Categories: WELLNESS

Matcha: Μάθαμε γιατί μιλούν όλοι γι’ αυτό το πράσινο ρόφημα

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μια στροφή σε έναν πιο υγιεινό και καθαρό τρόπο ζωής. Πέρασαν οι εποχές που το τζανκ μεσουρανούσε, πλέον ο κόσμος αποζητά τρόπους να αναζωογονηθεί και να γεμίσει με θρεπτικά συστατικά τον οργανισμό του. Τί είναι όμως αυτό που βλέπεις παντού μπροστά σου; Δεν μπορεί παρά να αναρωτηθείς περί τίνος πρόκειται και γιατί έχει δημιουργηθεί τόσο buzz σε ολόκληρο τον πλανήτη γύρω από τα έξι γράμματα που το περιγράφουν. Κάπως έτσι, ξεκίνησε ένα νοητό ταξίδι ανακάλυψης τι εστί matcha.

Κυριολεκτώντας, matcha σημαίνει τσάι σε σκόνη και πρόκειται για ολόκληρα φύλλα πράσινα τσαγιού, της ποικιλίας tencha αυστηρά, τα οποία αλέθονται σε εξαιρετικά λεπτή πούδρα. Με μια σύντομη έρευνα, έμαθα ότι καταναλώνοντας ολόκληρο το φύλλο, προσλαμβάνει κανείς όχι μία, όχι δύο, αλλά 137 ολόκληρες φορές τα αντιοξειδωτικά του πράσινου τραγιού και 12 φορές την θρεπτική του αξία. Γι’ αυτό και κατατάσσεται στην κατηγορία «φαρμακοτρόφιμα» που μπορεί να μην ακούγεται τόσο ελκυστική, αλλά περιέχει τόσα πολλά και σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό σε πολύ μικρή ποσότητα.

Πιο συγκεκριμένα, αν μετρήσεις πόσα αντιοξειδωτικά προσφέρει το κάθε superfood, δεν θα βρεις άλλο που να έχει περισσότερα. Έτσι, βοηθάει στην φυσική αποτοξίνωση του σώματος και γι’ αυτό ευχαριστούμε την υψηλή περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη. Αλλά αυξάνει και την θερμογένεση (ή αλλιώς την διαδικασία παραγωγής θερμότητας μέσω του μεταβολισμού μας), γεγονός που βοηθάει πολύ στην απώλεια βάρους. Ακόμη, η μάτσα είναι και πλούσια σε όλα εκείνα τα συστατικά (κατεχίνες και επιγαλοκατεχίνες) που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και ξυπνούν τον μεταβολισμό μας. Το κυριότερο όμως είναι ότι παρέχει ήρεμη ενέργεια για ώρες. Η λεγόμενη zenergy επιτυγχάνεται από τον συνδυασμό καφεΐνης με ένα σπάνιο αμινοξύ (την L-θειανίνη) που προωθεί την χαλάρωση.

Πώς όμως μπορούμε να πάρουμε όλα τα οφέλη που μας προσφέρει η φύση; Εξαιτίας του ιδιαίτερου τρόπου παραγωγής της μάτσα, πρέπει να δίνουμε προσοχή στο είδος που καταναλώνουμε. Γίνεται ολόκληρη ιεροτελεστία, κατά την οποία τα δενδρύλια του πράσινου τσαγιού πρέπει να απολαμβάνουν πλήρη σκιά για ένα μήνα πριν την συγκομιδή, αυξάνοντας έτσι την χλωροφύλλη τους, άρα και τα αντιοξειδωτικά τους. Αν δεν έχει προηγηθεί αυτή η διεργασία, τότε πρόκειται για απλά φύλλα πράσινου τσαγιού χωρίς τα οφέλη που προσφέρει η μάτσα.

Η αυθεντική μάτσα ξεχωρίζει από το καθαρό πράσινο χρώμα της, ούτε πολύ σκούρο, ούτε κιτρινωπό. Όταν πάλι είναι χύμα, οξειδώνεται και χάνονται τα θρεπτικά συστατικά της. Η καλύτερη ποιότητα μάτσα που μπορεί να βρει κανείς είναι το Ceremonial Grade. Έχει τις ρίζες της στα βουδιστικά μοναστήρια και τις παραδοσιακές τελετές των μοναχών που την καταναλώνουν ατόφια για να τους βοηθήσει στον διαλογισμό. Στην παραγωγή της χρησιμοποιούνται μόνο τα πιο νεαρά και φρέσκα φύλλα από την κορυφή του φυτού, τα οποία είναι πιο γλυκά και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Πριν αλεστούν σε πούδρα, αφαιρούνται σχολαστικά οι μίσχοι και οι νευρώσεις των φύλλων, εξ’ου και είναι το πλέον εύγευστο, χωρίς ζάχαρη ή άλλες ουσίες. Χαρακτηρίζεται ως “umami”, είναι εξαιρετικά απαλή και ηπίως γλυκιά με φρουτώδεις νότες και  μια μακρυά, γήινη επίγευση. 

Η μάτσα, όπως όλες οι ρίζες πράσινου τσαγιού, ξεκίνησε από την Κίνα και ταξίδεψε στα βάθη της Ιαπωνίας τον 12ο αιώνα. Μέχρι σήμερα, είναι διακεκριμένη η ιαπωνική μάτσα, όχι λόγω τοποθεσίας (για αυτό άλλωστε και δεν υπάρχει Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης), αλλά εξαιτίας της τεχνογνωσίας που έχουν αναπτύξει οι Ιάπωνες στην παραγωγή της. Όμως έχουν εκφραστεί έντονοι προβληματισμοί για το πυρηνικό δυστύχημα στην Φουκοσίμα το ’11 και τα κατάλειπα ραδιενέργειας που επιστήμονες πιστεύουν ότι θα περάσουν δεκαετίες για να εξαφανιστούν από το υπέδαφος.

Γι’ αυτό, έψαξα και βρήκα την ανώτερης ποιότητας μάτσα που υπάρχει στην Ελλάδα, 100% ceremonial grade και με τριπλή βιολογική πιστοποίηση από μια και μοναδική φάρμα για να εγγυάται την πορεία της μέχρι το φλιτζάνι σας, και φέρει το όνομα Matcha Ninja.

Σαν βγεις στον πηγαιμό για το wellbeing, να εύχεσαι να είναι μακρύς ο δρόμος. Γιατί θ’ ακούσεις και θα μάθεις για διάφορα πράγματα που μπορεί να θες να βάλεις στην καθημερινή σου ρουτίνα. Ένα από αυτά ακούει στο όνομα “Matcha” και μάλλον κάνει καλό match με την ευεξία σου.

Στέλλα Σαρρή

Share
Published by
Στέλλα Σαρρή