Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
DESIGN

Όταν το κέντημα της γιαγιάς συνάντησε την ψηφιακή εποχή γεννήθηκε το Postfolk

Οι χειροτεχνίες της ελληνικής λαϊκής τέχνης επανέρχονται πάνω σε υφάσματα, πετσέτες και άλλα χρηστικά αντικείμενα με σχέδια κεντημένα dot by dot.
IMG_7842 mail

Μπορεί ο αργαλειός να είναι δυσεύρετος πλέον στα ελληνικά σπίτια, μάλλον οι νέες γυναίκες που ξέρουν με κλειστά μάτια να «ρίχνουν πόντους» με κλειστά μάτια στα πλεχτά και να χειρίζονται το βελονάκι με δεξιοτεχνία συνεχώς λιγοστεύουν ωστόσο όταν οι χειροτεχνίες του παρελθόντος μπλέκονται με τις νέες τάσεις του design και την τεχνολογία η λαϊκή μας παράδοση διατηρείται ζωντανή στη μνήμη. Το brand POSTFOLK δημιουργήθηκε με στόχο να αναγεννήσει και να εξελίξει την πολιτιστική μας κληρονομιά, αφού πρόκειται για ένα ψηφιακό χειροτέχνημα, ένα είδος ψηφιακού κεντήματος που αποτυπώνεται πάνω σε υφάσματα, πετσέτες , video art και διάφορα χρηστικά αντικείμενα.

on-the-beach-as

Η μεγάλη αγάπη της Μαρίας Όλγας Βλάχου γι’ αυτή την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά που διαθέτει η Ελλάδα, της έδωσε το έναυσμα και την έμπνευση να δημιουργήσει αυτό το ιδιαίτερο brand που φέρνει κοντά το φολκλόρ με το σύγχρονο με ένα τρόπο μοναδικό και πρωτότυπο και συνάμα φιλικό προς το περιβάλλον αφού τα υλικά που χρησιμοποιεί είναι 100% ανακυκλώσιμα. Όπως εξηγεί η ίδια « Τα αντικείμενα της ελληνικής λαϊκής τέχνης φτιαχνόντουσαν με αποκλειστικά χρηστικούς σκοπούς και αντιμετωπίζοντας το σημερινό design σαν επέκταση της λαϊκής μας παράδοσης,  θεωρώ πως το POSTFOLK είναι το  μέλλον ενός πολύ δικού μας παρελθόντος. Κάποτε, η διακόσμηση του σπιτιού και η φροντίδα για τον οικιακό εξοπλισμό ήταν μια αποκλειστικά γυναικεία απασχόληση. Έτσι,  το ταλέντο της κάθε γυναίκας ξεδιπλωνόταν τη στιγμή που κεντούσε, ύφαινε , ζωγράφιζε και αναλόγως με την δεξιοτεχνία τους κάποιες από τις χειροτεχνίες άρχισαν να μετατρέπονται σε έργα τέχνης».

domestic-at-the-pool-21
on-the-beach1

Κάθε αντικείμενο POSTFOLK μοιάζει να κρύβει πίσω του μια ιστορία του παρελθόντος, αφού τα σχέδια και τα μοτίβα που θυμίζουν τα αγαπημένα κεντήματα της γιαγιάς προσαρμοσμένα στο σήμερα με νέες φόρμες και απίθανους συνδυασμούς χρωμάτων. Η συλλογή που περιλαμβάνει καλοκαιρινές πετσέτες είναι αναμφίβολα μια καλαίσθητη και πρωτότυπη πρόταση σε σχέση με ό,τι έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα. «Η διαδικασία που ακολουθώ είναι το μυστικό μου και μια κεντήστρα  δε μπορεί να αποκαλύψει κάτι τέτοιο. Αν μπορώ  πάντως να μοιραστώ κάτι είναι πως ανάλογα με την σημειολογία της μιας παράστασης – για την οποία συμβουλεύομαι ιστορικούς της ελληνικής λαογραφίας- αρχίζω και ξανακεντάω  dot by dot το κάθε σύμβολο και μετά το απομονώνω και παίζω με τα χρώματά του, αναλόγως με την ερμηνεία που έχει. Αν μια παράσταση απεικονίζει για παράδειγμα ένα άλογο χρησιμοποιώ κόκκινο χρώμα που συμβολίζει τη δύναμη».

IMG_5468
IMG_5434

Το ψηφιακό εγχείρημα του POSTFOLK προέκυψε λίγο καιρό  μετά την αλλαγή εταιρικής ταυτότητας που είχε αναλάβει η εμπνεύστρια του  για  το ιστορικό και λαογραφικό μουσείο Νέας ορεστιάδας και περιφέρειας και λειτούργησε ως η κατάλληλη αφορμή. Απώτερος σκοπός της πλέον είναι η εξέλιξη του brand και σε άλλα αντικείμενα οικιακής χρήσης από πίνακες και κεφαλάρια κρεβατιών μέχρι ποδιές και ρούχα. «Από τη στιγμή που τα σύμβολα της ελληνικής λαϊκής παράδοσης ήταν εμπνευσμένα από τη φύση και στόλιζαν τα σπίτια απ’ άκρη σ’ άκρη δίνοντας μια πινελιά χαράς και ομορφιάς, έτσι προσπαθώ κι εγώ να ξαναφέρω στα σπίτια μας την χαρά αυτή με έναν τρόπο που φυσικά ταιριάζει στην σύγχρονη ζωή και διακόσμηση. Θα ήθελα η προσπάθεια αυτή να βρεθεί στην παγκόσμια αγορά και να δημιουργήσω και πολλά καινούρια προϊόντα όπως art prints, video installations, τσάντες, ρούχα,ή ό,τι  άλλο προκύψει αφού πρόκειται για ένα σχεδιαστικό έργο που προσφέρει μια ανεξάντλητη ελευθερία κινήσεων.

BATH2
background isiwma_2_F
IMG_6751
Ανακαλύψτε την ολοκληρωμένη συλλογή POSTFOLK  εδώ, στο Attica στο Golden Hall  καθώς και σ’ αυτό το ηλεκτρονικό κατάστημα.
 
POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2021 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.