Categories: DIGITAL STORIES

Η υπόθεση Mt. Gox και η πτώση του Bitcoin

Το Bitcoin βρίσκεται σε ύφεση. Οι εποχές που το ψηφιακό νόμισμα βρισκόταν στα «χάι» του και 1 XBT (XBT είναι η κωδική ονομασία του Bitcoin) στοίχιζε έως και $1230 (τον Νοέμβριο του 2013 συγκεκριμένα) έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί καθώς η πορεία του είναι σταθερά καθοδική. Σε όλα όσα έχουν ακουστεί τους τελευταίους μήνες γύρω απ’ το Bitcoin, έχοντας καταφέρει να πλήξουν τη φήμη και να κλονίσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών ήρθε να προστεθεί ακόμα ένα, ιδιαίτερα δυσφημιστικό.

Το Mt. Gox ήταν ένα ανταλλακτήριο Bitcoin το οποίο, έχοντας ως έδρα το Τόκυο έφτασε το 2013 να διαχειρίζεται το 70% των συναλλαγών του νομίσματος. Αυτό το Mt. Gox λοιπόν τον Φεβρουάριο κατέθεσε αίτηση για προστασία από τους πιστωτές του, ανακοινώνοντας παράλληλα πως περίπου 850.000 XBT είχαν κάνει φτερά. Το ποσό των κλοπιμαίων εκείνη την εποχή μεταφραζόταν σε $450 εκατομμύρια και μολονότι βρέθηκαν τα περίπου 200.000 XBT εξ’ αυτών, οι έρευνες δεν απέδωσαν καρπούς.

Στο μάτι του κυκλώνα έχει βρεθεί ο ιδιοκτήτης του Mt. Gox, Mark Karpeles, ο οποίος, όπως αποκαλύφθηκε πριν λίγες μέρες, έχει καταδικαστεί ερήμην του στη Γαλλία σε έναν χρόνο φυλάκισης και πρόστιμο 45.000€ καθώς βρέθηκε ένοχος για την κλοπή διαφόρων usernames, κωδικών καθώς και ενός domain name μεταξύ άλλων. Αδιαμφισβήτητα το νέο πλήγμα στη φήμη του ανθρώπου που καλείται να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα δεν θα τον βοηθήσει ιδιαίτερα στις προσπάθειές του, την ώρα που χιλιάδες κόσμου αναζητούν τα χαμένα τους χρήματα.

Το Bitcoin έχει πεθάνει με τη διαφορά ότι η πτώση του είναι βαθμιαία και όχι απότομη. Η αξία του έχει ήδη πέσει κατά 50% μέσα σε διάστημα έξι μηνών και παρ’ ότι έχει κατορθώσει να σταθεροποιηθεί κάπως, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για σταθερά καθοδική πορεία. Αν το καλοσκεφτεί κανείς, τι είναι ένα νόμισμα; Πέραν της υλικής υπόστασης που μπορεί να έχει ένα κέρμα ή ένα χαρτονόμισμα. Ένα νόμισμα είναι εμπιστοσύνη: μεγάλη η εμπιστοσύνη του κοινού και των αγορών, μεγάλη και η αξία του νομίσματος. Έναν χρόνο πριν, το Bitcoin έμοιαζε με το νέο «καυτό» trend του ίντερνετ με τη διαφορά ότι εδώ δεν μιλούσαμε για κάποιο social δίκτυο που απλά κατανάλωνε χρόνο ή ένα ελπιδοφόρο startup αλλά για μία «μπίζνα» που αποδεδειγμένα μπορούσε να αποδειχθεί προσοδοφόρα.

Τι είναι τώρα το Bitcoin; Ένα νόμισμα ψηφιακό γύρω απ’ το οποίο τους τελευταίους μήνες έχουν ξεσπάσει ουκ ολίγα σκάνδαλα, σκάνδαλα με αρκετά μηδενικά. Το αν όλα αυτά αποτελούν γεγονότα που σαν σε ντόμινο βγαίνουν ένα-ένα στη φόρα ή συντονισμένη προσπάθεια μείωσης της ζήτησης και δημιουργίας ανησυχίας στις αγορές θα το δούμε στην πορεία. Όσο το Bitcoin χάνει υποστηρικτές όμως και δεδομένης της ψηφιακής του φύσης, τόσο περισσότερα καρφιά, σαν και τον ρόλο του 29χρονου Γάλλου που… έστειλε το Mt. Gox αδιάβαστο, αποκτά το φέρετρό του.

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος