Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaGADGETS

Μα πόσα Hz πρέπει να είναι τέλος πάντων η τηλεόρασή μου;

Ρίχνουμε μια ματιά στην ιστορία του ρυθμού ανανέωσης στις τηλεοράσεις και προσπαθούμε να βγάλουμε άκρη.
435112

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά: τι είναι ο ρυθμός ανανέωσης (refresh rate) σε μία τηλεόραση; Η τηλεόραση, που λέτε, λειτουργεί προβάλλοντάς μας πολλές εικόνες τη μία μετά την άλλη τις οποίες ο ανθρώπινος εγκέφαλος αντιλαμβάνεται ως «κινούμενη ροή». Ο ρυθμός ανανέωσης εικόνας λοιπόν είναι ακριβώς αυτός: πόσες φορές ανανεώνεται η εικόνα της τηλεόρασης μέσα στον πεπερασμένο χρόνο του ενός δευτερολέπτου. Παλαιότερα όλες οι τηλεοράσεις έπαιζαν στα 50 Hz (τόσα είχαν όλες οι PAL περιοχές), ωστόσο στην εποχή του HD και του 4Κ η απλότητα αυτή έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει τον ρυθμό ανανέωσης να… τραβά την ανηφόρα φτάνοντας σε τετραψήφια νούμερα που ζαλίζουν. Ισχύουν όμως;

TX-65CR730E_1

Τεχνολογία εναντίον μάρκετινγκ

Ο ρυθμός ανανέωσης δυστυχώς ήταν ο ηττημένος στη μάχη του με το μάρκετινγκ. Οι εταιρείες, θέλοντας να εντυπωσιάσουν το κοινό και να παρουσιάσουν πλεονεκτήματα έναντι του ανταγωνισμού, βρήκαν τρόπους να αυξήσουν τεχνητά τα Hz των τηλεοράσεών τους, χωρίς όμως οι αριθμοί που επικοινωνούν να ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα. Ουσιαστικά μιλάμε για τεχνικές που, η καθεμία με τον τρόπο της, ενισχύουν την ψευδαίσθηση της κίνησης που λέγαμε πιο πάνω. Ενδεικτικά, αυτό μπορεί να γίνει είτε απλά «κοπιάροντας» κάθε εικόνα, είτε δημιουργώντας τεχνητά «ενδιάμεσες» εκδόσεις ανάμεσα σε δύο άλλες. Οι δύο τεχνικές αυτές, αμέσως-αμέσως μας δίνουν 2,5 φορές τα αρχικά “frames”, για να καταλάβετε…

Αφήνοντας τα τεχνικά παρασάγγας, οι περισσότερες high-end τηλεοράσεις στις μέρες μας, παίζουν είτε στα 120 Hz, είτε στα 240 Hz. Από εκεί και πέρα, ο κάθε κατασκευαστής δίνει τις δικές του τιμές για λόγους μάρκετινγκ, στις οποίες μάλιστα πολλές φορές, αν προσέξετε, δεν αναφέρει καν τα Hz αφού προτιμά να χρησιμοποιεί τη… δική του μονάδα μέτρησης (PQI, PMI κ.α.)! Για να βρείτε τον πραγματικό ρυθμό ανανέωσης μιας τηλεόρασης, θα χρειαστεί να την αναζητήσετε ενδελεχώς στο διαδίκτυο, ωστόσο για μια πρώτη, πρόχειρη εικόνα, μπορείτε να έχετε κατά νου τον ακόλουθο κανόνα: αν ο δηλωμένος ρυθμός ανανέωσης του κατασκευαστή είναι μέχρι και 600 Hz, τότε μιλάμε για πραγματική συχνότητα 120 Hz. Αν ξεκινά από τα 700-800 Hz και ανεβαίνει, τότε υπολογίζετε 240 Hz.

61BS6imbUpL._SL1500_

Φυσικά το παραπάνω διαφέρει ανά κατασκευαστή αφού η κάθε εταιρεία έχει τα δικά της μέτρα και σταθμά, κάτι που λειτουργεί ενάντια στον καταναλωτή μιας που αντί να εντυπωσιάζει, μάλλον μπερδεύει. Εσείς έχετε υπ’ όψιν σας, αν ετοιμάζεστε για… σαφάρι τηλεόρασης, πως για να αποφύγετε τις θαμπές και θολές εικόνες, θα χρειαστείτε μια τηλεόραση LED με όσο το δυνατόν καλύτερο ρυθμό ανανέωσης, ειδάλλως μία –ακριβότερη- OLED. Σε κάθε περίπτωση, προσπαθήστε να δείτε και σε λειτουργία πριν από την αγορά σας για να έχετε μία ακόμα καλύτερη εικόνα για τις δυνατότητές της.

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.