Categories: DIGITAL STORIES

Το Κερκυραϊκό Πάσχα με σύμμαχο το κινητό σας

Όσοι έχουν βρεθεί στην Κέρκυρα τις ημέρες του Πάσχα, ή έστω όσοι έχουν παρακολουθήσει ρεπορτάζ στην τηλεόραση, ξέρουν πολύ καλά την πολυκοσμία που επικρατεί στο νησί. Στο Λιστόν, εκεί που υπό φυσιολογικές συνθήκες οι ντόπιοι σουλατσάρουν με την ησυχία τους, επικρατεί το αδιαχώρητο από τουρίστες αλλά και Κερκυραίους, που επιστρέφουν στην πόλη τους για λίγες ημέρες. Τα δρώμενα είναι τόσα πολλά που ορισμένες φορές ακόμα και οι ίδιοι οι μόνιμοι κάτοικοι τρέχουν και δεν προλαβαίνουν. Κι εκεί που πίνει κανείς αμέριμνος τον καφέ του ακούει από μακριά την μπάντα να παίζει πένθιμα κι αναρωτιέται από ποιο καντούνι θα ξεμυτίσει ο επόμενος Επιτάφιος. Η δωρεάν εφαρμογή Corfiot Easter  για πλατφόρμες,  smartphones, tablets  λειτουργικού συστήματος android ήρθε για να δώσει την απάντηση. Η Popaganda μίλησε με την Άννα Γρατσάνη, PR Manager της Creative Web Applications, σχετικά με το app Corfiot Easter, που είναι διαθέσιμο στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Πώς προέκυψε η ιδέα για το Corfiot Easter; Η συγκεκριμένη δουλειά που αποσκοπεί στο να βοηθήσει τους Πασχαλινούς επισκέπτες της Κέρκυρας ξεκίνησε ως μια προσπάθεια να αναδείξουμε το νησί και συγκεκριμένα το Πάσχα. Η πληθώρα των γεγονότων και η έλλειψη μια τέτοιας εφαρμογής μας οδήγησε στην δημιουργία της θεωρώντας πως θα δώσει μια νέα πνοή και μια ουσιαστική βοήθεια σε όσους επισκεφθούν το νησί. Σκεφτήκαμε ως επισκέπτες και έχοντας φιλοξενήσει φίλους και συγγενείς θεωρήσαμε ότι με αυτή την εφαρμογή θα μπορούν οι χρήστες της να δουν πιο σφαιρικά το Πάσχα στην Κέρκυρα και να το απολαύσουν καλύτερα.

Ποιες οι υπηρεσίες που παρέχει η εφαρμογή για όποιον βρεθεί στην Κέρκυρα τις ημέρες του Πάσχα; Παρουσιάζει τα δρώμενα κάθε μέρας αναλυτικά. Περιέχει τα περισσότερα αξιοθέατα που θα ενδιέφεραν έναν επισκέπτη, μουσεία, κτήρια ενδιαφέροντος, εκκλησίες. Έχει tips για να βοηθήσει τους τουρίστες να αποφύγουν διάφορες δυσκολίες. Ακόμα έχει ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, μπαράκια, clubs, ταξί, τηλέφωνα επικοινωνίας με το λιμάνι, παρκινγκ. Γενικά προσπαθήσαμε να συμπεριλάβουμε ότι θα ενδιέφερε έναν επισκέπτη του νησιού.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της; Θεωρούμε πως είναι ένας πλήρης ψηφιακός βοηθός για το Πάσχα στην Κέρκυρα.  Διαθέτει ψηφιακό χάρτη και πυξίδα για να μην χαθείτε στα καντούνια της Κέρκυρας. Επιπλέον, έχει ειδοποιήσεις μισή ώρα πριν το κάθε δρώμενο που υπενθυμίζουν ότι θα γίνει το τάδε γεγονός σε τόση ώρα εκεί, και με την πυξίδα γρήγορα μπορείς να βρεθείς στο σημείο ενδιαφέροντος. Έχει προκαθορισμένες διαδρομές που είναι ιδιαίτερα όμορφες για τους επισκέπτες του νησιού.  Στα ατού θεωρούμε και το συνολικό σχεδιασμό της εφαρμογής που δεν απαιτεί σύνδεση με τον internet (είναι offline) η οποία, παρότι γίνεται όλο και πιο συνηθισμένη, δεν είναι συνήθως δωρεάν ενώ για τους επισκέπτες από ξένη χώρα κοστίζει μια μικρή περιουσία. Φυσικά φροντίσαμε παρότι περιέχει τα πάντα η εγκατάσταση, ακόμα και εικόνες σε πλήρη ανάλυση, να μην είναι ογκώδης ώστε να μην επιβαρύνει τις συσκευές των χρηστών. Γενικότερα προσπαθήσαμε να προσθέσουμε όσα θα λέγαμε σε κάποιον δικό μας άνθρωπο που θα επισκεπτόταν την Κέρκυρα για το Πάσχα.

