Categories: SPONSORED

Μάθαμε τα 5 μυστικά σωστού σερβιρίσματος μπύρας από τους καλύτερους

Όλα εξαρτώνται από τον τρόπο που στα σερβίρουν. Από το πως θα σου σερβίρει το αφεντικό σου την απόλυσή σου, λόγω περικοπών, μέχρι το πως θα σου σερβίρουν σωστά την μπύρα. Έχεις προσέξει ποτέ τις μικροκινήσεις του barman όταν σου βάζει την βαρελίσια στο ποτήρι; Τι θερμοκρασία έχει; «Έκοψε» σωστά; Σε κοίταξε στα μάτια όταν σου σέρβιρε την παγωμένη Heineken;

Αυτά και άλλα πολλά για την τελετουργία σερβιρίσματος της τέλειας μπύρας μάθαμε ένα απόγευμα στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία μαζί με τη Λίνα Ρόκου. Τα πράγματα είναι απλά, αν απομνημονεύσεις τα 5 βήματα. Όπως κάναμε κι εμείς.

Ο μπαρμαν ο σωστός οφείλει να γνωρίζει ποιά είναι τα βήματα αλλά και τι θυσιάζει ή τι αλλάζει αν παραλείψει κάποιο από αυτά.

Οι δύο μαθητευόμενες.

1ο βήμα: Καθαρίζω

Παίρνεις το ποτήρι από τον πάγκο, αφού είναι ήδη πλυμένο και καθαρό. Τι γίνεται όμως αν έχει μείνει ανεξίτηλο κόκκινο κραγιόν στο χείλος του; Για κάτι τέτοιες περιπτώσεις, πρέπει να ελέγχεις την καθαριότητά του και να το βουτάς στις ειδικές βούρτσες έτσι ώστε να διασφαλίσεις 100% ότι θα είναι καθαρό. Φυσικά, το κοιτάς καλά καλά πριν προχωρήσεις στο επόμενο στάδιο, το sprinkler, που μοιάζει με ψύκτη, αλλά πετάει το νερό προς τα πάνω, σε θερμοκρασία 3-5 βαθμών Κελσίου. Είναι σημαντικό η μπύρα να είναι παγωμένη. Η διαδικασία αυτή δροσίζει και ενυδατώνει το ποτήρι, έτσι ώστε να είναι έτοιμο να δεχτεί την μπύρα.

Ο Master Draught Δημήτρης μας μυεί στον φανταστικό κόσμο της τέλειας μπύρας.

Δεν παραλείπουμε ποτέ την βούρτσα. Η Λίνα το έμαθε καλά.

Εντάξει, γυάλισε!

Λεπτομέρεια για τους πολύ πορωμένους: Ένα αστέρι ανάγλυφο στον εσωτερικό πάτο του ποτηριού δεν χρησιμεύει για διακόσμηση, αλλά για να στροβιλίζεται η μπύρα και να ευνοείται η δημιουργία του αφρού.

2ο βήμα: Γεμίζω

Σε γωνία 45°, πλησιάζεις το ποτήρι στην κάνουλα, χωρίς όμως να το ακουμπάς, για να μην αλλοιωθεί η ευαίσθητη γεύση της μπύρας και να μην χαλάσει ο αφρός. Προειδοποίηση: Η πρώτη σταγόνα πρέπει να πέφτει εκτός ποτηριού για να μην πάρουμε τον αφρό που έχει μείνει από πριν στο στόμιο της κάνουλας. Το γεμίζεις λοιπόν, καθώς το φέρνεις σε όρθια θέση, μέχρι να υπερχειλίσει και το αφήνεις δίπλα για να ξεκουραστεί.

Κάπως έτσι δηλαδή.

Ώπα!

3ο βήμα: Κόβω

Παίρνεις τον κόφτη -για τους έμπειρους “foam skimmer”- και σε γωνία πάλι 45° «κόβεις» όλη την διάμετρο του ποτηριού. Έτσι, αφαιρείς την επιπλέον μπύρα και μονώνεις την μπύρα με τον αφρό, ώστε να μην μπει μέσα οξυγόνο και χαλάσει την γεύση και το χρώμα της.

Το «κόψαμε» καλά;

4ο βήμα: Τσεκάρω

Θέλεις να ελέγξεις την ποσότητα του αφρού. Ο κόσμος δεν ξέρει τι ρόλο βαράει όλο αυτό, αλλά εμπειρικά γνωρίζει πως τα δύο δάχτυλα αφρού είναι το ιδανικό. Ακριβώς στο ύψος του αστεριού. Δεν είναι τυχαίο. 

Σκούρα τα πράγματα ε;

Όχι, εντάξει, μια χαρά τα πήγαμε!

5ο βήμα: Σερβίρω

Παίρνεις το σουβέρ σου, το στήνεις ώστε να «κοιτάει» τον καταναλωτή, ακουμπάς το ασορτί ποτήρι, ενώ τον κοιτάζεις στα μάτια και κάνεις την τσαχπινιά σου, ώστε να του τραβήξεις την προσοχή στη μπύρα.

Στην υγειά σας!

Και μην ξεχνάτε, πάντα να πίνετε υπεύθυνα.

Αναστασία Βαϊτσοπούλου

Share
Published by
Αναστασία Βαϊτσοπούλου