LOVE & SEX

Πώς να βάλεις τη συναινετική πολυγαμία στη ζωή σου χωρίς να πληγωθεί κανείς

Η συναινετική πολυγαμία χρειάζεται λεπτούς χειρισμούς και ειλικρίνεια. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Μπορεί κάποιοι να φτιάχνονται στη σκέψη ότι θα υπάρχουν περισσότερα άτομα στη ζωή τους, με τα οποία είτε θα βρίσκονται ξεχωριστά, είτε θα συμμετέχουν όλοι μαζί σε μία σχέση, σαφώς όμως αυτό το πακέτο δεν είναι μία εύκολη υπόθεση ιδίως όταν μεγαλώνεις σε μία χώρα που τα στερεότυπα μετατρέπουν κάθε τι διαφορετικό σε ταμπού. 

Αν το μέσα σου βράζει για νέες συγκινήσεις και νιώθεις κοντά σε ένα τέτοιο βήμα, τότε αυτό πρέπει να γίνει χωρίς να πληγώσεις τους ανθρώπους που έχουν μοιραστεί τις ερωτικές τους επιθυμίες, τις ανασφάλειες και το συναίσθημά τους μαζί σου.

Αν λοιπόν σκέφτεσαι να βουτήξεις στα βαθιά για πρώτη φορά, καλό είναι να δεις πρώτα αν μπορείς και να το υποστηρίξεις. 

Είναι η συναινετική πολυγαμία αυτό που θες;

Ας πούμε ότι είσαι σε μία σχέση και έχετε αποφασίσει ότι θέλετε να συμπεριλάβετε και άλλους στην ερωτική σας ζωή. Αυτό δεν σημαίνει αυτομάτως ότι θα πέσεις με τα μούτρα σε ό,τι καινούργιο σου γυαλίσει χωρίς να ενημερώσεις πρώτα για την κατάστασή σου. Θα πρέπει και το νέο πρόσωπο να συναινεί σε όλο αυτό. Αν φαντάζεσαι ένα τεράστιο όργιο όπου όλοι θα πηγαίνουν με όλους, είσαι εκτός θέματος. Ακόμη και το ελεύθερο να έχεις από το λιμάνι σου για να σαλπάρεις για άλλα λιμάνια χωρίς πορεία πλεύσης, θα πρέπει να ενημερώνεις τους νέους προορισμούς για τη σταθερή σου βάση. Όλοι πρέπει να έχουν γνώση της κατάστασης και να τους αρέσει η ιδέα να ταξιδέψουν μαζί σε άλλη γη σε άλλα μέρη. 

Όταν το βάρος πέφτει μόνο στους ώμους του ενός ατόμου, αναπόφευκτα θα υπάρξει πρόβλημα και κάποιος θα πληγωθεί. Ο στόχος μιας polyamory σχέσης είναι να είναι και υγιής. Όχι να αρρωσταίνει κάποιος από ζήλια και οι υπόλοιποι να γλεντάνε. Αν καταφέρεις να συντονίσεις πολλά πρόσωπα με ειλικρίνεια, μπορείς να δημιουργήσεις ακόμη και μία ευτυχισμένη οικογένεια στο μέλλον και, κυρίως, να απολαμβάνεις τη σεξουαλικότητά σου χωρίς να πληγώνεται ο άνθρωπος που είναι δίπλα σου. Ναι, οκ, μια polyamorous σχέση δεν είναι εύκολη υπόθεση και σίγουρα δεν είναι για όλους, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο αριθμός εκείνων που την έχουν δοκιμάσει και τους ταιριάζει όλο και αυξάνεται τα τελευταία χρόνια.

