Μπορεί μια start up να έχει ιστορία 88 ετών; Κι όμως μπορεί. Το πιο τρανό παράδειγμα είναι η Παπαστράτος, που αν και δραστηριοποιείται εδώ και 9 δεκαετίες στην Ελλάδα, αποφάσισε τα τελευταία χρόνια να ακολουθήσει μια εντελώς διαφορετική λογική και να πορευτεί #prostokalytero.

Η αλλαγή της πρωτοπόρου εταιρείας ήταν ριζική και ήρθε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, μέσα στο οποίο μεταμορφώθηκαν πλήρως οι εγκαταστάσεις της, το εργασιακό της μοντέλο, οι δομές της και κυρίως το προϊόν της. Μια εταιρεία που για σχεδόν έναν αιώνα είχε συνδέσει άρρηκτα το όνομά της με τα καπνικά προϊόντα, πλέον αγκαλιάζει τη smoke free κουλτούρα και την στηρίζει, όπου αυτή πάει να ανθίσει. Οι εγκαταστάσεις της ίδιας της Παπαστράτος είναι πιστοποιημένα smoke free, ενώ πλέον βρίσκεται πλάι σε όσους θέλουν να επενδύσουν στο smoke free όραμα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και η Αστυπάλαια, η οποία έγινε το πρώτο πιστοποιημένο νησί παγκοσμίως με smoke free κουλτούρα. Η «πεταλούδα του Αιγαίου» ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο το smoke free ταξίδι της, έχοντας ως κύριο σύμμαχο την Παπαστράτος, από την πρώτη στιγμή που το δημοτικό συμβούλιο του νησιού πήρε την απόφαση να υιοθετήσει την κουλτούρα αυτή.

Στο νησί βρίσκονται εκπαιδευτές IQOS, οι οποίοι ενημερώνουν όσους δεν επιθυμούν να σταματήσουν το κάπνισμα, για την εναλλακτική που τους προσφέρει η πρωτοποριακή αυτή τεχνολογία. Υπάρχουν χώροι φόρτισης των συσκευών IQOS, ενώ όσοι το επιθυμούν μπορούν να δανειστούν μια, πριν αποφασίσουν να κάνουν την οριστική μετάβαση από το κλασσικό τσιγάρο στις πολύ λγότερο βλαβερές εναλλακτικές. Αυτός είναι άλλωστε και ο απώτερος σκοπός της Παπαστράτος, το οριστικό τέλος στην παραγωγή τσιγάρων. Οι κάτοικοι του νησιού έχουν αγκαλιάσει θερμά την πρωτοβουλία αυτή, η οποία κάνει τον τόπο τους να ακούγεται στα πέρατα του κόσμου και σέβονται τον αντικαπνιστικό νόμο. Παραλίες, μπαρ, εστιατόρια, καφετέριες, μέχρι και το ίδιο το δημαρχείο είναι πλέον smoke free, ενώ IQOS-friendly χώροι, δίνουν σε όλους την ευκαιρία να απολαύσουν τις ομορφιές και τις γεύσεις της Αστυπάλαιας, χωρίς να υπάρχει καπνός τριγύρω τους.

Την ίδια smoke free φιλοσοφία αγκάλιασε πριν δυο χρόνια, με την στήριξη της Παπαστράτος και η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η αρχή προς ένα smoke free μέλλον έχει γίνει, μένει όμως να ενημερωθούν ακόμα και εκείνοι που επιμένουν να καπνίζουν, πως υπάρχουν επιστημονικά τεκμηριωμένες, καλύτερες εναλλακτικές σε σχέση με το τσιγάρο. Με συνεχή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, το τσιγάρο θα γίνει παρελθόν. Μπορούμε όλοι να συμμετέχουμε σε αυτό το όραμα, να αναλάβουμε την ευθύνη που μας αναλογεί και να οδηγηθούμε #prostokalytero. Πρέπει να σεβόμαστε τους γύρω μας, να στηρίζουμε τον αντικαπνιστικό νόμο και να μην καπνίζουμε σε δημόσιους κλειστούς χώρους.

Το όραμα της Παπαστράτος όμως, δεν σταματά στο τέλος της παραγωγής συμβατικών τσιγάρων, αλλά επεκτείνεται και στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ίδια η εταιρεία. Στηρίζει την ισότητα των φύλων στον εργασιακό χώρο, ενώ είναι και η μοναδική ελληνική επιχείρηση που έχει πιστοποιηθεί με την διάκριση equal pay. Έξω από τα τείχη των γραφείων και του εργαστασίου, οι άνθρωποι της Παπαστράτος δείχνουν την ευαισθησία τους για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, συνεργαζόμενοι με ΜΚΟ, όπως η Αποστολή, η PRAKSIS, ο ΔΕΣΜΟΣ και η Σχεδία, για να αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα προβλήματα που οδηγούν σε αντιθέσεις και ανισότητες στην κοινωνία που ζούμε. Άλλωστε, πρέπει όλοι να κινηθούμε #prostokalytero, τόσο μέσα στο εργασιακό μας πειβάλλον, όσο και έξω από αυτό.

#prostokalytero μπορεί να σημαίνει από το να σέβεσαι τους γύρω σου που δεν καπνίζουν και να μην καπνίζεις κι εσύ σε δημόσιους χώρους, ή να κάνεις την αλλαγή και να χρησιμοποιείς smoke free προϊόντα, μέχρι το να αντιμετωπίζεις ισότιμα τους συναδέλφους σου και να μπορείς να δίνεις πίσω στην κοινωνία και τους λιγότερο προνομιούχος, αλλά και στο ίδιο το περιβάλλον.

Η Παπαστράτος συνεχίζει λοιπόν, να επενδύει στις τεχνολογίες που θα σημάνουν το τέλος του τσιγάρου και θα την φέρουν στην αιχμή της παγκόσμιας καινοτομίας, προσφέροντας παράλληλα στους πελάτες της, τη γεύση που γνώριζαν τόσα χρόνια, αλλά μειώνοντας σημαντικά τις επιβλαβείς ουσίες που περιέχουν τα τσιγάρα. Η αλλαγή της ξεκινά μέσα από τους ίδιους τους χώρους της και επεκτείνεται στην κοινωνία, αφού βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στηρίζοντας πρωτοβουλίες που οδηγούν #prostokalytero και αυτή είναι μόνο η αρχή.