Οι πληροφορίες δίνονται σε πραγματικό χρόνο; Η εφαρμογή είναι offline που σημαίνει ότι το περιεχόμενο έχει κατεβεί στο smartphone και προσφέρεται χωρίς να χρειάζεται Internet. Ωστόσο επειδή οι εξελίξεις τρέχουν, η εφαρμογή προτείνει στον χρήστη σε τακτά χρονικά διαστήματα να ελέγξει αν υπάρχει επικαιροποιημένη έκδοσή της (update). Για να καλύψουμε αυτά τα updates σε χρήστες που είναι μακριά από τη internet σύνδεσή τους, η εφαρμογή παρουσιάζει πάμπολλα σημεία στην Κέρκυρα όπου οι αντίστοιχες επιχειρήσεις προσφέρουν δωρεάν wifi internet στους πελάτες τους που απολαμβάνουν τις υπηρεσίες τους.

Ποιες οι δυσκολίες στην πραγματοποίηση της εφαρμογής; Πόσο χρονοβόρα ήταν η διαδικασία υλοποίησης της; Η διαδικασία ξεκίνησε πέρσι το Πάσχα με την συλλογή του οπτικοακουστικού υλικού που είναι όλο καταγεγραμμένο με δικό μας υλικό και δραστηριότητα. Δουλεύουμε εντατικά έξι μήνες για την εισαγωγή του στο σύστημα διαχείρισης (βάση δεδομένων) και δημιουργία τόσο της ιστοσελίδας όσο και της εφαρμογής. Γενικά αντιμετωπίσαμε αρκετές δυσκολίες για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα, το οποίο όμως μας αποζημιώνει.

Ποια είναι η ομάδα που δούλεψε για την υλοποίηση; Η ομάδα μας αποτελείται από τους Ιωάννη Καρύδη, Παναγιώτη Γρατσάνη, Άννα Γρατσάνη, Πέτρο Γαστεράτο, Πάνο Πανδή και Σταμάτη Μέξα. Παράλληλα είχαμε πολύ βοήθεια και από φίλους και συγγενείς που μας έδωσαν κάποιο φωτογραφικό υλικό από την συλλογή τους: Ανδρέας Καλαντζής, Σοφία Κιτρινάκη, Έφη Γριμάνη, Μαρία Δουκάκη. Και φυσικά η, μόνιμη εξωτερικός συνεργάτης μας επί νομικών θεμάτων, Δήμητρα Καρύδη.

Τεχνολογία και θρησκεία. Πόσο πρωτοπόρα είναι η συγκεκριμένη εφαρμογή; Υπάρχει κάτι ανάλογο για άλλη περιοχή της Ελλάδας; Η αλήθεια είναι πως δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει κάποια αντίστοιχη εφαρμογή. Η τεχνολογία πλέον έχει εισχωρήσει παντού και η θρησκεία δεν αποτελεί εξαίρεση. Μάλιστα στην Κέρκυρα υπάρχει ένα website της Μητρόπολης που φιλοξενεί εικονική περιήγηση σε ναούς του νησιού.

Ποια η μέχρι τώρα ανταπόκριση του κόσμου; Πόσα τα downloads; Η ενημέρωση των τοπικών επιχειρηματιών για την εφαρμογή και ιστοσελίδα μας αντιμετωπίστηκε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ είχαμε κι επαφές με επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται για αντίστοιχες δράσεις σε άλλες πόλεις. Η ως τώρα ανταπόκριση ήταν ενθαρρυντική με περίπου 3000 επισκέψεις και περίπου 10000 προβολές της σελίδας http://www.corfueaster.gr/ για τις πρώτες 15 μέρες ενώ οι εγκαταστάσεις της εφαρμογής μέχρι και την Κυριακή 13 Απριλίου ήταν περίπου στις 450.

 Η εφαρμογή Corfiot Easter είναι διαθέσιμη για πλατφόρμες / smartphones / tablets λειτουργικού συστήματος android είτε μέσω του google play ή μέσω της http://www.corfueaster.gr

Λίνα Ρόκου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Το 1998 ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού. Από το 2001 εργάζεται ως δημοσιογράφος.

Share
Published by
Λίνα Ρόκου