Μη φέρεσαι κακομαθημένα

Μιλάμε για ανθρώπους με συναισθήματα και όχι για άψυχα σώματα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το να φαντασιώνεις ότι βγαίνεις και συνευρίσκεσαι ερωτικά με δύο ή τρεις ανθρώπους ταυτόχρονα δεν είναι σε καμία περίπτωση το ίδιο με το να βγαίνεις ταυτόχρονα με δύο ή τρεις ανθρώπους που έχουν διαφορετικό χαρακτήρα, διαφορετικά συναισθήματα, ανάγκες, απαιτήσεις, καθημερινό πρόγραμμα, ιδιοσυγκρασία, γούστα, φίλους κλπ. Πρέπει να μπορείτε όλοι μαζί να προσαρμόσετε τις ανάγκες σας και κυρίως πρέπει να μπορείς να προσαρμοστείς εσύ, έτσι ώστε να μην βρεθεί στην πορεία κάποιος από όλους εντελώς ριγμένος. 

Όπως σε μία αποκλειστική σχέση δηλαδή. Να σκέφτεσαι τους άλλους και να δείχνεις τον καλύτερο εαυτό σου, με κατανόηση και ενδιαφέρον. Αν δεν μπορείς να το κάνεις ισάξια, τότε σίγουρα κάποιος θα πληγωθεί. Αν στο μυαλό σου το ένα άτομο είναι εκεί για να σου μαγειρεύει ή να σου αλλάζει λάμπες, το άλλο για να βλέπετε σειρές και το άλλο μόνο για να σε ξεκαυλώνει, καλύτερα σταμάτα το πριν είναι αργά και πεταχτούν “αίματα” στο ταβάνι. Αν όμως υπάρχει ισορροπία, το σίγουρο είναι πως θα το διασκεδάσετε όλοι το ίδιο. Και μην ξεχνάς, συνήθως όταν ξέρεις ότι μπορεί να επιλέξεις ελεύθερα να είσαι με όποιο άτομο θες, σταματάς και να ψάχνεσαι όπως όταν νιώθεις καταπιεσμένη/ος σε μία σχέση. Εκεί έγκειται και η υγιής κατάληξη της πολυγαμίας στην τελική. 

Η ηθική και ο σεβασμός πρέπει να είναι τα πρώτα πράγματα στο μυαλό σου πριν κάνεις τις επιλογές σου. Και η σιγουριά ότι όντως τα άλλα πρόσωπα ξέρουν πού πάνε και είναι έτοιμα και ανοιχτόμυαλα. Ακόμη και αν έχετε αποφασίσει ότι όλα θα είναι στα πλαίσια του “χαλαρού” και όχι της πολυγαμικής σχέσης (είστε δηλαδή όλοι μαζί για να βγάζετε τις ερωτικές σας ορμές σας και μόνο), θα πρέπει να είναι όλοι ενήμεροι και να υπάρχει η σιγουριά ότι δεν θα ζητηθεί κάτι παραπάνω από αυτά που έχετε συμφωνήσει. 

Φαντάζομαι τι θες και χωρίς να μου το πεις

Αυτή είναι μια παγίδα που πέφτουν όλοι. Να υποθέτουν δηλαδή ότι ξέρουν τις ανάγκες του άλλου ατόμου (ή των άλλων στην περίπτωσή μας). Μη γελιέσαι. Ποτέ δεν ξέρεις τι ακριβώς θέλει το άλλο άτομο και μια καλή αρχή για να πάρεις μία ιδέα είναι να ρωτάς και να συζητάς. Μην υποθέτεις, ας πούμε, ότι το πρώτο πρόσωπο συμπαθεί το δεύτερο. Υπάρχει και η περίπτωση να ζηλεύουν και να μισούν το ένα το άλλο. Και χωρίς εσύ να έχεις ιδέα, να προσπαθούν να αλληλοκατασπαραχθούν ή να σκάβουν έναν βαθύ λάκκο. 

