Categories: ΤΑΞΙΔΙ

Στον Πλανήτη Ιαπωνία τα Πάντα Είναι Εύκολα

Το Lost in Translation είναι μία από τις ταινίες που έχω μέσα στην καρδιά μου. Γι’ αυτό, κι όταν αποφασίσαμε να επισκεφθούμε την Ιαπωνία, ένα από τα πρώτα πράγματα που ήθελα να κάνω ήταν να την ξαναδώ, και να προτετοιμαστώ για ένα κόσμο χαοτικό, ξένο, περίεργο. Κι όμως, να που η Ιαπωνία δεν αποδείχθηκε ακριβώς έτσι. Ναι, έχεις διαστημικά μέρη όπως το Τόκυο, με νέον φώτα, 20 εκατομμύρια κατοίκους κι ενίοτε πραγματικά περίεργες προτάσεις διασκέδασης. Όμως, αν περάσεις λίγες μέρες στη χώρα κι εμβαθύνεις κάπως στην κουλτούρα, θα καταλάβεις πώς λειτουργεί. Θα συνειδητοποιήσεις πόσο οργανωμένα, πρακτικά (κι εν τέλει εύκολα) είναι τα πάντα, και θα δεις ότι οι Ιάπωνες είναι πολύ πιο ζεστοί, ανοιχτοί, φιλόξενοι και χαμογελαστοί άνθρωποι από όσο τους φαντάζεσαι.

Τόκυο – ο μεγαλύτερος εμπορικός δρόμος στην περιοχή Γκίνζα στο κέντρο της πόλης

Shibuya Crossing στο Τόκυο

Τόκυο – καραόκε μπαρ και εστιατόρια/γραφεία στην περιοχή Σιντζούκου

Αν με ρωτήσεις τί είναι αυτό που μου έχει μείνει από το ταξίδι, σίγουρα θα απαντήσω η πρακτική οργάνωση που διέπει όλη την κοινωνία. Από τα μικρά κι απλά πράγματα:  στο μετρό υπάρχει σήμανση που σου εξηγεί πού ακριβώς να σταθείς και πού να κάνεις ουρά για να μπεις στο βαγόνι χωρίς να ενοχλήσεις τους υπόλοιπους συνεπιβάτες. Ξέρεις ποιο βαγόνι εξυπηρετεί περισσότερο για να αλλάξεις μετά γραμμή. Αυτό που εμείς γνωρίζουμε εμπειρικά χρησιμοποιώντας τις γραμμές του μετρό μας, οι Ιάπωνες το έχουν ήδη σκεφτεί. Ακόμα και στο τρένο, έχεις μπροστά σου ένα χάρτη που σου εξηγεί πού ακριβώς να πας εάν θες να καπνίσεις ή να πας στο μπάνιο και προς ποια κατεύθυνση να κινηθείς ανάλογα με τη φορά του τρένου.

Σήμανση στο κέντρο του Τόκυο για να ξέρεις τα βαγόνια και τις αλλαγές τους

Θέα από τον ουρανοξύστη Χικάριε στην Shibuya

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άξιες περιγραφής είναι επίσης οι γιαπωνέζικες τουαλέτες. Όλες ηλεκτρονικές, σου δίνουν τη δυνατότητα να επιλέξεις τη θερμοκρασία του καθίσματος, και παροχές όπως bidet, spray κ.ο.κ., ενώ αν θες να κρύψεις τα όποια ηχητικά σου… ίχνη (*κλείνει μάτι*), μπορείς να ζητήσεις “flushingsound”, έναν τεχνητό ήχο νερού, σα να τραβάς το καζανάκι. Έχεις απέναντί σου επομένως μία λογικά οργανωμένη κουλτούρα που μόλις την καταλάβεις όλα γίνονται πιο εύκολα. Σε αυτό, έρχεται να προστεθεί ένας πραγματικά φιλόξενος λαός. Οι Ιάπωνες είναι ιδιαίτερα χαμογελαστοί και πρόθυμοι να βοηθήσουν. Σε κάθε μαγαζί, σε υποδέχονται και σε αποχαιρετούν λέγοντας σχεδόν τραγουδιστά “arigatou gozaimasu (ευχαριστώ πολύ)”Όταν μπαίνεις σε ένα εστιατόριο, αλλά κι όταν φεύγεις, όλοι μα όλοι οι υπάλληλοι φωνάζουν “καλώς ήρθες” και “αντίο”, κάτι που δημιουργει συνεχώς μία ολιγόλεπτη, εορταστικήατμόσφαιρα.

