LIFE

Που μπορείς να κάνεις ελεύθερο camping στην Ευρώπη

Μια ολόκληρη κουλτούρα και φιλοσοφία διώκεται εγχώρια. Μία «μάχη» που ξεκίνησε εδώ και χρόνια στην Ελλάδα και φέτος χτυπάει «κόκκινο». Από τη μία, η δήμαρχος Γαύδου, Λίλιαν Στεφανάκη, η οποία ξήλωσε τις καλύβες ανθρώπων που ζούσαν στο νησί, ενώ οι ένοικοι ήταν παρόντες, κηρύσσοντας έναν εξ αποστάσεως πόλεμο -καθώς η ίδια διαμένει στα Χανιά- απέναντι στους ανθρώπους που είναι όλο το χρόνο στη Γαύδο, στηρίζουν την τοπική κοινωνία και προστατεύουν το νησί. Από την άλλη, ο πρόεδρος της κοινότητας Κάτω Κουφονησίου που εξέδωσε ανακοίνωση ότι θα είναι πολύ πιεστικοί οι έλεγχοι της αστυνομίας. Τα επιχειρήματα των δύο πλευρών εκτείνονται από το πρόσχημα περί λεηλασίας της φύσης μέχρι τον φόβο για κίνδυνο πυρκαγιάς τη στιγμή που δεν έχει σημειωθεί πυρκαγιά εδώ και πάρα πολλά χρόνια και κανείς δεν μιλάει για τις πραγματικές πυρκαγιές που κάθε καλοκαίρι καίνε δάση, σπίτια, ανθρώπους και ζώα. 

Η εμπορευματοποίηση της φύσης και των παραλιών όμως έχει και τα όριά της. Ειδικά σε μια εποχή που ο πληθωρισμός προκαλεί τεράστια άνοδο και των τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και για πολλές ελληνικές οικογένειες και παρέες νέων δεν είναι εφικτό καν να φύγουν από την πόλη, κι αν μπορούν να δραπετεύσουν για λίγες ημέρες, δεν αντέχει το βαλάντιό τους να πληρώσει τόσα έξοδα, για πλοία, δωμάτια, ξενοδοχεία, ταβέρνες κι εστιατόρια. Ειδικά σε μια εποχή μετά από πολλαπλές κρίσεις -οικονομίας και υγείας, ψυχικής και σωματικής- ο κόσμος έχει ανάγκη μερικές στιγμές ηρεμίας, κάτω από έναν κέδρο ή έστω, κάτω από τον ήλιο, δίπλα στη θάλασσα, χωρίς να πρέπει να «δώσει λογαριασμό στον ξενοδόχο», παρά μόνο στη φύση που τον φιλοξενεί. 

Διάφορες ευρωπαϊκές χώρες δίνουν το παράδειγμα του πως μπορείς να κάνεις ελεύθερο camping και να μην σου βγει ξινό. Αν ψάχνεις φέτος κάτι διαφορετικό από ένα κυκλαδίτικο νησί, όπως ας πούμε ένα οδοιπορικό ταξίδι στα Βαλκάνια, μπορείς να το κάνεις είτε με ωτοστόπ όπως έγινε πολύ επιτυχημένα το 2017 και αποτυπώθηκε εδώ, ή με πιο συμβατικούς τρόπους που όμως δεν μειώνουν καθόλου τη χαρά και την τελετουργία του ελεύθερου.

Ξεκινάς από τη γείτονα χώρα Αλβανία, όπου σύμφωνα με το χάρτη που δημιούργησε το Camper Guru, έχεις πράσινο φως να κατασκηνώσεις. Συνεχίζεις στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ή τη Βουλγαρία, ανάλογα αν θες να κινηθείς δυτικά προς δαλματικές ακτές ή να ταξιδέψεις προς ανατολική Ευρώπη, φτάνοντας μέχρι τις χώρες της Βαλτικής: Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία. Για παράδειγμα, στο Εθνικό Πάρκο Lahemaa, στην Εσθονία, μπορείς να απολαύσεις την κατασκήνωση ανάμεσα σε καταπράσινα δάση. Αυτό το τεράστιο δασικό εθνικό πάρκο είναι γνωστό ως ένα μέρος που καλωσορίζει τους ελεύθερους κατασκηνωτές. Το Εθνικό Δασικό Κέντρο είναι πολύ υπέρ της κατασκήνωσης και μπορείτε να βρείτε σημεία με τραπέζια για πικνίκ και τουαλέτες διάσπαρτες γύρω από το δάσος. 

Από εκεί, εύκολα μπορείς να πάρεις το ferry και να μεταβείς στη σκανδιναβική χερσόνησο, με τις τρεις χώρες (Φινλανδία, Σουηδία, Νορβηγία) να έχουν πολύ καλή φήμη και σε αυτό το σκέλος της ζωής στον πλανήτη. Στη Σουηδία, μπορείτε να κάνετε πεζοπορία μέσα από ένα τεράστιο φυσικό καταφύγιο, το Kungsleden, ή αλλιώς, το μονοπάτι του βασιλιά, που εκτείνεται περίπου 440 χιλιόμετρα στη βόρεια Σουηδία. Στα Νησιά Lofoten της Νορβηγίας, κοιμηθείτε κάτω από τον ήλιο τα μεσάνυχτα. Για ένα περιπετειώδες καλοκαιρινό κάμπινγκ, κατευθυνθείτε προς τον Αρκτικό Κύκλο. Οι παραλίες και οι αμμόλοφοι στη βόρεια ακτή του Moskenesøy είναι ιδιαίτερα ελκυστικές το καλοκαίρι.

Αν είστε κάπου στο Ηνωμένο Βασίλειο και θέλετε να κάνετε ελεύθερο camping, βάλτε προορισμό προς Σκωτία και συγκεκριμένα, προς τις Εβρίδες. Εξερευνήστε παρθένες παραλίες ανέγγιχτες από τον τουρισμό, στα ανοιχτά της βορειοδυτικής ακτής της Σκωτίας. Τα απομακρυσμένα νησιά των Εβρίδων είναι γεμάτα από εντυπωσιακά σημεία, με τεράστιες εκτάσεις λευκής άμμου και μαγευτική θέα στο νησί Taransay.

Από εκεί και πέρα, όπως παρατηρείτε και στον χάρτη από κάτω, οι χώρες που είναι μαρκαρισμένες με πορτοκαλί δείχνουν ανοχή προς άτομα που κοιμούνται στο αμάξι, για παράδειγμα. Η βασίλισσα του ελεύθερου camping είναι η Γαλλία, καθώς έχει πολλά δημοτικά σποτάκια, όπου μπορείς να στήσεις την σκηνή σου, όπου υπάρχουν ακόμη και βρύσες με πόσιμο νερό. Εννοείται ότι σε οποιαδήποτε περιοχή κι αν αποφασίσεις να κάνεις ελεύθερο, καλείσαι να ακολουθήσεις τις καλές πρακτικές κάθε σωστού camper και να δείξεις σεβασμό σε κάθε έμβιο ον δίπλα σου και τη φύση, αφήνοντάς την σε καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι την βρήκες. 

Ο Χάρτης του ελεύθερου camping στην Ευρώπη από το Camper Guru:

Αναστασία Βαϊτσοπούλου

Share
Published by
Αναστασία Βαϊτσοπούλου