Categories: DESIGN

Οι ΜοΥ Studio σχεδίασαν ένα τολμηρό, λειτουργικό διαμέρισμα στην Πλάκα σε μόλις λίγα τετραγωνικά

«Η πρώτη επαφή μας με το έργο έγινε ένα ανοιξιάτικο πρωινό στους ανθισμένους δρόμους της Πλάκας. Αρχικά, γνωρίσαμε την ιδιοκτήτρια, μια πρόσχαρη, πολύχρωμη, ενθουσιώδη προσωπικότητα. Αμέσως μετά είδαμε το διαμέρισμα, το οποίο σε πλήρη αντίθεση με εκείνη, ήταν το μισό αδιάφορο και το μισό γιαπί». 

Τα αιτήματα που έγιναν στην Έλενα Ζαμπέλη και την Κατερίνα Χρυσανθοπούλου, στο αρχιτεκτονικό δίδυμο του ΜοΥ Studio ήταν τα εξής: Στα 50 τ.μ.του διαμερίσματος έπρεπε να διαμορφωθούν δύο υπνοδωμάτια, σαλόνι, κουζίνα, τραπεζαρία, άνετο μπάνιο. «Κι όλα αυτά, με τις ελάχιστες δυνατές παρεμβάσεις, πολύ γρήγορα, πολύ όμορφα και με μια πινελιά πολυτέλειας. Και με αυτά τα λόγια, μας άφησε το κλειδί κι έφυγε». «Πώς όμως να χωρέσουν οι λειτουργίες χωρίς να χαθεί η διαμπερότητα και η ευρύχωρη αίσθηση που οραματιστήκαμε εκεί στην πρώτη μας επίσκεψη;», αναρωτήθηκαν πριν αρχίσουν να σχεδιάζουν.  

Αντί για διαδρόμους και δωμάτια, οι ΜοΥ Studio αποφάσισαν να δημιουργήσουν χώρους που να «ρέουν» ο ένας προς τον άλλον. Το -ιδιαίτερα μικρό- βοηθητικό υπνοδωμάτιο σχεδιάστηκε σαν ένα διπλό κρεβάτι, είναι όλο ανασηκωμένο σε ξύλινη πλατφόρμα με μια μεγάλη, ημιδιαφανή πόρτα που εξαφανίζεται πίσω από τον τοίχο και το ενοποιεί με τον υπόλοιπο χώρο. 

Για να σπάσουν τη μονοτονία, για να γίνει ο χώρος πιο τολμηρός, Έλενα Ζαμπέλη και η Κατερίνα Χρυσανθοπούλου αντιμετώπισαν την κουζίνα (την οποία αντικρίζει κανείς μόλις μπει στο διαμέρισμα) σαν καμβά μιας εκρηκτικής σύνθεσης χρωμάτων, τα οποία πάντρεψαν με παλιά και νέα υλικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το μπορντό ήρθε από το μωσαϊκό δάπεδο, το οποίο συντηρήθηκε και συμπληρώθηκε σαν κέντημα, με γεμίσματα μαρμάρου και χρωματισμένου τσιμέντου. Το ροζ ακούμπησε κάποιες επιφάνειες και τα πόμολα στις ντουλάπες, και τέλος, το κίτρινο περιέγραψε τις κάσες των πορτών», όπως περιγράφουν. 

Όσο για την πινελιά πολυτέλειας που είχαν φανταστεί στο σπίτι, βασίστηκαν στο εξωτικό ροζ-μπορντό μάρμαρο Ριτσώνας που έντυσε πάγκους, κομοδίνα και τη «φωλιά» του νιπτήρα που έχει τοποθετηθεί έξω από το μικρό αλλά λειτουργικό λουτρό. «Όταν τελικά επέστρεψε για την παράδοση,  διαπιστώσαμε με χαρά, ότι το νέο διαμέρισμα ταίριαζε γάντι στην ιδιοκτήτριά του!». Στο έργο τους έδωσαν το όνομα “Pretty in Pink“.

Η Έλενα Ζαμπέλη και η Κατερίνα Χρυσανθοπούλου δεν αναπαράγουν κάποιο συγκεκριμένο στυλ αλλά έχουν ποικίλες καταβολές, ανησυχίες και ενδιαφέροντα, επιμένουν να πλέκουν αφηγήσεις με όλα αυτά που τις εμπνέουν εντός και εκτός ορίων της αρχιτεκτονικής. Οι δυο τους αποτελούν το αρχιτεκτονικό γραφείο ΜοΥ Studio και πιστεύουν ότι η απλοποίηση των χώρων και των αναγκών μπορεί να φέρει ουσιαστική ανανέωση.

Περισσότερες πληροφορίες για το το αρχιτεκτονικό γραφείο ΜοΥ Studio θα βρείτε εδώ.
Ζωή Παρασίδη

Η Ζωή Παρασίδη γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από το 2009 εργάζεται ως δημοσιογράφος.