Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaDESIGN

Ένα Ημερολόγιο για το Τέλος του Κόσμου (…που, ηρεμήστε, δε θα έρθει το 2021.)

To Bob Studio και φέτος (μαζί τις εκδόσεις Key Books) υποδέχεται πολύχρωμα κι ευρηματικά τον καινούριο χρόνο με το ημερολόγιο που και πάλι θα θέλετε να κρεμάσετε στον τοίχο σας (μπόνους: tips για τους φούρνους στο Κουκάκι).

Η πρώτη τους φορά ήταν το 2013. Ξεκίνησε ως πρωτότυπη έμπνευση για ένα εταιρικό χριστουγεννιάτικο δώρο λιγότερο βαρετό πολύ πιο πρωτότυπο από τα συνηθισμένα. Πήγε σε φίλους και πελάτες, άρεσε πολύ. Τα αιτήματα έπεσαν βροχή κι έτσι το Bob Studio, ένα από τα πιο ευρηματικά και βραβευμένα δημιουργικά γραφεία της Αθήνας αποφάσισε να το βγάλει σε περιορισμένα αντίτυπα. Ίσως να το πήρε κάπου το μάτι σας, ίσως να έφτασε να κρεμαστεί και στον τοίχο σας.

Τα τρία πρώτα είχαν θέμα την ελληνική ευρηματικότητα, το ατέλειωτο ταξίδι στον ωκεανό του ελληνικού διαμονίου. Πίσω από τις ημερομηνίες τα σχέδια αποτύπωναν από επιστημονικές ανακαλύψεις όπως το τεστ ΠΑΠ, το green screen και η θεωρία του Κωνσταντίνου Δασκαλάκη  μέχρι αθάνατες πατέντες όπως η τουαλέτα-ζυγαριά, το αυτοηλεκτροσόκ και το «βιονικό μάτι» (από το οποίο μόνο οι γιαγιάδες προστατεύουν) ως τα ορόσημα της ελληνικής πραγματικότητας όπως ο φραπές, το περίπτερο και, φυσικά, η Ελληνίδα Μάνα (αυτή κι αν είναι ελληνική πατέντα).

«Κάθε μήνας του ημερολογίου αποτελεί μια αφίσα, οπότε αφού περάσει η χρονιά οι περισσότεροι καδράρουν τα αγαπημένα τους θέματα και τα κάνουν μέρος της διακόσμησης του χώρου τους. Αυτό είναι κι από τα αγαπημένα μας στοιχεία. Ότι παραμένει ανεξίτηλο. Έχουμε δει το “Ξεμάτιασμα” καδραρισμένο να πωλείται σε παλιατζίδικο, την “Τυρόπιτα & Μίλκο” σε τουαλέτα (μάλλον για τον προφανή λόγο), μας έχουν ζητήσει από δικηγορικό γραφείο να χρησιμοποιήσουν κάποια θέματα ως πίνακες, έχουμε δει τα ημερολόγια να διακοσμούν μπαρ σε Αθήνα και επαρχία, και φυσικά σπίτια φίλων. Αλλά το καλύτερο για εμάς δεν είναι το πού, αλλά ότι τα βάζουν περήφανα στον τοίχο τους και μας λένε πόσο ανυπομονούν για το επόμενο», λέει η Αναστασία Λουρή (project manager και copywriter του Bob Studio). 

Πώς φτιάχνεις όμως το Ημερολόγιο μιας χρονιάς που έρχεται να διαδεχθεί μια άλλη που η μαζική μνήμη (αλλά και το περιοδικό Time) θα την καταχωρήσει ως την «χειρότερη χρονιά ever»; «Φέτος για όλους μας είναι διαφορετικά. Ακόμα και η ελληνική ευρηματικότητα δεν μπόρεσε να επινόησει κάποια πατέντα για να αντιμετωπίσει αυτό που βιώνουμε. Κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας προβληματιστήκαμε όπως οι περισσότεροι. Οχι μόνο γι’ αυτό που έγινε, αλλά γιατί τελικά ήταν όπως λένε αναπόφευκτο να γίνει αργά ή γρήγορα. Οπότε αποφασίσαμε για το 2021 να ασχοληθούμε με θέματα που μας προβληματίζουν (περισσότερο ή λιγότερο) και πώς αυτά μπορεί να έρθουν και να τα αντιμετωπίσουμε. Πάντα με χιούμορ και αισιοδοξία. Στο τέλος, όλα θα πάνε καλά».

