NFC-e1411572474100-938x535

Η τάση που θέλει το κινητό να αντικαθιστά το πορτοφόλι μας είναι γνωστή. Η μεγάλες εταιρείες του χώρου της Τεχνολογίας εξ’ άλλου (Google, Facebook κ.α.) ουδέποτε το έκρυψαν. Μαζί τους. Να μας πάρουν αυτό το άβολο και ενοχλητικό παλιόπραμα από πάνω μας, να βγαίνουμε απ’ το σπίτι και να ‘χουμε μαζί μόνο κλειδιά και κινητό, κουλ. Πλην όμως για να γίνει αυτό, θα πρέπει πρώτα να είναι άπαντες βέβαιοι πως τα κινητά μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες ενός τέτοιου ρόλου: κίνδυνοι ελλοχεύουν κι αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα και αποτελεσματικά, τότε εύκολα μπορούν να τινάξουν στον αέρα το όλο πρότζεκτ.

Πάρτε για παράδειγμα τα συμβατικά πορτοφόλια: η μόνη περίπτωση… hacking, είναι αν κάποιος μας σταματήσει στον δρόμο και υπό την απειλή όπλου μας ληστέψει. Πρωτόγονο μεν, αποτελεσματικό δε το –με την ευρεία έννοια της λέξης- hacking. Έστω λοιπόν ότι αυτά αντικαθίστανται από τα κινητά τηλέφωνα και οι συναλλαγές μας όλες γίνονται μέσω αυτών. Μπορούμε να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο; Όπως φαίνεται, όχι. Την πρώτη μέρα της PacSec, μιας έκθεσης στο Τόκυο, έτρεξε ένα παράλληλο event, το γνωστό Pwn2Own το οποίο μάλιστα διοργανώθηκε από το Zero Day Initiative της HP! Στο πλαίσιο αυτού διάφορα… χακερόνια αποπειράθηκαν να «πειράξουν» συσκευές Τεχνολογίας και, guess what, τα κατάφεραν.

Με μότο τους «ό,τι τρέχει λογισμικό, χακάρεται», οι τύποι ξεφτίλισαν το κόνσεπτ και την τεχνολογία του NFC καθώς από τα πέντε τους πειράματα-επιθέσεις, οι τρεις βασίζονταν σε αυτή. Δύο Samsung Galaxy S5 και ένα LG Nexus 5 έπεσαν θύματα των χάκερ οι οποίοι χρησιμοποιώντας την τεχνολογία NFC απέκτησαν πρόσβαση στις συσκευές κάνοντας τα δικά τους. Τι σημαίνει αυτό; Πως οι τύποι πολύ εύκολα θα μπορούσαν να τη στήσουν π.χ. σε ένα κατάστημα Starbucks (τυχαίο παράδειγμα) κάπου στο Τόκυο και μέσα σε λίγες ώρες να βγάλουν «χαρτζιλίκι» για όλο τον μήνα, «γδύνοντας» τους ανυποψίαστους πελάτες. Το NFC δεν είναι παίξε γέλασε: χρειάζεται μια όσο το δυνατόν περισσότερο προηγμένη τεχνολογία από πίσω με πάμπολλες δικλείδες ασφαλείας και σοβαρή κρυπτογράφηση των δεδομένων, ειδάλλως ουδέποτε θα καταφέρει να εξελιχθεί σε άξιο διάδοχο του πορτοφολιού. Ειδήσεις σαν κι αυτές αποδεικνύουν ότι όσο κι αν «της μόδας» έχει γίνει να πληρώνουμε μέσω κινητού, ακόμα υπάρχει μπόλικη δουλειά για να γίνει. Διότι δεν λέει να αντικαταστήσεις ένα κόνσεπτ που αν μη τι άλλο δουλεύει εδώ και μερικές χιλιάδες χρόνια για ένα άλλο για το οποίο δεν είσαι καν βέβαιος.