Μην υποθέτεις ότι το άλλο άτομο έχει τα ίδια πιστεύω στη ζωή με σένα, ότι μοιράζεστε τις ίδιες αξίες και τους ίδιους ηθικούς φραγμούς γενικά. Μπορεί να ανακαλύψεις πράγματα μέσα στο μυαλό του που δεν τα φαντάζεσαι καν. Η τακτική “μη ρωτάς για να μη μάθεις” είναι η χειρότερη τακτική που θα μπορούσες να ακολουθήσεις σε μια πολυγαμική σχέση αν δεν θες δράματα. Αν πάλι διψάς γι΄ αυτά, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να τα ζήσεις χωρίς να μπλέξεις κι άλλους στο χορόδραμά σου. Αλήθεια, στείλε μου μαιλ και θα σου πω εγώ εκατό τρόπους να το ζήσεις μόνη/ος σου, αγκαλιά με μια μπουκάλα ρούμι και ένα δίκιλο παγωτό.

Μυστικά και ψέματα

Αν νιώσεις ότι κάποιο πρόσωπο δεν θα χαρεί με κάτι που κάνεις, μην μπεις στη διαδικασία να αρχίσεις τα ψέματα, τα κρυφά μηνύματα, τις δικαιολογίες και το ghosting. Είναι καφρίλα και ανήθικο. Έτσι απλά. Ό,τι ισχύει σε μία αποκλειστική σχέση ισχύει κι εδώ, στο θέμα της ηθικής. Όπως δεν θα ήθελες εσύ να βρεθείς σε μία αντίστοιχη θέση που τα άλλα άτομα τα βρήκαν τελικά μεταξύ τους και σε έχουν αφήσει σε μία γωνιά να προσπαθείς να βρεις τις αιτίες στο κεφάλι σου και τρόπους για να χωθείς ξανά στην αγκαλιά τους, έτσι δεν θα το κάνεις κι εσύ. Αν κάτι δεν σου αρέσει, κάνε μια κουβέντα με το πρόσωπο που πρέπει. Προσπαθείστε να το λύσετε μαζί ή έστω να συμφωνήσετε στο ότι δεν τραβάει άλλο. 

Αν δεν τραβάει, τότε φύγε με αξιοπρέπεια

Ακόμα και οι καλύτερες σχέσεις κάποια στιγμή τελειώνουν. Όπως προανέφερα, είναι πολύ πιθανό κάποια στιγμή κάποιος απ’ όλους να μη θέλει άλλο. Να μην τον γεμίζει αυτό. Ή να τον παραγεμίζει σε σημείο σκασμού. Αν έχεις κάνει εσύ κάποια λάθη, αναγνώρισέ τα και δούλεψε με τον εαυτό σου ώστε να μην τα επαναλάβεις στο μέλλον. Μην τραβάς τη σχέση από τα μαλλιά επειδή εσένα δεν σου έχει τελειώσει ή εξαιτίας του εγωισμού σου. Μεγάλα παιδιά είμαστε, μπορούμε να το λύσουμε πολιτισμένα και με συζήτηση για να ξέρουμε πού πατάμε. Μπορεί επίσης όλοι μαζί να δείτε ότι δεν βγαίνει το combo. 

Αν όμως φερθείς σωστά ακόμη και στο τέλος, μόνο κερδισμένη/ος θα βγεις γιατί, καλώς ή κακώς, οι άνθρωποι μιλάνε, και αν στο μέλλον θες να διευρύνεις τους ερωτικούς σου ορίζοντες καλό θα είναι να έχεις “λευκό ποινικό μητρώο”. Μην είσαι κοντόφθαλμη/ος και μη σκέφτεσαι βραχυπρόθεσμα. Στην τελική όλα γίνονται για να βελτιωνόμαστε εμείς, αλλά να κάνουμε και τους άλλους γύρω μας καλύτερους. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση από αυτό. Είτε το παιχνίδι παίζεται από δύο, είτε είναι ομαδικό. 

Αντιγόνη Πάντα-Χαρβά

Share
Published by
Αντιγόνη Πάντα-Χαρβά