Τόσο καιρό περιμένουμε. Λέτε το 2021 να ήρθε η ώρα της;

Avozilla: Θα είναι το 2021, η χρονιά του Μεταλλαγμένου Αβοκάντο;

Αυτά είναι καλό να μη γίνονται… (και να μη γίνουν ούτε το 2021)

Το Ημερολόγιο του 2021, που κυκλοφορεί από την Key Books, είναι μια συλλογή από «καταστροφές» που μπορεί να φέρουν το Τέλος του Κόσμου. Μεταλλαγμένα αβοκάντο, αγελάδες που δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα αέριά τους, συσκευές που τρελαίνονται, η δευτέρα παρουσία, οι άνθρωποι που συνηθίζουν την απόσταση και δεν ξαναέρχονται ποτέ κοντά. (Μην ανησυχείτε, τίποτα απ’ όλα αυτά δε θα συμβεί – το Bob Studio δίνει και τις λύσεις, αρκεί να είστε παρατηρητικοί όπως κοιτάζετε το Ημερολόγιο). Απο τις «καταστροφές» που σκαρφίστηκαν ποια θεωρούν ότι είναι πιο πιθανή να συμβεί, ποια φοβούνται περισσότερο και ποια κάπως…δε θα τους χαλούσε (αν συνέβαινε έστω για λίγο); «Κατ’αρχάς ελπίζουμε να μην συμβεί καμία, ειδικά το 2021, μιας και όλοι έχουμε ανάγκη λίγη “κανονικότητα”. Ίσως θα θέλαμε να συμβεί η επανάσταση των ζώων, να αλλάξουν (για λίγο) οι ισορροπίες. Φοβόμαστε τη δευτέρα παρουσία (όχι ότι δεν ειμαστε καλά παιδιά αλλά σου λέει θα έρθει εκεί που δεν το περιμένεις, πολύ άγχος). Πολύ πιθανό να συμβεί το λιώσιμο των πάγων με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Περνώντας σε πιο πεζά πράγματα, μια από τις τεράστιες αλλαγές που έφερε η πανδημία στη ζωή μας είναι φυσικά η τηλεργασία. Πόσο μάλλον στην καθημερινότητα ενός δημιουργικού γραφείου: σπεκ, μπριφ, ντιμπρίφ, παρουσιάσεις, ντεμο, διορθώσεις, ξαναντέμο, ξαναδιορθώσεις, «ο πελάτης έχει μερικές ακόμα παρατηρήσεις». Κι όλα αυτά μέσα από μικρά παραθυράκια στην οθόνη του υπολογιστή… «Δεν είναι εύκολο για μια ομάδα να λειτουργήσει από μακριά και για εμάς είναι πολύ σημαντική η ομαδικότητα. Αλλά με πολύ Zoom, υπομονή και αγάπη τα καταφέρνουμε. Με τους πελάτες έχει ένα κοινωνιολογικό ενδιαφέρον μιας και τους γνωρίζεις σε πιο προσωπικό επίπεδο όταν τους βλέπεις στον χώρο τους, μιλάς σε πιο χαλαρό κλίμα και σε δένουν κάπως οι ίδιες καταστάσεις (παιδιά, σκυλιά, κακό ίντερνετ, φόρμες κτλ). 

Κι αν το 2021, οι μηχανές μας παραγίνουν έξυπνες;

Πανδημία θα αντέξουμε. Χρονιά χωρίς ίντερνετ;

Από μας, κι από το Bob Studio, είναι ΟΧΙ.

To Ημερολόγιο του 2021 από το Bob Studio είναι λοιπόν μια άσκηση αισιοδοξίας. Σε μια περίοδο που την έχουμε ανάγκη. Ο Όσκαρ Γουάιλντ έγραψε κάποτε «Ο αισιόδοξος βλέπει το ντόνατ, ο απαισιόδοξος βλέπει την τρύπα»… «Έχουν τα ντόνατ τρύπα; Χοχοχο. Όταν υπάρχει μπροστά μας ένα ντόνατ, θα το πάρουμε χωρίς δεύτερες δεύτερες σκέψεις. By the way, στη γειτονιά μας, στο Κουκάκι, είναι και οι καλύτεροι φούρνοι. Προτείνουμε “Μαμά Ψωμί” που βρίσκεται στη γωνία του γραφείου μας στην οδό Ζαχαρίτσα και μας μεγαλώνει καθημερινά με τσουρέκι, ψωμί με ξινό προζύμι, σοκολατάκια και τυρόπιτα – όλα χειροποίητα, και τον “Ρίζο” στη Ματρόζου με το εξαιρετικό ψωμί και τη φοβερή κρεμούλα/ρυζόγαλο». 

Άλλο ένα ρητό περί αισιοδοξίας για το φινάλε. «O αισιόδοξος φτιάχνει το αεροπλάνο κι ο απαισιόδοξος το αερόστατο», του Τζορτζ Μπέρναρντ Σω. Οι designers τελικά τι κάνουν από τα δύο; «Ας πούμε ότι θέλουμε πάντα να φτιάχνουμε το αεροπλάνο αλλά μερικές φορές καταλήγουμε για διάφορους λόγους να φτιάχνουμε ένα αεροστάτο (που δεν ειναι κακό γιατί κι αυτό πετάει)».

Το Ημερολόγιο του 2021 από το Bob Studio κυκλοφορεί από την Key Books
POP TODAY
ΙΣΤΟΡΙΕΣ
ΠΡΟΣΩΠΑ
ΤΕΧΝΕΣ
LIFE
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.