Categories: DESIGN

Αν απολαμβάνετε τα διαμερίσματα χωρίς σχεδιαστικές υπερβολές και περιττούς χώρους, τότε πρέπει να δείτε αυτό

Επικεντρώνεται στη σύγχρονη αισθητική του interior design, στην αρχιτεκτονική της απλής γεωμετρίας, δίνει έμφαση στα φυσικά υλικά, αποφεύγει τις σχεδιαστικές υπερβολές και τους περιττούς χώρους. Παράλληλα, «Το κάθε project για εμάς είναι μοναδικό και λειτουργούμε αναφορικά με τον χρήστη του χώρου».

Η ομάδα του αρχιτεκτονικού γραφείου Normless προσπαθεί να μην επιβάλει συγκεκριμένες τάσεις της αρχιτεκτονικής και του design αλλά να συνδυάζει, να καθοδηγεί και να καθοδηγείται από την αισθητική του πελάτη, με βάση πάντα τα δικά της σχεδιαστικά κριτήρια.

Ένα από τα έργα του γραφείου είναι αυτό το  διαμέρισμα 156 τετραγωνικών μέτρων το οποίο βρίσκεται σε συγκρότημα κατοικιών στα βόρεια προάστια της Αθήνας. Η ομάδα του Normless  ανέλαβε να ανακαινίσει το μεγαλύτερο μέρος του διαμερίσματος  και στη συνέχεια το διακόσμησε προκειμένου να ικανοποιήσει τις λειτουργικές και αισθητικές ανάγκες της ιδιοκτήτριας.

Ο ενιαίος χώρος του καθιστικού και της τραπεζαρίας επιλέχτηκε να τονιστεί με έναν αναπαυτικό καναπέ, την πλάτη του οποίου οριοθετούν μια σειρά από ράφια κατασκευασμένα από μασίφ δρυ, τοποθετημένα ασύμμετρα σε μεταλλικές custom made βάσεις. Ο καθρέφτης της εισόδου και το κεντρικό τραπεζάκι του σαλονιού, κατασκευάστηκαν κατά παραγγελία από την εταιρία Grey matters, προκειμένου να δέσουν αρμονικά με το γραμμικό τζάκι που επενδύθηκε με φυσικό κονίαμα σκούρου χρώματος.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το τραπέζι της τραπεζαρίας κατασκευάστηκε επίσης από μεταλλική ασύμμετρη βάση και μασίφ δρύινη επιφάνεια, ενώ για τον φωτισμό πάνω από αυτό δημιουργήθηκαν μεταλλικά διάτρητα φωτιστικά.

Στο κεντρικό υπνοδωμάτιο, οι ντουλάπες οι οποίες βρίσκονται στον προθάλαμο είναι κατασκευασμένες από σκουρόχρωμη ματ λάκα και μασίφ δρύινα πόμολα. Στο ensuite μπάνιο, δύο «κουτιά» διαφορετικού μήκους και υλικού (το ένα κατασκευασμένο από ξύλο και το άλλο από τσιμέντο) αλλά ίδιου ύψους, δημιουργούν τη σύνθεση νιπτήρα και αποθηκευτικού επίπλου. Το λευκό παραβάν, τα ξύλινα κομοδίνα και το oversize κρεβάτι με το υφασμάτινο κινούμενο κεφαλάρι, ολοκληρώνουν τη minimal εικόνα της κρεβατοκάμαρας.  

Με έδρα της την πόλη της Θεσσαλονίκης και παρότι δεν έχει την τάση να επιβάλλει τις αρχιτεκτονικές της αναφορές, η ομάδα νέων επαγγελματιών που συνθέτει το γραφείο Normless από το 2014 δημιουργεί έργα στα οποία αφήνει το σχεδιαστικό της στίγμα.  

Ποιους σκοπούς πιστεύουν ότι πρέπει να εξυπηρετεί η σύγχρονη αρχιτεκτονική όταν πρόκειται να δημιουργήσει χώρους κατοίκησης η Σάντρα Καλλιάγρα, η Μένη Κουρμπέτη και ο Γρηγόρης Καλλιός; «Ο χώρος της κατοικίας, αποτελεί για τον κάθε άνθρωπο βασικό ζωτικό χώρο της καθημερινότητας του. Η αρχιτεκτονική, οφείλει να δημιουργεί ένα περιβάλλον καλαίσθητο, το οποίο όμως πρωτίστως να  εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων και να “φιλοξενεί” τις δραστηριότητές τους. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε ότι η λειτουργικότητα του χώρου -όπως αυτή προκύπτει από τις εκάστοτε ανάγκες των ατόμων που τον κατοικούν- αποτελεί βασικό αρχιτεκτονικό μέλημα. Πέραν της καθημερινής λειτουργίας του όμως, ο χώρος θα πρέπει να εκφράζει τους κατοίκους και σε επίπεδο αισθητικής, δεδομένου ότι οι ψυχολογικές προεκτάσεις στο σχεδιασμό της κατοικίας σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με θέματα χρωματικών επιλογών, φωτισμού, αλλά και αρμονικής τάξης των αντικειμένων».

Περισσότερες πληροφορίες για το αρχιτεκτονικό γραφείο Normless θα βρείτε εδώ.
Ζωή Παρασίδη

Η Ζωή Παρασίδη γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από το 2009 εργάζεται ως δημοσιογράφος.