Screen Shot 2013-11-06 at 8.47.30 μ.μ.

Ποια είναι η εμπειρία που ζει ο επισκέπτης της μονάδας σας;

Είναι μοναδική για κάθε επισκέπτη, αυτός είναι ο στόχος. Δε θέλουμε να επιβάλουμε μια συγκεκριμένη εμπειρία ή νοοτροπία αλλά να βοηθήσουμε να βρει ο επισκέπτης αυτό που έχει ανάγκη βαθιά μέσα του. Μπορεί να συμμετέχει σε αγροτικές δραστηριότητες, μάζεμα ελιών, πάτημα σταφυλιών, να ξεκουραστεί, να περπατήσει στην φύση, να συμμετέχει σε σεμινάρια αυτοδιαχείρισης ή εναλλακτικών μορφών γύμνασης του σώματος και της ψυχής όπως γιόγκα, διαλογισμός και άλλα. Μπορεί να μάθει να φτιάχνει ψωμί ή σαπούνι. Από τον κάθε επισκέπτη εξαρτάται.

Μιλήστε μου για τα σεμινάρια που διοργανώνετε πάνω σε διάφορα θέματα όπως εναλλακτική ιατρική, φιλοσοφία, γιόγκα και τάι τσι, τα μαθήματα μαγειρικής και φωτογραφίας αλλά και τις καλλιτεχνικές εκθέσεις και τα εκπαιδευτικά περιβαλλοντικά προγράμματα. Βάση ποιας λογικής γίνονται όλα αυτά;

Η ανθρώπινη υπόσταση έχει ανάγκη να λειτουργούν όλες οι αισθήσεις καθώς και το σώμα και το πνεύμα να εξασκούνται. Θέλουμε στην Ευμέλεια να μιλά η φύση σε όλες τις αισθήσεις μας, μέσα από τις γεύσεις των βιολογικών προϊόντων μας, την ακοή των όμορφων μελωδιών από το περιβάλλον και τα ζώα. Ο επισκέπτης να βλέπει και να απολαμβάνει την φυσική ομορφιά τριγύρω, να μυρίζει τα λουλούδια, να γεύεται τις λιχουδιές και φυσικά να αγγίζει τα δέντρα και τα διάφορα ζώα στο κτήμα. Τα σεμινάρια πολλαπλασιάσουν τις 5 αισθήσεις και αγκαλιάζουν το σώμα και την ψυχή των επισκεπτών.

Τι είναι η οικολογική λίμνη που θέλετε να δημιουργήσετε; Τι προϋποθέτει η κατασκευή της και πως ακριβώς οραματίζεστε ότι θα λειτουργήσει;

Οι φυσικές οικολογικές λίμνες είναι σώματα νερού που δένουν αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον χωρίς την χρήση χημείας για τον καθαρισμού τους. Λόγω της πολύμηνης ξηρασίας, πλέον 6-8 μήνες το χρόνο, θέλουμε να εισάγουμε το στοιχείο του νερού και να κρατήσουμε τα πουλιά και άλλα ζώα στο Νομό Λακωνίας αφού μεταναστεύουν για να βρουν νερό και να επιβιώσουν. Θα λειτουργήσει σαν δεξαμενή νερού για πυροπροστασία και την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου οικοσυστήματος. Η κατασκευή θα γίνει με εκσκαφή και εφαρμογή μεμβράνης στο έδαφος για να κρατήσουμε το νερό, θα γεμίσει με το βρόχινο νερό και θα καθαρίζει φυσικά με διάφορα υδρόβια φυτά και αποκλειστικά φυσικά φίλτρα. Θα δημιουργηθεί δηλαδή ένα νέο οικοσύστημα και ένα νέο μικροκλίμα.

Screen Shot 2013-11-06 at 8.50.58 μ.μ.

Έχετε κάνει κάποιου είδους επιστημονική έρευνα πάνω σε αυτό;

Έχει γίνει έρευνα αρκετά χρόνια από εμένα καθώς με ενδιαφέρει η προστασία του περιβάλλοντος και η υποβοήθηση της φύσης. Η αρχιτεκτονική ομάδα aka lab Architects που εκπόνησε τη μελέτη έχει έρθει σε επαφή με ειδικούς από το εξωτερικό και την Ελλάδα και η οι ίδιοι έχουν μεγάλη εμπειρία σε θέματα διαχείρισης νερού και βιώσιμης αρχιτεκτονικής.

Τι ακριβώς έχει σχεδιάσει η αρχιτεκτονική ομάδα;

Κατ’ αρχήν την ίδια τη φυσική λίμνη. Τη διαδικασία δημιουργίας της και μάλιστα ο στόχος μας είναι όλα τα υλικά που θα προκύψουν κατά τη δημιουργία της, όπως το χώμα να επαναχρησιμοποιηθούν επί τόπου. Η φυσική λίμνη θα περιβάλλεται από διάφορες ήπιες κατασκευές σκίασης, κατασκευασμένους μόνο με οικολογικά και ανακυκλώσιμα υλικά, και χώρους για γιόγκα, υπαίθριου καθιστικού, βιολογικό αγρο-μπαρ και κουζίνα για σεμινάρια μαγειρικής. Επίσης, θα υπάρχει ένα μικρό θέατρο και μεγάλος υπαίθριος χώρος για διοργανώσεις δίπλα στη λίμνη.

Αυτό τον καιρό κάνετε μια καμπάνια κοινωνικής χρηματοδότησης στην πλατφόρμα Indiegogo για τη δημιουργία της λίμνης. Ποιο είναι το ποσό που θέλετε να συγκεντρώσετε και τι έχετε καταφέρει μέχρι στιγμής;

Κοινωνική χρηματοδότηση σημαίνει ότι εμείς έχουμε μια ιδέα και για να την υλοποιήσουμε ζητάμε τη βοήθεια όλου του κόσμου που πιστεύει σε αυτήν. Η διαδικασία είναι απολύτως αξιόπιστη και ασφαλής και όποιο ποσό και αν συνεισφέρει κάποιος είναι εξίσου σημαντικό. Υπάρχουν διάφορες πλατφόρμες κοινωνικής χρηματοδότησης (crowdfunding), εμείς διαλέξαμε το indiegogo για εκθέσουμε την ιδέα μας στο παγκόσμιο κοινό. Ζητάμε λοιπόν την οικονομική στήριξη όλων για να υλοποιήσουμε το όνειρο μας για μια φυσική λίμνη και την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου οικοσυστήματος. Θα κάνει διαφορά όχι μόνο για εμάς αλλά για ολόκληρο το νομό Λακωνίας. Επειδή το ποσό είναι μεγάλο χρειαζόμαστε πολλούς υποστηρικτές και θέλουμε όλοι να μοιραστούν την ιστορία μας.

Screen Shot 2013-11-06 at 8.49.35 μ.μ.

Γιατί θέλετε να δώσετε στη λίμνη το όνομα Πέντε Στοιχεία;

Για τα στοιχεία της φύσης (χώμα, νερό, φωτιά, αέρας) έχουν μιλήσει σπουδαίοι άνθρωποι στην παγκόσμια ιστορία, εγώ απλώς έχω νιώσει την ύπαρξη τους έντονα μέσω από την επαφή με την Ευμέλεια και την φύση. Το στοιχείο της κόκκινης γης είναι έντονο στο αγρόκτημα, η φωτιά επίσης μέσω της μαγειρικής και της ζέστης το καλοκαίρι, ο ανοιχτός ορίζοντας και ο καθαρός αέρας εκφράζει την ύπαρξη αυτού του στοιχείου. Επιπλέον, η ανθρώπινη ύπαρξη σαν πέμπτο στοιχείο είναι παντού και πλαισιώνει όλα τα υπόλοιπα. Το στοιχείο του νερού μας λείπει και θέλουμε την βοήθεια σας για ολοκληρωθούν τα πέντε στοιχεία στην Ευμέλεια, να κλείσουμε αυτό τον κύκλο και να ανοίξουμε ένα μαγικό κόσμο με ακόμα περισσότερες εμπειρίες.

Περιγράψτε μου τι έγινε στην παρουσίαση του πρότζεκτ στο Hub πριν από μία εβδομάδα περίπου.

Παρουσιάσαμε την ιδέα της φυσικής λίμνης σε ένα σύνθετο κοινό όπως αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες, νέους επιχειρηματίες, ανθρώπους που τους ενδιαφέρει η προστασία του περιβάλλοντος και σε φίλους και επισκέπτες που έχουν βιώσει την εμπειρία της Ευμέλειας. H aka lab παρουσίασε το αρχιτεκτονικό σχέδιο και την έρευνα τους και τις πηγές έμπνευσης μας. Μετά είχαμε ένα όμορφο πάρτι με μουσική από την Αφροδίτη Σημίτη και την Άννα Αναστασίου από το Join Radio και ωραίες λιχουδιές από τα βιολογικά προϊόντα της Ευμελειας και την Λακωνικής γης, επεξεργασμένα και πειραγμένα γαστρονομικά από τους Tip The Chef.

*Μάθετε περισσότερα για τη λίμνη εδώ

*Ο σύνδεσμος της εκστρατείας στο Indiegogo εδώ

1 2