Categories: DIGITAL STORIES

Πόσο “creepy” είναι το Lifestage, το… Facebook των ανήλικων;

Το Facebook μπορεί να είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο στον πλανήτη, όμως κακά τα ψέματα, η βάση χρηστών του δεν παρουσιάζει πλέον τις ίδιες αυξητικές τάσεις όπως στο παρελθόν –κάτι που, μεταξύ μας, είναι σε έναν βαθμό λογικό όσο και αναμενόμενο, δεδομένων και των μελών που διαθέτει πια. Ειδικά στις μικρές ηλικίες πάντως, το δίκτυο του Μαρκ Ζούκερμπεργκ τα ‘χει βρει μπαστούνια αφού φαίνεται πως το Facebook, στη σημερινή του μορφή, παραείναι σύνθετο για τους δυτικούς νέους οι οποίοι προτιμούν πιο ευέλικτα και απλοϊκά δίκτυα όπως το Instagram (λιγότερο) και το Snapchat (περισσότερο).

Με αυτά κατά νου, δεν είναι παράλογη η δημιουργία από πλευράς Facebook (και συγκεκριμένα του 19χρονου product manager της εταιρείας, Μάικλ Σέιμαν) του Lifestage, ενός νέου κοινωνικού δικτύου που απευθύνεται στους “teenagers” και συγκεκριμένα, σε άτομα έως 21 ετών. Πρόκειται για μία πλατφόρμα που θυμίζει αρκετά την πρώτη μορφή που είχε το Facebook, αφού δεν ασχολείται τόσο με τη δικτύωση, όσο με την προβολή των χρηστών οι οποίοι μπορούν να ανεβάζουν στα προφίλ τους εικόνες και βίντεο και να δημοσιοποιούν συναισθήματα και προτιμήσεις. Η βασική ιδέα, σύμφωνα με τον δημιουργό του Lifestage είναι να φέρει πιο κοντά μαθητές από το ίδιο σχολείο –εξ ου και απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορούν δύο συμμαθητές να δουν ο ένας το προφίλ του άλλου, είναι το σχολείο τους να έχει συμπληρώσει τα 20 μέλη.

Πώς σας φαίνεται το κόνσεπτ; Εμάς, δεν σας κρύβουμε ότι μας… τρομάζει. Διότι αν τα παιδιά, από τόσο μικρές ηλικίες (η χρήση της εφαρμογής νομιμοποιείται από τα 13 χρόνια) μαθαίνουν να προσεγγίζουν τους γύρω τους μέσω apps, υιοθετώντας τακτικές ηδονοβλεψία και αποφεύγοντας την πρόσωπο με πρόσωπο επαφή, τότε όντως ο κόσμος μας βαδίζει σε επικίνδυνες ατραπούς. Στη θεωρία θα έπρεπε τα παιδιά που πάνε στο ίδιο σχολείο με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να γνωρίζονται μεταξύ τους κι αν αυτό δεν είναι εφικτό, να πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση γονείς και δάσκαλοι. Αφήστε που, λαμβάνοντας υπ’ όψιν πως άπαξ και κάποιος κλείσει τα 21 του, μπορεί να δει μόνο το δικό του προφίλ στο Lifestage, το τελευταίο θυμίζει μια… ακαδημία του Facebook με μοναδικό στόχο να «προετοιμάσει» τους μελλοντικούς χρήστες του.

Επιπρόσθετα, αυτό που προβληματίζει γονείς και ειδικούς του χώρου στο Lifestage, είναι η παντελής απουσία ρυθμίσεων ασφαλείας και προστασίας προσωπικών δεδομένων. Ό,τι ανεβάζει στην πλατφόρμα ο κάθε χρήστης είναι ορατό στον καθένα, ενώ επιπροσθέτως δεν υπάρχει καμία δυνατότητα επαλήθευσης της ταυτότητας του κάθε μέλους. Καταλαβαίνετε λοιπόν πως ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει ένα κίβδηλο προφίλ και να αλωνίζει στο Lifestage ανενόχλητος. Επί του παρόντος το app είναι διαθέσιμο μόνο στις ΗΠΑ με το Facebook να το δοκιμάζει εκεί σε πρώτη φάση.

Όχι Facebook, το Lifestage δεν είναι καλή ιδέα. Απευθύνεται σε ένα κοινό που δεν πρέπει να έχει ανάγκη από τέτοιου είδους κοινωνική δικτύωση, προσφέροντάς του κάτι αθέμιτο και μάλιστα με τρόπο τέτοιο που εκθέτει την ιδιαίτερα ευαίσθητη πληθυσμιακή ομάδα, στην οποία απευθύνεται, σε μεγάλους κινδύνους. Για ξανασκέψου το…

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος