Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
ΑΓΟΡΑ

Οι μικρές αλλαγές που μπορείς να κάνεις για να μειώσεις το οικολογικό σου αποτύπωμα

Καμιά φορά απαιτούνται πολύ απλά πράγματα για να έρθουν μεγάλα αποτελέσματα. Αυτό μπορεί να ισχύσει και για την προστασία του περιβάλλοντος. Διάβασε τι μπορείς να κάνεις κι εσύ.

Μέσα στην περασμένη χρονιά σε ολόκληρο τον πλανήτη παράχθηκαν 50 εκατομμύρια τόνοι ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων, που περιλαμβάνουν όλα τα είδη συσκευών, ψυγεία και τηλεοράσεις
μέχρι ηλεκτρικές σκούπες, smartphones και συσκευές ηλεκτρονικού τσιγάρου. Από αυτά τα 50 εκατομμύρια, κάθε χρόνο ανακυκλώνεται μόνο το 20% των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων παγκοσμίως. 

Η συζήτηση λοιπόν για την κλιματική αλλαγή μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο, και γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική η ανάγκη να μειώσουμε όλοι, όσο περισσότερο μπορούμε, το οικολογικό μας αποτύπωμα. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό όμως, και με ποιους τρόπους μπορεί να επιτευχθεί; 

Το οικολογικό αποτύπωμα είναι ο τρόπος που μετράμε την επίδραση που προκαλούν στη Γη οι ανθρώπινες δραστηριότητες. Είναι ένα εργαλείο μέτρησης των απαιτήσεων σε φυσικούς πόρους για την κάλυψη των αναγκών των ανθρώπων και των επιπτώσεων που επιφέρουν οι ανθρώπινες δραστηριότητες στο περιβάλλον.  Ουσιαστικά εκτιμώνται όλοι οι φυσικοί πόροι που δαπανώνται για την υποστήριξη των υλικών αναγκών, ενός ατόμου, μιας πόλης, μιας χώρας, ή όλης της ανθρωπότητας.

Ένας από τους πιο εύκολους τρόπους για να μειώσει κάποιος το οικολογικό του αποτύπωμα είναι να ξεκινήσει να κάνει ανακύκλωση. Αν δεν ξέρεις πως να ξεκινήσεις, μπορείς να ακολουθήσεις μερικά από τα παρακάτω πολύ απλά βήματα.

Επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες

Αντί να παίρνεις πλαστικές σακούλες από το ταμείο του σούπερ μάρκετ για τα ψώνια σου, μπορείς να έχεις τις δικές σου επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες και να βάζεις σε αυτές τα πράγματα που αγοράζεις κάθε φορά. Οι τσάντες σου δεν χρειάζεται να είναι πλαστικές, ενώ μπορείς να τις συνδυάζεις πολλές φορές και με το στυλ σου, καθώς υπάρχουν πλέον πάνινες τσάντες σε δεκάδες σχέδια και χρώματα. Ακόμα καλύτερα θα ήταν, αν για τα ψώνια σου χρησιμοποιούσες πάνινες τσάντες που πιθανόν να έχεις ήδη στο σπίτι από παλιές σου αγορές. Μπορείς να έχεις μια τέτοια πάντα μαζί σου, αφού δεν πιάνει πολύ χώρο, ώστε ακόμα κι αν πας σούπερ μάρκετ χωρίς να το έχεις προγραμματίσει, να είσαι προετοιμασμένος.

«Έξυπνες συσκευασίες»

Θα έχεις δει σίγουρα τα διάφορα memes που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και δείχνουν μια μπανάνα ή ένα πορτοκάλι τυλιγμένα σε πλαστική συσκευασία στο ράφι ενός σούπερ μάρκετ. Αυτό το γεγονός, όπως και να το δεις μοιάζει ειρωνικό, αφού και οι μπανάνες και τα πορτοκάλια έχουν εξοπλιστεί από την ίδια την φύση με αρκετά ανθεκτικές “συσκευασίες” και δεν χρειάζονται την επιπλέον πλαστική που τους έχουν προσθέσει οι άνθρωποι. Το ίδιο συμβαίνει με πάρα πολλά άλλα προϊόντα, όχι μόνο με τα φρούτα. Οι εταιρείες βάζουν ακόμα και προϊόντα που δεν το χρειάζονται σε περιττές συσκευασίες.  Εσύ όμως μπορείς να αποφεύγεις να αγοράζεις αυτά τα προϊόντα και να επιλέγεις άλλα σε ανακυκλώσιμες και πιο φιλικές προς το περιβάλλον συσκευασίες.

Πες όχι στο αυτοκίνητο

Αν δεν είναι επιτακτική ανάγκη, μην πάρεις το αυτοκίνητό σου για να μετακινηθείς μέσα στην πόλη. Αν η καθημερινότητά σου σου επιτρέπει να μετακινείσαι με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, προτίμησε να πάρεις μετρό ή λεωφορείο ή ακόμα καλύτερα, αν η πόλη στην οποία μένεις έχει ποδηλατόδρομο, χρησιμοποίησε ποδήλατο για τις μετακινήσεις σου. Τις ημέρες που ο καιρός είναι καλός και αν η απόσταση που έχεις να διανύσεις δεν είναι απαγορευτική, μπορείς να περπατήσεις μέχρι τον προορισμό σου. Με αυτόν τον τρόπο θα απολαύσεις και τις ομορφιές του τόπου που μένεις.

Μείωσε-Επαναχρησιμοποίησε-Ανακύκλωσε

Προσπάθησε να δίνεις μεγαλύτερη ζωή στα αντικείμενα που χρησιμοποιείς. Κάθε αντικείμενο έχει πάνω από μια ζωές, αρκεί να το αντιμετωπίσεις με λίγη φαντασία. Όσο για τα προϊόντα που δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ή δεν μπορούν να αποκτήσουν άλλη χρήση, φρόντισε να τα ανακυκλώσεις σωστά και να τα πετάξεις στους κατάλληλους κάδους. Και αν το ψάξεις λίγο παραπάνω θα δεις ότι ανακυκλώνονται και πράγματα που δεν το περίμενες, όπως για παράδειγμα τα ρούχα και παπούτσια. Είναι πολλά τα μαγαζιά που πλέον μπορούν να ανακυκλώσουν τα παλιά σου ρούχα και μάλιστα κάποια προσφέρουν και έκπτωση μαζί με την ανακύκλωση. Ένας άλλος τρόπος για να συνεισφέρεις στην παραγωγή λιγότερων αγαθών, είναι να προτιμάς second hand μαγαζιά για τις αγορές σου, στα οποία μπορείς να βρεις από ρούχα και βιβλία, μέχρι και καρότσια για μωρά και έπιπλα κήπου.

Κάτι ακόμα που ίσως δεν ήξερες ότι μπορεί να ανακυκλωθεί, είναι οι ηλεκτρονικές συσκευές θερμαινόμενου καπνού και ατμίσματος. Αν δεν ξέρεις πως ακριβώς να τις ανακυκλώσεις, δεν έχεις παρά να πας σε ένα από τα καταστήματα της NOBACCO σε όλη την Ελλάδα, να βρεις έναν από τους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης ηλεκτρονικών τσιγάρων και να αφήσεις εκεί την παλιά σου συσκευή και τα χρησιμοποιημένα pods του Vype ePen 3 σου. Τον περασμένο χρόνο, η ενέργεια της BRITISH AMERICAN TOBACCO, είχε ως αποτέλεσμα μια σημαντική μείωση στο οικολογικό αποτύπωμα, καθώς μια μεγάλη ποσότητα παλιών συσκευών ηλεκτρονικού τσιγάρου, ανακυκλώθηκαν με σωστό τρόπο. Μάλιστα φέτος, αν ανακυκλώσεις την παλιά σου συσκευή καπνού ή ατμίσματος σε ένα κατάστημα NOBACCO, μέχρι τις 30.09.2020, θα βρεθείς σε μια σειρά από επιλογές της British American Tobacco. Η British American Tobacco έχει λανσάρει στην Ελλάδα το gloTM, προιόν θέρμανσης καπνού και το Vype, συσκευή ατμίσματος, κλειστού τύπου.

Η σωτηρία του πλανήτη είναι και στα δικά μας χέρια. Αν όλοι βάλουμε τα δυνατά μας και αλλάξουμε έστω και λίγο την καθημερινότητά μας, και δεν  επιβαρύνουμε τον πλανήτη που είναι το σπίτι μας, τότε η Γη θα συνεχίζει να μας προσφέρει απλόχερα της ομορφιές της. Αρκεί να της φερθούμε κι εμείς με την αγάπη και την φροντίδα που της αξίζει.

POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2020 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.