LOVE & SEX

Κάνε σεξ να δεις καλό!

Ξυπνάς μια χαρά, μέσα στο κέφι, πηγαίνεις στη δουλειά, αγχώνεσαι, πιέζεσαι, πονοκεφαλιάζεις, κάνεις υπερωρίες και περιμένεις να γυρίσεις σπίτι και να ξεχειλίζει ερωτισμό το είναι σου; Ας μη γελιόμαστε, αυτά συμβαίνουν μόνο στις καλύτερες τσόντες, σπάνια στην πραγματική ζωή. Α ναι, και στα τραγούδια του Barry White φυσικά.

Το πιθανότερο είναι να θέλεις να βάλεις πιτζάμα, να παραγγείλεις φαγητό απ’ έξω και να ανεβάσεις στόρι στο instagram από τον καναπέ σου με λεζάντα: “Netflix ‘n’ Chill”. Ναι εντάξει, σε νιώθω. Έλα όμως που αν αυτό γίνει η συνήθειά σου όταν ο άνθρωπός σου περιμένει από σένα να έρθετε πιο κοντά ερωτικά, το πιθανότερο είναι να ξεκινήσει έτσι ένας φαύλος κύκλος άγχους από όλες τις πλευρές! Μπορεί να απομακρυνθείτε, να υπάρχουν τριβές μεταξύ σας και το αποτέλεσμα να είναι ένας διαρκής αγώνας να ντιλάρεις τα πάντα με κόπο και να αλλάξει η συμπεριφορά σου γενικότερα. 

Όπως η καθημερινότητα και η δουλειά επηρεάζουν τη σεξουαλική σου διάθεση, έτσι, και από την άλλη πλευρά, η σεξουαλική σου ζωή επηρεάζει την καθημερινότητά σου και τη δουλειά σου. Αν λοιπόν αφιερώσεις ποσοτικό και ποιοτικό χρόνο και στο σεξ ακόμα και όταν δεν είσαι σε ανάλογο mood, τότε ξεκινάς με τον πιο ευχάριστο τρόπο να βελτιώνεις την κατάσταση και να βγεις από τον φαύλο κύκλο. 

Το ξέρω, το σεξ και η σεξουαλική συμπεριφορά σου δεν είναι συνήθως τα πρώτα πράγματα που σου έρχονται στο μυαλό όταν σκέφτεσαι πώς θα καταφέρεις να διαχειριστείς καλύτερα τα πράγματα στη δουλειά την επόμενη μέρα. «Τι δουλειά έχει η παραγωγικότητα με τη σεξουαλική μου ζωή;» ίσως σκεφτείς. Κι όμως, διάφορες μελέτες που έχουν γίνει πάνω στο θέμα, σε ζευγάρια που μένουν μαζί ή είναι παντρεμένα, αποκαλύπτουν ότι αυτά σχετίζονται.

Οι εργαζόμενοι που έκαναν σεξ στο σπίτι είχαν πιο θετική στάση απέναντι στην εργασία και δούλευαν με περισσότερη όρεξη και προσήλωση, ανεξάρτητα από το αν ήταν κατά τα άλλα ικανοποιημένοι με τον γάμο τους. Επίσης, δίνοντας προτεραιότητα στο σεξ και διατηρώντας μια σωστή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, τους βοήθησε να έχουν καλύτερη διάθεση και συμπεριφορά στο σπίτι και την εργασία.

Από την άλλη, εκείνοι που άφησαν το άγχος της δουλειάς να επηρεάσει αρνητικά τη σεξουαλική τους ζωή στη σχέση τους, άρχισαν να έχουν κακή συμπεριφορά στην εργασία τους, μειωμένη παραγωγικότητα και τελικά δεν περνούσαν καλά ούτε στο σπίτι τους, ούτε στη δουλειά τους. 

Η τηλεργασία από το σπίτι δεν βοηθάει

Πριν σκεφτείς ότι ίσως αν μεταφέρεις τη δουλειά στο σπίτι, τότε τα πράγματα θα βελτιωθούν, θα σου πω να βγάλεις τη σκέψη από το μυαλό σου. Σύμφωνα με ένα ρεπορτάζ της Washington Post, που έγινε το πρώτο διάστημα της πανδημίας, όταν δηλαδή η τηλεργασία μπήκε για τα καλά στη ζωή μας, το να είμαστε μαζί με τον άνθρωπό μας διαρκώς μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη σεξουαλική ορμή μας. 