Κάποιες στιγμές βέβαια έρχεσαι αντιμέτωπος με κάποια πράγματα ξένα, σχεδόν αλλόκοτα. Στο Τόκυο για παράδειγμα, υπάρχουν τα λεγόμενα maid cafés, κομμάτι της παράδοσης του cosplay,  στα οποία οι σερβιτόρες ντύνονται σαν υπηρέτριες και περνάνε αρκετή ώρα συνομιλώντας με τους πελάτες. Έπίσης υπάρχουν θεματικά καφέ που μπορείς να χαϊδέψεις γάτες, κουνέλια μέχρι και κουκουβάγιες.

Τόκυο – Dirty manga στην Ακιχαμπάρα

Στην περιοχή Ακιχαμπάρα (ένα από τα πιο αξιοπερίεργα spots που αξίζει να δει ένας τουρίστας στο Τόκυο) θα βρεις εκατοντάδες πολυώροφα κτίρια με video games, στα οποία οι Γιαπωνέζοι – άντρες και γυναίκες – περνάνε άπειρες ώρες. Εμείς, κατά την επίσκεψή μας, προσπαθήσαμε ανεπιτυχώς να πιάσουμε ένα λούτρινο κουκλάκι στο μηχάνημα με τις δαγκάνες (αν κάποιος έχει ποτέ κερδίσει ας μιλήσει άμεσα), φωτογραφηθήκαμε και μετά αλλάξαμε το σχήμα των ματιών μας στη φωτογραφία, και παρακολουθήσαμε δεκαπεντάχρονες κοπέλες να παίζουν ένα video game, κατά τη διάρκεια του οποίου τραβούσαν μέσω κινητού φωτογραφίες τους χαρακτήρες που εμφανίζονταν στην οθόνη. Κάθε Σαββατοκύριακο στην hip περιοχή Χαραζούκου (άλλη μία από τις γειτονιές που προτιμούν οι ντόπιοι για τις βόλτες τους) θα δεις να παρελαύνουν νέα κορίτσια ντυμένα ως κάποιος χαρακτήρας από κόμικς ή sci-fi/fantasy ταινίες και σειρές. Μπορείς να δεις sumo, baseball, ένα σπορ που αγαπάνε ιδιαίτερα οι Γιαπωνέζοι ή να ζήσεις την εμπειρία του 4D, κάτι που κάναμε κι εμείς.  Σε αυτή την εμπειρία θέασης εκτός από το 3D, αισθάνεσαι το αεράκι να φυσάει, τα καθίσματα να κουνιούνται, ακόμα και τις στάλες της βροχής ανάλογα με το περιεχόμενο της ταινίας.

Κύοτο – κι άλλη χαλάρωση στις όχθες του ποταμού Κάμο

Στο Διεθνές Μουσείο Manga του Κυότο μπορείς να πάρεις τα κόμιξ σου και να τα διαβάσεις στην αυλή

Παραδοασιακός κήπος στο Κυότο

Κυότο, Φουσίμι Ινάρι – οι χαρακτηριστικές πύλες του ναού

Σε αντίθεση με όλα τα παραπάνω, υπάρχουν ταυτόχρονα γωνιές και μέρη ιδιαίτερα παραδοσιακά. Το Κυότο, με διαφορά η πιο όμορφη πόλη της Ιαπωνίας, είναι γεμάτο ναούς – βουδιστικούς ή ινδουιστικούς – και κλασικούς γιαπωνέζικους κήπους.  Ανάμεσα σε αυτούς ξεχωρίζουν οι πολύφωτογραφημένοι ναοί Kinkaku-ji, Kiomizu-dera και Fusimi-Inari. Στον τελευταίο δε, μπορείς να περπατήσεις ανάμεσα σε χιλιάδες ξύλινες πύλες, μια πανδαισία πορτοκαλί αποχρώσεων. Στη Νάρα, την αρχαία πρωτεύουσα της Ιαπωνίας θα δεις τον εντυπωσιακό ναό Todai-ji με το μεγαλύτερο, ξύλινο άγαλμα στον κόσμο.

Χαρακτηριστική 5οροφη παγόδα στη Νάρα

Η πόλη Νάρα είναι γεμάτη ελάφια που τριγυρνάνε ανάμεσα στους ναούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στους πρόποδες των γιαπωνέζικων Άλπεων μικρές, παραδοσιακές πόλεις όπως η Τακαγιάμα, σου δίνουν μία εικόνα παλιάς Ιαπωνίας. Στην Κογιασάν, θα διανυκτερεύσεις με βουδιστές μοναχούς για να δεις πώς είναι το σούρουπο το κοιμητήριο Okunoin, και να ακολουθήσεις ένα μονοπάτι δύο χιλιομέτρων ανάμεσα σε δέντρα και 200,000 βουδιστικές πέτρινες στούπες. Από την στιγμή που θα φτάσεις στην πόλη Χιμέτζι, δεν θα μπορείς να αποτρέψεις το βλέμμα σου από το φρούριο Himeji-jo, έναν ολόλευκο πύργο που έχει εμφανιστεί ως backdrop σε διάφορες ταινίες όπως την περιπέτεια του Τζέιμς Μποντ, You Only Live TwiceΤο ίδιο και στην αγαπημένη για τους ντόπιους Μιγιατζίμα με τη χαρακτηριστική ιερή πύλη. Ένα από τα πιο όμορφα θεάματα, η πύλη σε προσκαλεί να τη θαυμάσεις σε διάφορες φάσεις. Από κοντά κατά την άμπωτη, από μακριά όταν η στάθμη του νερού είναι ψηλά, ή φωταγογημένη και μόνη το  βράδυ, που ο κόσμος (και τα διάσπαρτα στο νησί ελάφια!) έχουν απομακρυνθεί .

Στην Τακαγιάμα παίρνεις γεύση από παλιά Ιαπωνία

Κογιασάν – 200.000 βουδιστικές στούπες μέσα στο δάσος

Σε διάφορα μέρη του νησιού Τεσίμα θα δεις art installations

Ναοσίμα – τα γλυπτά κολοκύθες της Yayoi Kusama

Στο παραπάνω πλάνο, προσθέσαμε προορισμούς όπως τα νησιά Ναοσίμα, Τεσίμα. Τα μέχρι πρότινος άγνωστα νησιά, έχουν αναδυθεί σε καλλιτεχνικά κέντρα που έχουν ως σκοπό να αναγεννήσουν την κοινωνία μέσα από την τέχνη. Φιλοξενούν γκαλερί και μουσεία σχεδιασμένα από τον Tadao Ando, διάσπαρτα γλυπτά σαν τις κολοκύθες της Yayoi Kusama, που είδαμε και στην Αθήνα πέρσι το καλοκαίρι, και εικαστικές εγκαταστάσεις  όπως το Art House Project. Εμείς ξεχωρίσαμε το Teshima Art Museum, ένα μινιμαλιστικό οικοδόμημα που προσκαλεί τους επισκέπτες να βγάλουν τα παπούτσια τους, να ξαπλώσουν στο πάτωμα και να χαζέψουν με τις ώρες τα παιχνίδια που κάνουν μικρές σταγόνες νερού, πάνω σε μία λεία, κεκλιμμένη επιφάνεια. Φωτογραφίες εντός μουσείου δεν επιτρέπονται, για αυτό αν θες να πάρεις μία γεύση του χώρου, κάνε κλικ εδώ.

Αξίζει ακόμα να μείνει κάποιος ένα βράδυ στους παραδοσιακούς ξενώνες, τις λεγόμενες ryokan. Αν και ακριβές, θα ζήσει μία πρώτης τάξεως εμπειρία: αυθεντική γιαπωνέζικη κουζίνα, yukata – πανωφόρι σαν κιμονό, λουτρά και ύπνος σε στρωσίδια στο tatami δάπεδο.

Για το τέλος, άφησα το κεφάλαιο φαγητό, άλλο ένα πράγμα που αγαπήσαμε. Πέρα από σασίμι και νιγκίρι, με τα οποία όλοι κάπου κάπως έχουμε εξοικειωθεί στο δυτικό κόσμο, μπορείς να δοκιμάσειςπολλά περισσότερα πιάτα που δεν έχουν βάση τους το sushi (παρεμπιπτόντως με τον όρο sushi οι Ιάπωνες περιγράφουν οτιδήποτε έχει βάση ρύζι με ξύδι), όπως dumplings, noodles, πιάτα με βάση το ρύζι, κάρυ και κρέατα. Γενικά είθισται να συμμετέχεις κάπως στην προετοιμασία του γεύματος. Για να χαρείς το shabu-shabu, ένα πιάτο με μοσχάρι και λαχανικά μαγειρεμένα σε βοδινό ζωμό, θα πρέπει να το ψήσεις μόνος σου. Το ίδιο συμβαίνει και με τα yakitori, σουβλάκια κρέατος που ψήνεις σε μία μίνι σχάρα. Το τοπικό«βρώμικο» είναι το okonomiyaki – κρέπα με λαχανικά, κρέας ή θαλασσινά κι ένα αυγό, το οποιό καταναλώνεται ζεστό, πάνω στην αναμμένη φωτιά. Οι Γιαπωνέζοι τρελλαίνονται επίσης για γλυκά, και σε κάθε πόλη θα δεις πολλούς να περιμένουν να αγοράσουν κάποιο γλυκό με βάση το πράσινο τσάι. Εξακολουθώ να δηλώνω έρωτα προς σοκολάτα, αν και τα matcha Kit Kat, κάτι μας έχουνε κάνει.

Kamaage Udon – Σερβίρονται με ζεστό νερό και τα βουτάς σε σόγια σος

Το περίφημο shabu shabu

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Γιαπωνέζοι, επίσης, είναι μεγάλοι πότες. Συχνά πυκνά θα τους δεις μεθυσμένους να παραπατούν στο μετρό. Έχοντας έναν κατά το ήμιση γιαπωνέζο φίλο να μας φιλοξενεί, μπορέσαμε να μάθουμε λίγα παραπάνω για τις ιαπωνέζικες συνήθειες.  Σε μια μεγάλη παρέα που βρεθήκαμε, όλοι συμφωνήσαν ότι σε κάποιο στάδιο της ζωής τους έχουν αποκοιμηθεί σε κάποιο σταθμό του μετρό. Ίσως γιατί υπάρχει η συνήθεια σε κάποια μπαρ αν πας και θες να παραγγείλεις ένα ποτό, να σου ζητηθεί αν θες να ρίξεις τα ζάρια.  Αν φέρεις διπλά, έχεις κερασμένο ένα ποτό. Στην αντίθετη περίπτωση, πρέπει να παραγγείλεις – και να πληρώσεις- τη διπλάσια ποσότητα!

Έτσι λοιπόν, μετά από δύο εβδομάδες γεμάτες εμπειρίες, γεύσεις, εικόνες κι αλλεπάληλες διαδρομές με το τρένο που σου εξασφαλίζει το Japan Rail Pass, διασχίσαμε τη Σιμπούγια για μια τελευταία φορά, και υποσχεθήκαμε να ξαναγυρίσουμε στην Ιαπωνία. Και κάπως έτσι, τηρώντας το γιαπωνέζικο έθιμο, κάναμε μια βαθιά υπόκλιση και είπαμε ένα μεγάλο ευχαριστώ και εις το επανειδείν στην εκπληκτική αυτή χώρα.

Arigatou gozaimasu!

όλες οι φωτογραφίες από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου

Χιροοσίμα - Ο Θόλος της Ατομικής Βόμβας
Χιροσίμα - Η περιοχή του κέντρου που είχε κατασταρφεί ολοσχερώς πριν 70 χρόνια
Χιροσίμα - Παιδιά αποδίδουν φόρο τιμής στο Μνημείο για τα παιδιά που χάθηκαν στη Χιροσιίμα
Χιροσίμα - Το Μουσείο στο βάθος περνάει ένα δυνατό αντιπολεμικό μήνυμα σε όλους
Kamaage Udon - Σερβίρονται με ζεστό νερό και τα βουτάς σε σόγια σος
Κογιασάν - 200.000 βουδιστικές στούπες μέσα στο δάσος
Κογιασάν - Νεκροταφείο Οκουνόιν
Βραδινή βολτα ανάμεσα στους τάφους
Κυότο - ο ποταμός Κάμο που χωρίζει το κέντρο με την ανατολική πλευρά της πόλης
Κυότο - Βόλτα στην όχθη του ποταμού Αρασιγιάμα
Κυότο by night - Νεαροί χαλαρώνουν στις όχθες του ποταμού Κάμο
Κυότο, Φουσίμι Ινάρι - οι χαρακτηριστικές πύλες του ναού
Κυότο - λίγο έξω από την πόλη μπορείς να δεις το δάσος με τα μπαμπού στην Αρασιγιάμα
Κυότο, Δρόμος των Φιλοσόφων - νεαρό ζευγάρι κάνει βόλτα στο μικρό κανάλι
Κύοτο - κι άλλη χαλάρωση στις όχθες του ποταμού Κάμο
Κυότο - ο ναός Κιγιομίζου
Παραδοασιακός κήπος στο Κυότο
Κόσμος διαβάζει στα όρθια manga, μια τυπική συνήθεια στα βιβλιοπωλεία του Κυότο
Στο Διεθνές Μουσείο Manga του Κυότο μπορείς να πάρεις τα κόμιξ σου και να τα διαβάσεις στην αυλή
Παραδοσιακά κιμονό στους δρόμους του Κυότο, μια τυπική εικόνα
Ομαδική φωτογραφία μαθητριών στη Μιγιατζίμα
Η πύλη στη Μιγιατζίμα από χαμηλά...
...κι από ψηλά
Ηλιοβασίλεμα στη Μιγιατζίμα
Μιγιατζιμα - Πιτσιρίκια περιφέρονται στην "ακτή"
Ναοσίμα - Αν στο επιτρέπει το μπάτζετ σου μπορείς να μείνεις σε ένα από τα κτίρια του Benessee Art Site
Ναοσίμα - τα γλυπτά κολοκύθες της Yayoi Kusama
Το Μουσείο Lee Ufan, σχεδιασμένο από τον Tadao Ando
Η πόλη Νάρα είναι γεμάτη ελάφια που τριγυρνάνε ανάμεσα στους ναούς
Χαρακτηριστική 5οροφη παγόδα στη Νάρα
Ο ναός Himeji-jo στη Νάρα
Το περίφημο shabu shabu
Σινκάνσε - τα γνωστά bullet trains της Ιαπωνίας φτάνουν ταχύτητα 320 χλμ/ώρα
Στην Τακαγιάμα παίρνεις γεύση από παλιά Ιαπωνία
Στο μουσείο της Τεσίμα δεν επιτρέπεται να βγάλεις φωτογραφίες, μπορείς να το κάνεις μόνο στο καφέ που θυμίζεις μίνι ρέπλικά τουmore
Σε διάφορα μέρη του νησιού Τεσίμα θα δεις art installations
Τόκυο - Dirty manga στην Ακιχαμπάρα
Τόκυο - Γάμος στο ναό Meiji-Jingu
Τόκυο - ο μεγαλύτερος εμπορικός δρόμος στην περιοχή Γκίνζα στο κέντρο της πόλης
Τόκυο - καραόκε μπαρ και εστιατόρια/γραφεία στην περιοχή Σιντζούκου
Νεαρή παίκτρια video games στο Τόκυο
Shibuya Crossing στο Τόκυο
Σήμανση στο κέντρο του Τόκυο για να ξέρεις τα βαγόνια και τις αλλαγές τους
Θέα από τον ουρανοξύστη Χικάριε στην Shibuya
Αν πας στις 5 το πρωί μπορείς να παρακολουθήσεις τις διάσημες δημοπρασίες τόνου στην Tsukiji Fish Market του Τόκυο
Video games, maid cafes και βιβλιοπωλεία manga στην Ακιχαμπάρα

Ντέμη Γκομοντή

Share
Published by
Ντέμη Γκομοντή