Ένα από τα πιο όμορφα δώρα που μου έκαναν τον τελευταίο καιρό είναι αυτό που έφτασε ταχυδρομικώς από τη φίλη μου την Αντιγόνη (δεν ξέρω αν θυμάστε αλλά φτιάχνει καταπληκτικό carrot cake και brownie). Πρόκειται για το βιβλίο του Max La Manna, ο οποίος είναι Zero Waste Chef και Ακτιβιστής για τη βιωσιμότητα του πλανήτη. Και είναι και πάρα πολύ όμορφος. Αυτό απλά το καταθέτω.

Μέσα λοιπόν στο βιβλίο του More Plants, Less Waste, θα βρει κανείς πάρα πολλά χρήσιμα πράγματα, από συνταγές μέχρι κόλπα για μία zero waste ζωή. Ανάμεσα λοιπόν σε όλα, αυτό που θέλω να μοιραστώ μαζί σου είναι η πρόκληση Less Waste 21 ημερών. Σε 21, δηλαδή, ημέρες θα μάθεις να κάνεις πολύ πολύ λιγότερα σκουπίδια και να έχεις αυτό που λέμε μικρότερο αποτύπωμα. Ορίστε τι προτείνει ο Max:

Μέρα 1η: Έλεγχος πλαστικών

Ελέγχουμε τα σκουπίδια μας. Αυτό μας δίνει μια ιδέα σχετικά με το τι καταναλώνουμε περισσότερο και μας δίνει τη δυνατότητα να αναζητήσουμε εναλλακτικά προϊόντα, όπως για παράδειγμα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι νερού, αντί για πλαστικό.

Μέρα 2η: Φτιάξε το “Less Waste To Go” Kit σου

Συγκέντρωσε όλα εκείνα που χρειάζεσαι όταν είσαι εκτός σπιτιού. Ίσως κάποια από αυτά να τα έχεις ήδη. Πάρε επαναχρησιμοποιούμενα μαχαιροπίρουνα, ανοξείδωτο καλαμάκι και μια πετσετούλα ή μπαντάνα που θα τη χρησιμοποιείς ως χαρτοπετσέτα.

Μέρα 3η: Φάε ό,τι έχεις στο ψυγείο

Συνηθίζουμε να αγοράζουμε περισσότερα πράγματα, απ’ όσα καταναλώνουμε. Φτιάξε λοιπόν ένα φαγητό με ό,τι έχεις.

Μέρα 4η: Αγόρασε τοπικά προϊόντα

Στήριξε την τοπική αγορά. Με αυτό τον τρόπο μειώνεις τις εκπομπές άνθρακα, που δημιουργούνται προκειμένου οι τροφές από μακριά να έρθουν στον τόπο μας.

Μέρα 5η: Ξεκίνα την κομποστοποίηση

Το φαγητό που δεν κομποστοποιείται και πηγαίνει στον κάδο σκουπιδιών καταλήγει στις χωματερές όπου και απελευθερώνει μεθάνιο στην ατμόσφαιρα – κάτι που μας κάνει να αναπνέουμε δύσκολα. Μάθε πώς μπορείς να ξεκινήσεις την κομποστοποίηση.

Μέρα 6η: Κάνε χύμα αγορές

Αγόρασε χύμα υλικά και έχε μαζί σου τη δική σου τσάντα και βαζάκια για να γεμίσεις.

Μέρα 7η: Κάνε μία vintage αγορά

Η fast fashion είναι μία από τις πιο ρυπογόνες βιομηχανίες στον κόσμο. Επισκέψου ένα κατάστημα με second hand ρούχα ή vintage κομμάτια. Με αυτό τον τρόπο κάνεις λιγότερη σπατάλη.

Μέρα 8η: Περιποιήσου το σώμα σου

Τα περισσότερα σαπούνια και σαμπουάν είναι μέσα σε πλαστικά μπουκάλια και είναι δύσκολο να ανακυκλωθούν. Προσπάθησε να κάνεις refill από κάποιο μαγαζί που πουλάει χύμα σαπούνια και σαμπουάν ή αν έχεις όρεξη να φτιάξεις τα δικά σου.

Μέρα 9η: Φάε χορτοφαγικά

Σήμερα φάει μόνο φρούτα και λαχανικά και φυσικές τροφές – τίποτα επεξεργασμένο.

Μέρα 10η: Πες όχι στο πλαστικό μπουκαλάκι νερό

Το μόνο που θα χρειαστείς είναι το δικό σου παγουρίνο. Κάνεις και καλό στον πλανήτη και στην τσέπη σου.

Διαβάστε τη συνέχεια στο ladypapaya.com