ε, δεν απογοητεύτηκα: η θέα ήταν απλά συγκλονιστική, στον ορίζοντα επικρατούσε πανδαισία χρωμάτων ενώ η εικόνα έμοιαζε βγαλμένη από χολιγουντιανή ταινία.

Στην περίπτωση του Assassin’s Creed: Syndicate, το αποτέλεσμα ήταν αρκετά αναβαθμισμένο σε σχέση με το πώς τρέχει το παιχνίδι στο απλό PS4: η μεγαλύτερη ανάλυση (4K από τα 1080p) έστω και μέσω upscale συνέβαλε τα μέγιστα σε ένα εξόχως γοητευτικό σκηνικό, ακόμα κι όταν μιλάμε για το βικτωριανό Λονδίνο. Βέβαια ο τίτλος της Ubisoft ήταν μάλλον ο «ριγμένος» του απογεύματος αφού οι δύο προηγούμενοι ήσαν τόσο εντυπωσιακοί που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον μου σε τέτοιο βαθμό που σχεδόν ξέχασα ότι έπρεπε να ρίξω μια ματιά και στα αδέλφια Frye. Ελπίζω μόνο να μη μου κρατήσουν κακία…

Δηλαδή… ουάου!

Με τη Bravia 55XD85 η αγορά του PS4 Pro αποκτά πραγματικά νόημα. Μιλάμε πάντως για ένα μοντέλο με προτεινόμενη τιμή λιανικής τα 1.399€, ποσό που όσο να ‘ναι ξεπερνά ένα μέσο μπάτζετ. Από την άλλη φυσικά, έχουμε να κάνουμε με μια τηλεόραση πραγματικό έργο τέχνης που είναι σε θέση να αποδώσει 4Κ εικόνα και μάλιστα με υποστήριξη HDR, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για high end προϊόν. Όσο δε η βιβλιοθήκη τίτλων του PS4 αρχίζει και γεμίζει με παιχνίδια ικανά να εκμεταλλευτούν την παρουσία ενός PS4 Pro και μίας τέτοιου επιπέδου τηλεόρασης, η αγορά των δύο τελευταίων θα αποκτά ακόμα περισσότερο νόημα. Προσθέστε στην εξίσωση το εύχρηστο περιβάλλον του Android TV, τη λειτουργικότητα της Content Bar, το σύστημα ενίσχυσης εικόνας 4K X-Reality Pro και βέβαια τις κορυφαίες επιδόσεις στο Netflix (δεν συγκαταλέγεται άδικα στα προτεινόμενα μοντέλα το εν λόγω) και έχετε μια υπερπλήρη τηλεόραση, ικανή να σας χαρίσει μοναδικές συγκινήσεις. Το gaming τελικά είναι απλά η αφορμή…

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος