Categories: ΜΟΔΑ

Η Iris Apfel έκλεισε τα 100 και είναι πιο κουλ από ποτέ

Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς βλέποντας την Iris Apfel είναι τα μεγάλα στρογγυλά γυαλιά της, αμέσως μετά δεν μπορείς παρά να θαυμάσεις τα πλούσια υφάσματα τα οποία επιλέγει να φορά και φυσικά τα πολλές φορές γιγάντια βραχιόλια και σκουλαρίκια, με τα οποία αποφασίζει να στολίσει το σώμα της. Εκείνο όμως που πραγματικά σε μαγνητίζει πάνω της, είναι ο απενεχοποιημένος τρόπος με τον οποίο έχει επιλέξει να ζει και να περιφέρει τον εαυτό της. Έχει αγκαλιάσει τον χρόνο που περνά και δεν φοβάται να δείξει ότι έχει μεγαλώσει.

Από μικρή της άρεσε να επισκέπτεται παλαιοπωλεία και αυτό εξηγεί το πως καταφέρνει να συνδιάζει πανάκριβα κομμάτια μεγάλων οίκων μόδας με φτηνά κομμάτια που βρίσκει σε second hand μαγαζιά. Η μεγάλη της αγάπη ήταν και είναι τα υφάσματα. Μαζί με τον σύζυγό της άνοιξε το 1950 την κλωστοϋφαντουργική εταιρεία Old World Weavers, ενώ συνεργάστηκε για πολλές δεκαετίες με τον Λευκό Οίκο. Τρούμαν, Αιζενχάουερ, Κένεντι, Τζόνσον, Νίξον, Φορντ, Κάρτερ, Ρίγκαν και Κλίντον είναι εκείνοι που εμπιστεύτηκαν το γούστο της για να διακοσμήσουν την προεδρική κατοικία των ΗΠΑ.

Το 2005, το Ινστιτούτο κοστουμιών του Μητροπολιτικού μουσείου της Νέας Υόρκης την τίμησε με μια έκθεση με τα ρούχα και τα αξεσουάρ της, ενώ σε ηλικία 95 χρονών υπέγραψε στο IMG, το μεγαλύτερο πρακτορείο μοντέλων στον κόσμο. Στα 97 έγινε το κεντρικό πρόσωπο της MAC Cosmetics, ενώ από το 2011, είναι επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο τμήμα της Υφαντουργίας και Ενδυμασίας. Έχει γίνει κούκλα Barbie και έχει 1,6 εκατομμύρια ακόλουθους στο Instagram. Με αφορμή τα 100α της γενέθλια η Bergdorf Goodman θα της φτιάξει μια βιτρίνα-ύμνο στο μαξιμαλιστικό της στιλ. 

Η Iris Apfel έχει κλείσει έναν αιώνα και μια ημέρα ζωής, κάθε λεπτό της οποίας μοιάζει  περιπετειώδες και γεμάτο χρώμα. Μια ματιά στον λογαριασμό της στο instagram θα σας πείσει.

Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι

Γεννήθηκε στην Αλβανία, λίγο πριν την πτώση του κομμουνισμού. Ζει στην Αθήνα από το 1997, παράτησε με μεγάλη επιτυχία το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Παντείου και από το 2017 ασχολείται με την δημοσιογραφία.

Share
Published by
Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι