2017.3.24-arxiki

Η 25η Μαρτίου έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως Ημέρα Ανάγνωσης Έργων του Τόλκιν (Tolkien Reading Day). Από το 2008 κι έπειτα, αποτελεί την αφορμή για τους λάτρεις της λογοτεχνίας του φανταστικού να θυμηθούν το έργο του μεγάλου συγγραφέα, ταξιδεύοντας ξανά στη Μέση-γη. Βιβλία όπως η τριλογία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, το Χόμπιτ και το Σιλμαρίλλιον έχουν την 25η Μαρτίου την τιμητική τους, όμως όχι και την… αποκλειστικότητα, αφού το έργο του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν διατίθεται πλέον σε κάθε μορφή.


Εννοείται πως η πρότασή μας ξεκινά με ένα καλό βιβλίο που θα σας ταξιδέψει για άλλη μια φορά στη Μέση-γη, όμως δεν εξαντλείται σε αυτό: ευτυχώς για όλους μας, η βιομηχανία του gaming έχει περιβάλλει το έργο του Τόλκιν με τη δέουσα αγάπη και προσοχή, προσφέροντάς μας τα τελευταία χρόνια ουκ ολίγα «διαμάντια» που μας έχουν μεταφέρει στο Σάιρ, τη Μόρντορ, το Μοναχικό Βουνό, το Ρίβεντελ. Ένεκα της ημέρας λοιπόν, αναμοχλεύσαμε στη μνήμη μας και συγκεντρώσαμε τα 4+1 καλύτερα παιχνίδια που βασίζονται –πιστά ή… όχι και τόσο- στο έργο το Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν, ώστε να επιλέξετε εκείνο που σας ταιριάζει και να γιορτάσετε την αυριανή μέρα όπως της αρμόζει.


Middle-earth: Shadow of Mordor (PS4, Xbox One, PS3, Xbox 360, PC / 2014)

Κυκλοφορώντας λίγους μήνες πριν την τελευταία ταινία Χόμπιτ, το Middle-earth: Shadow of Mordor πέτυχε κάτι εντυπωσιακό: δίχως να διηγείται –ξανά- τα γεγονότα των βιβλίων του Τόλκιν, κατάφερε να παρατείνει την εμπειρία των ταινιών, ταξιδεύοντας τους παίκτες για τα καλά στη Μέση-γη. Πρωταγωνιστής ο Talion, ένα ξωτικό που σκοτώθηκε μεν από τον Σάουρον, επανήλθε στη ζωή (περίπου…) όμως χάρη στον ίδιο τον Κελέμπριμπορ, αναζητώντας την εκδίκησή του από τον Σκοτεινό Άρχοντα. Ένα εξαιρετικό παιχνίδι με εκπληκτική ατμόσφαιρα, εντυπωσιακό βάθος στο gameplay, ανοιχτό κόσμο, απίστευτη δράση, δυνατή πλοκή και έναν στρατό από ορκ με ολόκληρη ιεραρχία που επηρεάζει άμεσα ο παίκτης! Όλα τα λεφτά οι… βεντέτες που ανοίγει με τους αξιωματικούς του Σάουρον!

http://youtu.be/BWkKx0GLa5Q


LEGO The Lord of the Rings (PS3, Xbox 360, Wii, PC, 3DS, DS, PS Vita / 2012)

Σιγά που δεν θα είχε κυκλοφορήσει τίτλος LEGO για τον Άρχοντα! Το καλό με όλα τα LEGOπαίχνιδα είναι ότι «γερνούν υπέροχα», κάτι που σημαίνει ότι δεν θα έχετε το παραμικρό πρόβλημα να απολαύσετε το LEGO The Lord of the Rings του 2012, μια πενταετία μετά την κυκλοφορία του. Όπως εύκολα μπορείτε να φανταστείτε, μίλαμε για έναν τίτλο που διηγείται σε γενικές γραμμές τα γεγονότα των τριών ταινιών με τον δικό του, ξεχωριστό τρόπο, διανθίζοντάς τα με άπλετο χιούμορ. Η εξερεύνηση των περιβαλλόντων έχει πρωταγωνιστικό ρόλο καθώς τα collectibles που καλείται να μαζέψει ο παίκτης είναι άπειρα! Τα γραφικά εκτός από χαριτωμένα ανταποκρίνονται στην αισθητική των ταινιών: δεν είναι υπερβολή αν κάποιος χαρακτηρίσει το LEGO The Lord of the Rings ως το καλύτερο tie-in των ταινιών του Πήτερ Τζάκσον!

http://youtu.be/7SFOgUvDb1M


The Lord of the Rings: War in the North (PS3, Xbox 360, PC / 2011)

Για εκείνους που λάτρεψαν την τριλογία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, η πρόταση της Warner Bros. από το 2011 παρουσιάζει ενδιαφέρον. Το War in the North μπορεί να μη συγκαταλέγεται στα καλύτερα παιχνίδια της προηγούμενης γενιάς, ωστόσο το ενδιαφέρον σενάριό του σε συνδυασμό με την ακατάπαυστη δράση του, το καθιστούν μία συμπαθητική αν μη τι άλλο επιλογή. Έγινε ο πρώτος τίτλος που βασίστηκε τόσο στις ταινίες του Πήτερ Τζάκσον, όσο και στα βιβλία του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν, αν και από πλευράς αισθητικής τείνει ξεκάθαρα προς τις πρώτες. Τα γεγονότα του εξελίσσονται παράλληλα με αυτά του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών με τους τρεις πρωταγωνιστές να «μπλέκονται» με έξυπνο τρόπο στην όλη ιστορία, επηρεάζοντάς τη. Από gameplay μπορεί να μη λέει και πολλά, ως προς την ατμόσφαιρα όμως αριστεύει!

http://youtu.be/klE-RVGoKoY


The Lord of the Rings: Battle for Middle-earth II (Xbox 360, PC / 2006)

Αν πάλι αναζητάτε κάτι διαφορετικό από τους συνήθεις τίτλους δράσης που διαδραματίζονται κάπου στη Μέση-γη, το Battle for Middle-earth II της EA είναι ό,τι πρέπει. Ανήκει στο είδος των real-time strategy (Dawn of War, Total War, Halo Wars κλπ) και βασίζεται στα βιβλία του Χόμπιτ και του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Προσφέρει δύο διαφορετικές campaigns με τον πρωταγωνιστή της «καλής» να είναι ένα ξωτικό και την «κακή» να περιστρέφεται γύρω από τη –φανταστική- προέλαση των δυνάμεων του Σάουρον. Το παιχνίδι εκτός από single player mode προσέφερε και multiplayer με τους servers όμως να έχουν κλείσει πια –μόνο μέσω VPN για τους «μερακλήδες». Οι κριτικοί έπαθαν την πλάκα τους με το Battle for Middle-earth II εξυμνώντας τους μηχανισμούς αλλά και τα γραφικά του.

http://youtu.be/Z8EqkyuJJF0


Middle-earth: Shadow of War (PS4, Xbox One, PC / 2017)

Το τελευταίο παιχνίδι της λίστας (αυτό είναι το… +1) δεν μπορείτε να το απολαύσετε ακόμα, μπορείτε όμως να το προπαραγγείλετε! Το Middle-earth: Shadow of War, βλέπετε, είναι το sequel του πολυβραβευμένου Shadow of Mordor και ανακοινώθηκε πριν λίγες εβδομάδες και κυκλοφορεί τον Αύγουστο! Το στόρι του θα συνεχίζει από ‘κει που σταμάτησε αυτό του προκατόχου του με τα γεγονότα να τοποθετούνται ανάμεσα σε αυτά του Χόμπιτ και του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, με τον πρωταγωνιστή να έχει δημιουργήσει ένα νέο δαχτυλίδι δύναμης και την απειλή του Σάουρον να επιστρέφει. Ο τίτλος θα είναι ανοιχτού κόσμου με τους δημιουργούς του να μας έχουν υποσχεθεί επικού διαμετρήματος μάχες σαν κι αυτές που θαυμάσαμε στις ταινίες του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και του Χόμπιτ. Εμείς… περιμένουμε!

http://youtu.be/sPhOCXzLBKA