Ούτε βοηθάει το να κάνεις υπερωρίες στο σπίτι και το άγχος σου να διαχέεται στον χώρο που θέλεις να χαλαρώσεις με τον άνθρωπό σου. Γι΄αυτό και οι εργοδότες πρέπει να ζητούν από τους υπαλλήλους να αποδεσμεύονται από τις εργασιακές δραστηριότητες όταν βρίσκονται στο σπίτι αντί να τους ενθαρρύνουν να είναι διαθέσιμοι 24 ώρες την ημέρα. Αν για κάποιο λόγο πρέπει να δουλέψεις από το σπίτι και ο δικός σου εργοδότης δεν έχει αυτή την κατανόηση, τότε πρέπει εσύ να βάλεις τα όριά σου.

Σωματικά και ψυχολογικά οφέλη του σεξ

Το σεξ αυξάνει την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα του σώματος χωρίς να προκαλεί αύξηση της αρτηριακής πίεσης και μπορεί να βελτιώσει την καρδιαγγειακή φυσική κατάσταση. Αυτό σου δίνει περισσότερη ενέργεια και διαύγεια ακόμα και αν προηγουμένως, μετά τη δουλειά για παράδειγμα, ένιωθες ατονία και κούραση.

Οι ενδορφίνες που απελευθερώνονται κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να μειώσουν την ευαισθησία στον πόνο, ενώ το σεξ βοηθά και στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Σύμφωνα με μελέτες για τη σχέση μεταξύ σεξουαλικής δραστηριότητας και ανοσοποιητικής λειτουργίας, φαίνεται να υπάρχει μια θετική σχέση μεταξύ της σεξουαλικής δραστηριότητας και της αυξημένης ανοσοποιητικής λειτουργίας στις γυναίκες και μικτά αποτελέσματα στους άνδρες.

Σε μια διετή μελέτη που έγινε σε 6.016 ενήλικες από 50 ετών και άνω, οι συμμετέχοντες που είχαν συχνότερη σεξουαλική δραστηριότητα και μεγαλύτερη συναισθηματική δέσμευση, είχαν και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ μνήμης. Στους μεγαλύτερους σε ηλικία συμμετέχοντες μάλιστα, υπήρχε ισχυρότερη σύνδεση μεταξύ της σεξουαλικής δραστηριότητας και της μνήμης. Και αυτό, ειδικά σε δουλειά γραφείου, είναι σίγουρα πολύ χρήσιμο.

Ερευνητές έχουν βρει μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ σεξουαλικής δραστηριότητας και ευτυχίας. Η σεξουαλική δραστηριότητα αυξάνει την απελευθέρωση τόσο της ντοπαμίνης όσο και της ωκυτοκίνης. Η απελευθέρωση ντοπαμίνης μειώνει το στρες και το άγχος, επιτρέποντάς σου να αποδώσεις καλύτερα στη δουλειά. Η ωκυτοκίνη, από την άλλη, ενισχύει τη δημιουργικότητα και βελτιώνει την ικανότητά σου να “κατεβάζεις” ιδέες και να λύνεις προβλήματα που προκύπτουν. Ονομάζεται συνήθως «ορμόνη της αγάπης», επειδή όταν είναι αυξημένη στον οργανισμό βοηθά στην αίσθηση του δεσμού και σε κάνει να νιώθεις μεγαλύτερη συναισθηματική οικειότητα. Όχι μόνο με το πρόσωπό σου αλλά και με άλλους ανθρώπους. Φίλους ή συναδέλφους.

Το σεξ μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης και τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης συνδέονται με το χρόνιο στρες. Αν έχεις μεγάλο άγχος, τότε είναι δύσκολο να σκεφτείς καθαρά και να πάρεις αποφάσεις στη δουλειά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στέρηση ύπνου σχετίζεται με αυξημένο άγχος και μειωμένη σεξουαλική επιθυμία και διέγερση. Η αϋπνία και ο διαταραγμένος ύπνος είναι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν σεξουαλική δυσλειτουργία, συμπεριλαμβανομένης ακόμα και της στυτικής δυσλειτουργίας. Να κοιμάσαι καλά για να μπορείς να θριαμβεύεις σε όλα τα επίπεδα. 

Την επόμενη φορά που θα νιώσεις ότι το άγχος της δουλειάς σε ρουφάει και απορρίψεις μια βραδιά με τον Barry White να αφήνει τα μπάσα ερωτόνιά του σε ολόκληρο το σπίτι, σκέψου ότι όλα αυτά συνδέονται και δοκίμασε να ξυπνήσεις τον αισθησιακό εαυτό σου ακόμα και αν μόλις έχει βγει η νέα σεζόν της αγαπημένης σου σειράς σε κάποια πλατφόρμα. Ξεκίνα βρε πουλάκι μου έναν νέο κύκλο συνήθειας, που μπορεί να βελτιώσει όχι μόνο την προσωπική, αλλά και την επαγγελματική και την κοινωνική σου ζωή. Μη χασμουριέσαι!

Αντιγόνη Πάντα-Χαρβά

Share
Published by
Αντιγόνη Πάντα-Χαρβά