LIFE

Ολυμπία Οδός & Ι.Ο.ΑΣ.: Ενώνουν τις δυνάμεις τους και ενισχύουν την οδική ασφάλεια στην Ελλάδα

Καθότι η Ολυμπία Οδός είναι ένας από τους πιο ασφαλείς και σύγχρονους αυτοκινητοδρόμους της χώρας μας, δεν θα μπορούσε παρά να αναλαμβάνει πολύ σοβαρά τον ρόλο της ως υπεύθυνου κοινωνικού εταίρου στην καλλιέργεια μίας οδηγικής κουλτούρας με επίκεντρο την ασφάλεια. 

Σε αυτό το πλαίσιο, το πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «Η ζωή δεν έχει undo», που υλοποιείται από την Ολυμπία Οδό και το Ι.Ο.ΑΣ., κινείται σε δύο επίπεδα, με στόχο να ευαισθητοποιήσει τους οδηγούς του σήμερα αλλά και του αύριο. Όσον αφορά τους πρώτους, διοργανώνει την ενέργεια «PIT STOP για την οδική ασφάλεια» στις αρχές κάθε καλοκαιριού προκειμένου να προσεγγίσει τους οδηγούς σε μία από τις πιο «ταξιδιάρικες» εποχές του χρόνου. Έτσι, την ημέρα της δράσης, σε Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (Σ.Ε.Α.), οι οδηγοί μπορούν να διενεργήσουν βασικούς ελέγχους στους υαλοκαθαριστήρες, τα καύσιμά τους, τον εξοπλισμό ασφαλείας του αυτοκινήτου τους και να συμμετέχουν σε κληρώσεις με πλούσια δώρα. Οι συμμετέχοντες στη δράση δοκιμάζουν, επίσης, προσομοιωτές πρόσκρουσης και διάφορες βιωματικές δραστηριότητες με θέμα την οδική ασφάλεια ώστε να έχουν μία συνολική ενημέρωση γι’ αυτό.

Η Ολυμπία Οδός ωστόσο δεν σταματά εκεί. Αναγνωρίζοντας τη σημασία της εκπαίδευσης των μελλοντικών γενεών, υλοποιεί με το Ι.Ο.ΑΣ. το πρόγραμμα «Κάν’το Σωστά» που απευθύνεται σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου. Συγκεκριμένα, η δράση, η οποία έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας, υλοποιείται σε σχολεία της Αχαϊας και της Κορινθίας και βασιζόμενη στην επιστημονική τεκμηρίωση, προωθεί τη βιωματική μάθηση και την ευαισθητοποίηση σε κρίσιμα ζητήματα της κυκλοφοριακής αγωγής και της οδικής ασφάλειας μέσα από δύο μέρη: το θεωρητικό και το βιωματικό. 

Συγκεκριμένα, οι μαθητές χάρη στη χρήση γυαλιών μέθης, αντιλαμβάνονται πόσο εύκολο είναι να κάνει κανείς μοιραία λάθη όταν βρίσκεται σε κατάσταση μέθης, ενώ με τη βοήθεια ειδικών προσομοιωτών βιώνουν και την αίσθηση της σύγκρουσης αλλά και της ανατροπής του αυτοκινήτου. Στόχος είναι οι νέοι να συνειδητοποιήσουν τη σημασία της ασφαλούς οδήγησης και της υπεύθυνης συμπεριφοράς στον δρόμο, για την καλλιέργεια σωστής οδηγικής κουλτούρας στη χώρα μας. 

Σε συνεργασία με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Κορινθίας και Αχαΐας το πρόγραμμα «Κάντο Σωστά» έχει παρουσιαστεί μέσα στο 2022 σε 1.700 μαθητές Λυκείου και Γ’ Γυμνασίου σε σχολεία της Κάτω Αχαΐας, της Πάτρας και του Αιγίου και σε περίπου 550 μαθητές Λυκείου και Γ’ Γυμνασίου από το Χιλιομόδι, τα Αθίκια, την Κόρινθο και το Βραχάτι. Συνολικά, από την έναρξη του προγράμματος το 2019, μέχρι σήμερα το πρόγραμμα, έχει υλοποιηθεί σε 52 σχολεία κι έχουν εκπαιδευθεί πάνω από 5.500 μαθητές.

Με τον άνθρωπο ως αστάθμητο παράγοντα στα ζητήματα οδικής ασφάλειας, οι καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε θέματα οδηγικής συμπεριφοράς είναι πάντοτε επίκαιρες και αναγκαίες. Κι η Ολυμπία Οδός αναλαμβάνει επιτυχώς τον ρόλο της, με υπευθυνότητα, αποτελώντας πρότυπο για κάθε σύγχρονο αυτοκινητόδρομο όχι μονάχα για τις συνθήκες του ίδιου του δρόμου, αλλά και για την προσπάθεια που κάνει για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στη χώρα μας.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA